🎂 3 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Европейски избори през 2014-та година

Снимка: Архив

Автори: Иван Лазов, Спаска Зашева

Предстоящите избори за Европейския парламент ще се състоят от 22 до 25 май 2014 г. съгласно решение на Съвета на Европейския  съюз, прието на 14 юни 2013 г. Изборите продължават четири дни, тъй като гласуването във Великобритания и в Нидерландия става в четвъртък, а в повечето други държави вотът е в неделя. Изборните резултати не се огласяват в нито една от страните, докато той не приключи във всички държави членки.

Новоизбраният Европейски парламент ще се събере на учредителна сесия на 1-ви юли 2014 г. За първи път в изборите за Европейски парламент европейските политически партии ще се конкурират още по-силно една с друга, като всяка от тях трябва да издигне своя кандидат за председател на Европейската комисия. Партиите ще предложат и политическите си програми за следващия програмен период. Това реши Европейският парламент на 4 юли 2013 г. с Резолюция за подобряване на практическите условия за провеждане на изборите за Европейски парламент. Според Парламента новият подход ще допринесе за по-добрата информираност на хората и по-високата избирателна активност, а политическите партии ще приемат демократични и прозрачни процедури за подбор на своите кандидати за Европейския парламент и за председател на Европейската комисия.

Европейската комисия представи  новата рамка на политиките на Европейския   съюз в областта на климата и енергетиката през периода до 2030-та година. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу определи документа като европейски принос към глобалните действия срещу климатичните промени. Според еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер новата политика ще даде възможност да се гарантират в бъдеще цени