🎂 7 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Европейската комисия обсъжда мерки срещу зачестилите данъчни измами и укриването на данъци

Снимка: Архив
 

-Преди срещата на върха на Европейския съюз на 22-ри май Европейската комисия призова за мерки срещу зачестилите данъчни измами и укриване на данъци. Председателят Барозу изпрати писмо до националните лидери, в което посочи предизвикателствата пред Европейския съюз, свързани с решаването на тези проблеми. Според оценката на Комисията страните от Европейския съюз губят десетки милиарди евро, изнесени в офшорни и данъчни убежища. Измамите и укриването на данъци ограничават  възможността на правителствата да повишат приходите и да се придържат към плановете си за икономическа политика. За ефективна борба с данъчните измами и укриването на данъци са нужни действия на равнище Европейски съюз, както и на национално и световно равнище. Комисията предлага разширяването на Директивата относно данъчното облагане на доходи от спестявания. Скоро ще бъде представено и предложение за разширяване на обхвата на автоматичния обмен на информация между страните, за да бъдат включени и дивидентите, и капиталовите печалби. Комисията призова правителствата да изпълняват нейния План за действие за засилване на борбата срещу данъчните измами и укриването на данъци, както и препоръките за данъчните убежища и агресивното данъчно планиране. По темата Иван Лазов разговаря с евродепутата Слави Бинев.

-Английското законодателство, което не допуска британски граждани да гласуват на парламентарни избори, ако са напуснали страната преди пове -че от 15 години, не нарушава Европейската конвенция по правата на човека  и по-специално чл. 3 от Протокол № 1 към нея, който регламентира правото на свободни избори. Това прие единодушно Европейският съд за правата на човека в решение по делото „Шиндлер срещу Великобритания”. Жалбоподателят е британски гражданин, който от повече от 30 години живее в Италия. Напуска Великобритания през 1982 г. Как ще се отрази на европейската практика това решение? Спаска Зашева потърси за коментар адвокат Михаил Екимджиев-председател на Управителния съвет на “Асоциация за европейска интеграция и права  на човека”.

-Новини от ЕС.

 

http://www.euranetplus.eu/
Вижте още

А. Новаков: Рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен

„За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте – не се движим… шансът да загубим средства след година и половина е почти сто процентов“, каза евродепутатът Андрей Новаков. По думите му служебното..

публикувано на 11.07.22 в 08:05
евранет  плюс Искра Михайлова

Новите европейски природозащитни политики

През лятото Европейската комисия публикува пакет от документи като продължение на Зеления пакт, който на практика е стратегия за развитие на ЕС за следващите години. Пакетът е доста всеобхватен, включва цялата енергийна ефективност, включва и защита на биоразнообразието. Има специален документ, който е регламент относно земеползването,..

публикувано на 13.09.21 в 08:35

Открояващото се в работата на българските евродепутати Евгени Кирилов и Мария Габриел. Приоритетите за България в следващия Европейски парламент

  Автори: Биляна Славчева и Пламен Николов   25 май, е датата, на която ще се проведат изборите за Европарламент в България. Един от кандидатите в листата на БСП, е сегашният евродепутат Евгени Кирилов. Членството му в комисиите за регионално развитие и външни работи, както и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа “ Евронес“,..

публикувано на 19.03.14 в 15:48

Какво успяха да постигнат през последния мандат на Европарламента депутатите Моника Панайотова от Европейската народна партия и Слави Бинев от „Европа на свободата и демокрацията”

Автори: Спаска Зашева и Иван Лазов Отминава един труден за Европейския парламент мандат, през който бяха взети важни за бъдещето на Европа решения. Те се отнасят до бъдещето на европейските страни и засягат важни въпроси, отнасящи се до развитието им. През този мандат активно участие в работата на европарламента взеха активно участие и българските..

публикувано на 13.03.14 в 15:26

Работата на Европейския парламент и предстоящият евровот през погледа на д-р Антония Първанова и проф. Владко Панайотов

    Автори: Росинка Проданова, Радослава Златкова      Акцент в Евранет плюс на Радио Благоевград са двама български евродепутати от семейството на Алианса на либералите и демократите за Европа - д-р Антония Първанова и проф.Владко Панайотов.    Сред първите десет най-активни членове на този Европейски парламент е  българката д-р Антония Първанова. За..

публикувано на 06.03.14 в 12:33

Какво ще надгражда и реализира евродепутатът Илияна Йотова, ако отново спечели доверието на избирателите за нов мандат в ЕП

Автори: Донка Найденова и Райна Ванчева        Политиците в ЕС вече започнаха своята подготовка за участие в изборите през май, когато ще бъде конструиран новия ЕП.         Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова има зад гърба си два мандата, единият не пълен, които са й дали възможност да натрупа ценен опит и реализира важни проекти.         Как вижда..

публикувано на 27.02.14 в 15:15

Новости в изборите за Европейски парламент през 2014 г.

  Автори: Мариана Попова, Боряна Кърпачева С влизането в сила на Лисабонския договор през 2009 година правомощията на ЕП нарастнаха значително и в момента той отговаря за приемането на над 95%  от европейското законодателство. От друга страна за първи път политическото разпределение на членовете на Европейския парламент ще определи кой ще бъде..

публикувано на 24.02.14 в 14:35