Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гърция пое ротационното председателство на ЕС

На фона на продължаващите икономически проблеми Гърция от 8 януари пое председателство на Европейския съюз. Премиерът на Гърция Андонис Самарас заяви, че това ще бъде „председателство на възможностите, а не на кризата". Приоритетите на гръцкото председателство анализира българският евродепутат Мария Габриел - доминиращите теми в амбициозната програма на Атина са четири - борбата срещу нелегалната имиграция, младежката безработица, политиката на мореплаването и обединението на банките в ЕС. В нея не е включено като приоритет разширяването на съюза поради споровете с Македония и Турция. Единственото изключение е стартът на преговорите със Сърбия. Според Мария Габриел, на фона на случващото се в Сирия и в Украйна, може би това е едно адекватно решение, защото периодът на председателство на ЕС сега е много кратък за такъв тип въпроси като разширянавето.

„Най-важното, което отличава гръцкото председателство е, че то ще бъде много по-кратко, тъй като Европейският парламент се разпуска в средата на месец април“, каза евродепутатът Слави Бинев. Второто е, че се пада точно на Гърция, която е свикнала да провежда предишните си председателства на острови и в голям разкош, а сега ще бъде доста по-събрано и семпло и основната причина за това е, че техният лимит е орязан на 50 милиона евро. „Това, което касае най-много българите, е приемането на България и Румъния в Шенген. Гърците са заявили, че това ще бъде техен приоритет, но няма как да стане, защото е обща работа, а има страни, които са негативно настроени. За жалост това е наказание за нашите слаби политически решения“, каза още евродепутатът Слави Бинев. Според него гръцкото председателство ще мине без хората много да се взират в него, тъй като сме на вратата на избори за евродепутати.

Предаването с автор Боряна Кърпачева можете да чуете от звуковия файл.

Вижте още

А. Новаков: Рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен

„За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте – не се движим… шансът да загубим средства след година и половина е почти сто процентов“, каза евродепутатът Андрей Новаков. По думите му служебното..

публикувано на 11.07.22 в 08:05
евранет  плюс Искра Михайлова

Новите европейски природозащитни политики

През лятото Европейската комисия публикува пакет от документи като продължение на Зеления пакт, който на практика е стратегия за развитие на ЕС за следващите години. Пакетът е доста всеобхватен, включва цялата енергийна ефективност, включва и защита на биоразнообразието. Има специален документ, който е регламент относно земеползването,..

публикувано на 13.09.21 в 08:35

Открояващото се в работата на българските евродепутати Евгени Кирилов и Мария Габриел. Приоритетите за България в следващия Европейски парламент

  Автори: Биляна Славчева и Пламен Николов   25 май, е датата, на която ще се проведат изборите за Европарламент в България. Един от кандидатите в листата на БСП, е сегашният евродепутат Евгени Кирилов. Членството му в комисиите за регионално развитие и външни работи, както и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа “ Евронес“,..

публикувано на 19.03.14 в 15:48

Какво успяха да постигнат през последния мандат на Европарламента депутатите Моника Панайотова от Европейската народна партия и Слави Бинев от „Европа на свободата и демокрацията”

Автори: Спаска Зашева и Иван Лазов Отминава един труден за Европейския парламент мандат, през който бяха взети важни за бъдещето на Европа решения. Те се отнасят до бъдещето на европейските страни и засягат важни въпроси, отнасящи се до развитието им. През този мандат активно участие в работата на европарламента взеха активно участие и българските..

публикувано на 13.03.14 в 15:26

Работата на Европейския парламент и предстоящият евровот през погледа на д-р Антония Първанова и проф. Владко Панайотов

    Автори: Росинка Проданова, Радослава Златкова      Акцент в Евранет плюс на Радио Благоевград са двама български евродепутати от семейството на Алианса на либералите и демократите за Европа - д-р Антония Първанова и проф.Владко Панайотов.    Сред първите десет най-активни членове на този Европейски парламент е  българката д-р Антония Първанова. За..

публикувано на 06.03.14 в 12:33

Какво ще надгражда и реализира евродепутатът Илияна Йотова, ако отново спечели доверието на избирателите за нов мандат в ЕП

Автори: Донка Найденова и Райна Ванчева        Политиците в ЕС вече започнаха своята подготовка за участие в изборите през май, когато ще бъде конструиран новия ЕП.         Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова има зад гърба си два мандата, единият не пълен, които са й дали възможност да натрупа ценен опит и реализира важни проекти.         Как вижда..

публикувано на 27.02.14 в 15:15

Новости в изборите за Европейски парламент през 2014 г.

  Автори: Мариана Попова, Боряна Кърпачева С влизането в сила на Лисабонския договор през 2009 година правомощията на ЕП нарастнаха значително и в момента той отговаря за приемането на над 95%  от европейското законодателство. От друга страна за първи път политическото разпределение на членовете на Европейския парламент ще определи кой ще бъде..

публикувано на 24.02.14 в 14:35