Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП с оценка на ситуацията на търсещите убежище лица и бежанците

 

 

Автори: Зоя Краджова и Елеонора Тропанкова

Проблемът с бежанците е предизвикателство пред целия евросъюз, а за справянето с тежестта му отговорността трябва да бъде поделена между всички страни членки, това заяви вчера евродепутатът Франк Енгел , който беше на посещение в България с делегация на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Г-н Енгел поясни, че комисията няма ангажимент да проверява или да изпълнява функциите на контролиращ финасов орган, обясни Теодор Стойчев - пресаташе на Информационното бюро на ЕП.  Председателят на делегацията Франк Енгел посочи, че лицата, пристигащи от Сирия, в търсене на международна закрила, са предизвикателство за целия Европейски съюз. По последни данни 700 000 сирийци се намират на турска територия и същия брой в Ливан, а шест милиона са вътрешно преселени заради войната. Според него ако притокът на хора към границите на ЕС достигне подобни размери, съюзът ще трябва да преосмисли политиката си за убежище. Освен това депутатите ще проведат политически дебат с Европейската комисия, за да се намерят подходящи инструменти за гарантиране на солидарността и поделяне на отговорността от всички държави членки, допълни Стойчев.

Стратегията на Европа за справяне с бежанския проблем представлява набор от над 132 конкретни дейности. Европейската служба за подкрепа на търсещите убежище и България подписаха оперативен план, който предвижда подкрепа за България до септември 2014 г. „В заключение на тридневното  си посещение у нас, делегацита на Европейския парламент, отчете че има очевиден напредък в усилията на България да спазва изискванията за приема на бежанци“, коментира българският евродепутат Светослав Малинов. Въпреки подобряването на условията обаче в доклада на комисията ще фигурира проблемът със здравното обслужване и интеграцията на търсещите закрила у нас, и най-вече на децата, които са тук без родителите си. Малинов добави още, че ксенофобските настроения могат да бъдат преодоляни чрез диалог с местните власти и тясно сътрудничество между държавата и общините.

Предаването можете да чуете от звуковия файл.

Вижте още

А. Новаков: Рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен

„За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте – не се движим… шансът да загубим средства след година и половина е почти сто процентов“, каза евродепутатът Андрей Новаков. По думите му служебното..

публикувано на 11.07.22 в 08:05
евранет  плюс Искра Михайлова

Новите европейски природозащитни политики

През лятото Европейската комисия публикува пакет от документи като продължение на Зеления пакт, който на практика е стратегия за развитие на ЕС за следващите години. Пакетът е доста всеобхватен, включва цялата енергийна ефективност, включва и защита на биоразнообразието. Има специален документ, който е регламент относно земеползването,..

публикувано на 13.09.21 в 08:35

Открояващото се в работата на българските евродепутати Евгени Кирилов и Мария Габриел. Приоритетите за България в следващия Европейски парламент

  Автори: Биляна Славчева и Пламен Николов   25 май, е датата, на която ще се проведат изборите за Европарламент в България. Един от кандидатите в листата на БСП, е сегашният евродепутат Евгени Кирилов. Членството му в комисиите за регионално развитие и външни работи, както и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа “ Евронес“,..

публикувано на 19.03.14 в 15:48

Какво успяха да постигнат през последния мандат на Европарламента депутатите Моника Панайотова от Европейската народна партия и Слави Бинев от „Европа на свободата и демокрацията”

Автори: Спаска Зашева и Иван Лазов Отминава един труден за Европейския парламент мандат, през който бяха взети важни за бъдещето на Европа решения. Те се отнасят до бъдещето на европейските страни и засягат важни въпроси, отнасящи се до развитието им. През този мандат активно участие в работата на европарламента взеха активно участие и българските..

публикувано на 13.03.14 в 15:26

Работата на Европейския парламент и предстоящият евровот през погледа на д-р Антония Първанова и проф. Владко Панайотов

    Автори: Росинка Проданова, Радослава Златкова      Акцент в Евранет плюс на Радио Благоевград са двама български евродепутати от семейството на Алианса на либералите и демократите за Европа - д-р Антония Първанова и проф.Владко Панайотов.    Сред първите десет най-активни членове на този Европейски парламент е  българката д-р Антония Първанова. За..

публикувано на 06.03.14 в 12:33

Какво ще надгражда и реализира евродепутатът Илияна Йотова, ако отново спечели доверието на избирателите за нов мандат в ЕП

Автори: Донка Найденова и Райна Ванчева        Политиците в ЕС вече започнаха своята подготовка за участие в изборите през май, когато ще бъде конструиран новия ЕП.         Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова има зад гърба си два мандата, единият не пълен, които са й дали възможност да натрупа ценен опит и реализира важни проекти.         Как вижда..

публикувано на 27.02.14 в 15:15

Новости в изборите за Европейски парламент през 2014 г.

  Автори: Мариана Попова, Боряна Кърпачева С влизането в сила на Лисабонския договор през 2009 година правомощията на ЕП нарастнаха значително и в момента той отговаря за приемането на над 95%  от европейското законодателство. От друга страна за първи път политическото разпределение на членовете на Европейския парламент ще определи кой ще бъде..

публикувано на 24.02.14 в 14:35