Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече хора употребяват синтетични наркотици

Снимка: БГНЕС

Има ръст на употребата на синтетични наркотици заради лесното им пренасяне и укриване, заяви Десислав Митев, началник на сектор в териториалната дирекция на Агенция “Митници” в Русе.

В кратък период от време са регистрирани над 3,5 кг метамфетамин, над 1 тон коноп, над 358 кг марихуана и 19 кг прекурсор, открити в над 50 тайника. Заловен е също над половин тон хероин, както и над 70 кг екстази. “Тенденцията през последните две години е повечето задържания да са на вход в страната на северната граница, насочени към страни от Близкия Изток”, каза Десислав Митев.

Според представителя на русенската дирекция изключително малко количество фентанил например може да се пренесе в джоба на дрехата и да стигне за един квартал или дори за цял град като Русе. “Наблюдава се все по-честа употреба под различна форма на фентанила за сметка на намаления прием на хероина. Понижава се и възрастовата граница на употребяващите подобни вещества”, добави д-р Станислав Иванов, началник на отделението за лечение на зависимости в Центъра за психично здраве в града.

Лекарят подчерта, че приемът на синтетичните наркотици се отразява както на психиката на зависимия, така и на различни вътрешни органи. “Тези дизайнерски дроги попадат при нас в спешното отделение под формата на анорексия, чернодробни заболявания и др. Голяма част от хората изобщо не могат да бъдат спасени”, каза още той.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фондация "Теодора фон Ауерсперг" започва своята работа и в България

Защитата на животните и децата в неравностойно положение, както и насърчаването на различни културни инициативи, са основополагащи за подобряването на средата за живот у нас. Около тази идея се обединяват талантливата пианистка Надежда Цанова и..

публикувано на 16.10.24 в 08:15

В Одесос откриха изцяло запазена статуя от II - III век

Уникална статуя от римския период на Одесос, предварително датирана към края на II – първата половина на III век, е намерена при изкопни работи в района на жп гарата във Варна, съобщиха археолозите от РИМ-Варна. Статуята се намирала в зона с пясъчни..

публикувано на 15.10.24 в 18:36

България се представи на международно изложение в Лисабон като голф дестинация

Министерството на туризма представи България на международното туристическо изложение International Golf Travel Market/IGTM, което се провежда от 14 до 17 октомври 2024 г. в Лисабон. Това е най-голямото събитие в туристическата голф индустрия, което от..

публикувано на 15.10.24 в 16:59