Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024 г.

Ирена Ангелова, Чехия: За пореден път българите в отдалечени от Прага градове не могат да гласуват

Трябва да се обърне внимание на индустрията в България – няма заводи и проблемът е много видим, особено в по-малките градове, казва сънародничката ни

4
Прага
Снимка: Ройтерс

Прекалено е ангажиран животът на българите в Чехия. Работят масово в различни заводи, трудът е на смени, натрупва се умора и хората нямат желание да пътуват до столицата в неделния ден, само за да успеят да гласуват. С това си обяснява слабия интерес към изборния процес в днешния ден Ирена Ангелова от град Млада Болеслав в Чехия. Успяла е да гласува още в сутрешните часове и отчита, че до обед в трите избирателни секции, разкрити към посолството в Прага, е имало едва около 400 гласували. 


"Това, което ми направи впечатление е, че когато пуснаха платформата за електронно регистриране за вота, много от българите в Чехия се регистрираха по местоживеене и очакваха, че отново може да имаме изборни секции по градове, както по време на пандемията" – пояснява Ирена Ангелова пред Радио България: 

„В края на септември, по време на празник на културите тук в Млада Болеслав, се срещнах с посланика и успях да му задам въпроса за гласуването, но той отговори, че чешките власти са одобрили секции да има само в посолството ни в Прага, но не и по места. Това ми е доста странно. Във всички други държави разрешават да има много секции, но в тази държава не може. Така много българи, които са в по-отдалечени градове за пореден път не могат да гласуват, защото не всеки разполага с кола и толкова свободно време. Това спокойствие в изборните секции днес е заради липсата на онази инициативност у хората, която виждахме при първите избори. Сега българите тук вече са апатични спрямо изборите, омръзна им да гласуват.“ 


"Аз бих искала да се обърне голямо внимание на индустрията в България" – споделя очакванията си Ангелова. Тя вижда, че много от сънародниците в Чехия искат да се приберат у дома, но се страхуват, че ще останат без работа – "В България няма заводи и проблемът е много видим, особено в по-малките градове": 


"Дори и днес обсъждахме това с други българи пред изборната секция в Прага – у нас няма работа дори в градове като Плевен, Варна, Видин, Пловдив, Благоевград. Това за мен е странно и може би така върви още от събитията след 1989г. Вярно е, че има професии, които са много добре заплатени, но пък в търговията, шивашките фирми и много от масовите професии, хората едвам взимат и минимална заплата. Сега в парламента искат да гласуват минималната заплата в България да стане около 1070лв., а в Чехия минималната е 18 хил. крони, /което се равнява на близо 1400лв./ В Чехия има много производства и не им достига работна ръка, затова тук идват да работят много българи, словаци, поляци. Но работа е тежка и хората бързо се разболяват. Българите искат да се прибират в страната си.“

Трябва да се намери решение на дългата политическа криза в България, да се направи някаква коалиция, за да потръгнат нещата – коментира още сънародничката ни:

"За тези три години започнаха да се гласуват в Парламента закони, които са полезни за страната. Но няма постоянно правителство и много от набелязаните проекти се забавят. Това не е добре за българите, защото се губят пари. Но, както изглежда, ще отидем пак на избори и то още през пролетта. В България така става – едните са през март- април, а следващите са през есента – октомври, ноември. Но масово българите и в страната, а и в чужбина не искат да гласуват. Това никак не е хубаво.“

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изборите свършиха, в очакване на избори!

Вот по инерция. Вот с последна капчица надежда, че утре всичко ще бъде наред и ще се чуем по изборен повод след четири години. Вот на огорчение от политиците, от нас самите, от други там, които не са гласували. "Нагласите са много..

публикувано на 28.10.24 в 12:35

Гласуването зад граница приключи

В 05:00 часа българско време, на 28 октомври, изборният ден зад граница приключи по Западното крайбрежие на САЩ и Канада. В САЩ бяха разкрити 53 секции, а в Канада - 15. Все по-малко българи гласуват в Лас Вегас Надя Стоянова, Бостън: Всички..

публикувано на 28.10.24 в 07:47

Все по-малко българи гласуват в Лас Вегас

Защо гласувам? – въпрос, който води действията ни в ден на избори. "Хората, които не могат да си отговорят по принцип не гласуват", казва Венци Георгиев. Той е член на избирателната секция в Лас Вегас, САЩ. Казва, че в този американски град..

публикувано на 28.10.24 в 00:51