Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Европа през 2014: да се действа, съдейства, въздейства

 

Честита, здрава и успешна 2014 година, слушатели на „Евранет плюс“ по Радио Благоевград!          

          След дълги преговори между европейските институции, в крайна сметка,  бе постигнато разбирателство за бюджета за следващите седем години. Българският евродепутат Ивайло Колфин подчертава главното в неговата философия: „Европейският бюджет е инвестиционнен, насочен  към съживяване на икономиката. Той създава европейска добавена стойност. Въведохме и допълнителен механизъм, с който ще запазим бюджета на сегашните нива. Вече мислим  как той да се финансира  по нов начин“.

          На скорошна дискусия  в информационното бюро на Европейския парламент в София,  друг български евродепутат - Владимир Уручев, постави на първо място сред посланията на новия европейски  бюджет, потребността от възстановаване на предприемаческия дух, защото: “Само 25% от малките и средните  предприятия  участват в единния европейски пазар. От гледна точка на бюджета има послания, които трябва да бъдат разчетени от страните членки. Трябва да се върнем към  предприемачеството, което социалната държава в Европа доста  притъпи“.

     В България  започна проучване  за социалното включаве на младите хора, като част от общоевропейска иницитива. Всеки може да даде своето  мнение или идея  до 17 януари 2014 година.

          Новини от Европейския съюз, обединени от посланието на 2014 година :  да се действа, съдейства, въздейства.                

 

          Предаването с автори  Росинка Проданова и Радослава Златкова можете да чуете от звуковия файл.

Вижте още

А. Новаков: Рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен

„За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте – не се движим… шансът да загубим средства след година и половина е почти сто процентов“, каза евродепутатът Андрей Новаков. По думите му служебното..

публикувано на 11.07.22 в 08:05
евранет  плюс Искра Михайлова

Новите европейски природозащитни политики

През лятото Европейската комисия публикува пакет от документи като продължение на Зеления пакт, който на практика е стратегия за развитие на ЕС за следващите години. Пакетът е доста всеобхватен, включва цялата енергийна ефективност, включва и защита на биоразнообразието. Има специален документ, който е регламент относно земеползването,..

публикувано на 13.09.21 в 08:35

Открояващото се в работата на българските евродепутати Евгени Кирилов и Мария Габриел. Приоритетите за България в следващия Европейски парламент

  Автори: Биляна Славчева и Пламен Николов   25 май, е датата, на която ще се проведат изборите за Европарламент в България. Един от кандидатите в листата на БСП, е сегашният евродепутат Евгени Кирилов. Членството му в комисиите за регионално развитие и външни работи, както и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа “ Евронес“,..

публикувано на 19.03.14 в 15:48

Какво успяха да постигнат през последния мандат на Европарламента депутатите Моника Панайотова от Европейската народна партия и Слави Бинев от „Европа на свободата и демокрацията”

Автори: Спаска Зашева и Иван Лазов Отминава един труден за Европейския парламент мандат, през който бяха взети важни за бъдещето на Европа решения. Те се отнасят до бъдещето на европейските страни и засягат важни въпроси, отнасящи се до развитието им. През този мандат активно участие в работата на европарламента взеха активно участие и българските..

публикувано на 13.03.14 в 15:26

Работата на Европейския парламент и предстоящият евровот през погледа на д-р Антония Първанова и проф. Владко Панайотов

    Автори: Росинка Проданова, Радослава Златкова      Акцент в Евранет плюс на Радио Благоевград са двама български евродепутати от семейството на Алианса на либералите и демократите за Европа - д-р Антония Първанова и проф.Владко Панайотов.    Сред първите десет най-активни членове на този Европейски парламент е  българката д-р Антония Първанова. За..

публикувано на 06.03.14 в 12:33

Какво ще надгражда и реализира евродепутатът Илияна Йотова, ако отново спечели доверието на избирателите за нов мандат в ЕП

Автори: Донка Найденова и Райна Ванчева        Политиците в ЕС вече започнаха своята подготовка за участие в изборите през май, когато ще бъде конструиран новия ЕП.         Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова има зад гърба си два мандата, единият не пълен, които са й дали възможност да натрупа ценен опит и реализира важни проекти.         Как вижда..

публикувано на 27.02.14 в 15:15

Новости в изборите за Европейски парламент през 2014 г.

  Автори: Мариана Попова, Боряна Кърпачева С влизането в сила на Лисабонския договор през 2009 година правомощията на ЕП нарастнаха значително и в момента той отговаря за приемането на над 95%  от европейското законодателство. От друга страна за първи път политическото разпределение на членовете на Европейския парламент ще определи кой ще бъде..

публикувано на 24.02.14 в 14:35