Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК с директива за улесняване пазара на труда и в борба с младежката безработица

Снимка: Архив

        Комисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор обяви, че в Брюксел  не са представени доказателства за така наречения социален туризъм от страна на българи и румънци. Нещо повече,   Европейската комисия припомни, че трудовата мобилност е от полза за всички. Затова тя планира с нова директива да задължи страните-членки да оказват помощ на чуждестранните работници, да се даде възможност на синдикатите да завеждат трудови дела от тяхно име.
      Комисията предлага мерки, които ще помогнат на работещите да упражняват правата си в ЕС – права, съществуващи вече 50 години и гарантирани от договорите на ЕС и Хартата  за основните права.
      Коментар на  Атанаска Тодорова, експерт от КНСБ и представител на България  от квотата на работниците и служителите в Комитета за свободно движение на хора към Европейската комисия.  
      Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент гласува проект за дейността на Европейския социален фонд за следващите 7 години. С 6 милиарда евро бе подкрепена новата инициатива на ЕС за гарантиране на младежката заетост. Депутатите включиха в обхвата на инициативата всички млади хора на възраст между 15 и 30 години. Специално място е отделено на  региони, в които младежката безработица надхвърля 20%..
     Българският евродепутат Мария Габриел коментира младежката гаранция.

     НОВИНИ от ЕС.


Чуйте от звуковия файл предаването, излъчено на 2.05.2013 г.

Автори: Росинка Проданова и Радослава Златкова


 http://www.euranetplus.eu/

Вижте още

А. Новаков: Рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен

„За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте – не се движим… шансът да загубим средства след година и половина е почти сто процентов“, каза евродепутатът Андрей Новаков. По думите му служебното..

публикувано на 11.07.22 в 08:05
евранет  плюс Искра Михайлова

Новите европейски природозащитни политики

През лятото Европейската комисия публикува пакет от документи като продължение на Зеления пакт, който на практика е стратегия за развитие на ЕС за следващите години. Пакетът е доста всеобхватен, включва цялата енергийна ефективност, включва и защита на биоразнообразието. Има специален документ, който е регламент относно земеползването,..

публикувано на 13.09.21 в 08:35

Открояващото се в работата на българските евродепутати Евгени Кирилов и Мария Габриел. Приоритетите за България в следващия Европейски парламент

  Автори: Биляна Славчева и Пламен Николов   25 май, е датата, на която ще се проведат изборите за Европарламент в България. Един от кандидатите в листата на БСП, е сегашният евродепутат Евгени Кирилов. Членството му в комисиите за регионално развитие и външни работи, както и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа “ Евронес“,..

публикувано на 19.03.14 в 15:48

Какво успяха да постигнат през последния мандат на Европарламента депутатите Моника Панайотова от Европейската народна партия и Слави Бинев от „Европа на свободата и демокрацията”

Автори: Спаска Зашева и Иван Лазов Отминава един труден за Европейския парламент мандат, през който бяха взети важни за бъдещето на Европа решения. Те се отнасят до бъдещето на европейските страни и засягат важни въпроси, отнасящи се до развитието им. През този мандат активно участие в работата на европарламента взеха активно участие и българските..

публикувано на 13.03.14 в 15:26

Работата на Европейския парламент и предстоящият евровот през погледа на д-р Антония Първанова и проф. Владко Панайотов

    Автори: Росинка Проданова, Радослава Златкова      Акцент в Евранет плюс на Радио Благоевград са двама български евродепутати от семейството на Алианса на либералите и демократите за Европа - д-р Антония Първанова и проф.Владко Панайотов.    Сред първите десет най-активни членове на този Европейски парламент е  българката д-р Антония Първанова. За..

публикувано на 06.03.14 в 12:33

Какво ще надгражда и реализира евродепутатът Илияна Йотова, ако отново спечели доверието на избирателите за нов мандат в ЕП

Автори: Донка Найденова и Райна Ванчева        Политиците в ЕС вече започнаха своята подготовка за участие в изборите през май, когато ще бъде конструиран новия ЕП.         Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова има зад гърба си два мандата, единият не пълен, които са й дали възможност да натрупа ценен опит и реализира важни проекти.         Как вижда..

публикувано на 27.02.14 в 15:15

Новости в изборите за Европейски парламент през 2014 г.

  Автори: Мариана Попова, Боряна Кърпачева С влизането в сила на Лисабонския договор през 2009 година правомощията на ЕП нарастнаха значително и в момента той отговаря за приемането на над 95%  от европейското законодателство. От друга страна за първи път политическото разпределение на членовете на Европейския парламент ще определи кой ще бъде..

публикувано на 24.02.14 в 14:35