Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарна асамблея на Европейската народна партия

Снимка: Архив

   В началото на тази седмица се проведе Парламентарна асамблея на Европейската народна партия. Бяха обсъждани 2 основни теми - предстоящите следващата година европейски избори как ЕНП ще се представи в тях. Другата  тема – многогодишната финансова рамка на Европейския съюз. До 2020 година тя трябва да осигури конкурентоспособността на нашия континент и особено на страни като България, които има какво да наваксват. Беше изразено мнение, че са необходими  средства по политиките за развитие на регионите.  Наред с това се изисква достатъчна  гъвкавост те да бъдат използвани. За първи път многогодишната финансова рамка ще бъде редуцирана като средства. За България това не е така, защото по последното предложение на ЕК най-големият бенефициент на средства за следващия финансов период е нашата страна. За България няма да има намаление на средствата, а напротив - ще има увеличение, особено що се отнася до плащанията в областта на селското стопанство и в бюджета за кохезионната политика, който е много важен за страната ни. От тази политика ние очакваме инвестиции в областта на инфраструктурата, опазване на околната среда, конкурентоспособността на малки и средни предприятия.
    Евродепутатът Андрей Ковачев - председател на българската делегация на Европейската народна партия в ЕП и заместник председател на Комисията по външни работи в ЕП коментира  основните послания за изборите за Европарламент следващата година. С Андрей Ковачев разговаря Лалка Радкова.

   Новини от ЕС през седмицата.

Автори: Лалка Радкова, Елизабет Александрова. Предаването чуйте в звуковия файл.

 

http://www.euranetplus.eu/
Вижте още

А. Новаков: Рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен

„За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте – не се движим… шансът да загубим средства след година и половина е почти сто процентов“, каза евродепутатът Андрей Новаков. По думите му служебното..

публикувано на 11.07.22 в 08:05
евранет  плюс Искра Михайлова

Новите европейски природозащитни политики

През лятото Европейската комисия публикува пакет от документи като продължение на Зеления пакт, който на практика е стратегия за развитие на ЕС за следващите години. Пакетът е доста всеобхватен, включва цялата енергийна ефективност, включва и защита на биоразнообразието. Има специален документ, който е регламент относно земеползването,..

публикувано на 13.09.21 в 08:35

Открояващото се в работата на българските евродепутати Евгени Кирилов и Мария Габриел. Приоритетите за България в следващия Европейски парламент

  Автори: Биляна Славчева и Пламен Николов   25 май, е датата, на която ще се проведат изборите за Европарламент в България. Един от кандидатите в листата на БСП, е сегашният евродепутат Евгени Кирилов. Членството му в комисиите за регионално развитие и външни работи, както и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа “ Евронес“,..

публикувано на 19.03.14 в 15:48

Какво успяха да постигнат през последния мандат на Европарламента депутатите Моника Панайотова от Европейската народна партия и Слави Бинев от „Европа на свободата и демокрацията”

Автори: Спаска Зашева и Иван Лазов Отминава един труден за Европейския парламент мандат, през който бяха взети важни за бъдещето на Европа решения. Те се отнасят до бъдещето на европейските страни и засягат важни въпроси, отнасящи се до развитието им. През този мандат активно участие в работата на европарламента взеха активно участие и българските..

публикувано на 13.03.14 в 15:26

Работата на Европейския парламент и предстоящият евровот през погледа на д-р Антония Първанова и проф. Владко Панайотов

    Автори: Росинка Проданова, Радослава Златкова      Акцент в Евранет плюс на Радио Благоевград са двама български евродепутати от семейството на Алианса на либералите и демократите за Европа - д-р Антония Първанова и проф.Владко Панайотов.    Сред първите десет най-активни членове на този Европейски парламент е  българката д-р Антония Първанова. За..

публикувано на 06.03.14 в 12:33

Какво ще надгражда и реализира евродепутатът Илияна Йотова, ако отново спечели доверието на избирателите за нов мандат в ЕП

Автори: Донка Найденова и Райна Ванчева        Политиците в ЕС вече започнаха своята подготовка за участие в изборите през май, когато ще бъде конструиран новия ЕП.         Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова има зад гърба си два мандата, единият не пълен, които са й дали възможност да натрупа ценен опит и реализира важни проекти.         Как вижда..

публикувано на 27.02.14 в 15:15

Новости в изборите за Европейски парламент през 2014 г.

  Автори: Мариана Попова, Боряна Кърпачева С влизането в сила на Лисабонския договор през 2009 година правомощията на ЕП нарастнаха значително и в момента той отговаря за приемането на над 95%  от европейското законодателство. От друга страна за първи път политическото разпределение на членовете на Европейския парламент ще определи кой ще бъде..

публикувано на 24.02.14 в 14:35