Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК предлага: 22 милиарда евро за наука и иновации през следващия програмен период. ЕК прие забрана за тънките цигари и използването на овкусители в тютюневите продукти

Снимка: Архив

През следващите седем години Европейската комисия, държавите—членки на ЕС, и европейският промишлен сектор ще осигурят инвестиции в раз -мер на над 22 млрд. евро за иновации в сектори, в които се разкриват висококачествени работни места. По-голямата част от инвестициите ще бъде предназначена за пет публично-частни партньорства в областта на иновативните лекарства, въздухоплаването, биотехнологичните производства, горивните клетки и водорода и електрониката. Тези изследователски партньорства ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността на промишлени сектори на ЕС, вече осигуряващи над 4 милиона работни места. Чрез тях също така ще се търсят решения за основни предизвикателства пред обществото, които не намират достатъчно бърз отговор само чрез пазарните механизми,  като например намаляването на въглеродните емисии или осигуряването на ново поколение антибиотици. С пакета също така се предлага да се разшири обхватът на една инициатива, така че да се обединят инвестициите за научни изследвания и иновации в областта на управлението на въздушното движение в подкрепа на инициативата „Единно европейско небе“. По темата разговаряхме с Христо Христов - съветник “Преса и медии” в Представителството на Европейската комисия в България.

Пушенето убива близо 700 хиляди души годишно и е водещият причинител на смъртни случаи, които могат да се избегнат. За да стане то по-малко привлекателно за младите хора, Комисията по обществено здраве на Европей ския парламент прие забрана на тънките цигари и използването на овкусители в тютюневите продукти. Според подготвяните правила,  предупрежденията за здравето трябва да присъстват от всички страни на кутията.  Регламентира се и продажбата на електронни цигари. Приетият от Комисията по обществено здраве текст забранява употребата на овкусители, които им при дават вкус, например на мента или ягода, а също и употребата на витамини, кофеин и таурин, които ги правят по-привлекателни за младите. Предупреждението за здравето трябва да присъства от всички страни на опаковката и да заемат поне 75 процента от предната и задната страна. Цигарите с диаметър под 7,5 милиметра и с по-малко от 20 цигари ще бъдат забранени.  Допълненителна информация потърсихме от  евродепутата Антония Първа нова.

Предаването с автори: Иван Лазов и Спаска Зашева чуйте от звуковия файл.

http://www.euranetplus.eu/

Вижте още

А. Новаков: Рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен

„За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте – не се движим… шансът да загубим средства след година и половина е почти сто процентов“, каза евродепутатът Андрей Новаков. По думите му служебното..

публикувано на 11.07.22 в 08:05
евранет  плюс Искра Михайлова

Новите европейски природозащитни политики

През лятото Европейската комисия публикува пакет от документи като продължение на Зеления пакт, който на практика е стратегия за развитие на ЕС за следващите години. Пакетът е доста всеобхватен, включва цялата енергийна ефективност, включва и защита на биоразнообразието. Има специален документ, който е регламент относно земеползването,..

публикувано на 13.09.21 в 08:35

Открояващото се в работата на българските евродепутати Евгени Кирилов и Мария Габриел. Приоритетите за България в следващия Европейски парламент

  Автори: Биляна Славчева и Пламен Николов   25 май, е датата, на която ще се проведат изборите за Европарламент в България. Един от кандидатите в листата на БСП, е сегашният евродепутат Евгени Кирилов. Членството му в комисиите за регионално развитие и външни работи, както и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа “ Евронес“,..

публикувано на 19.03.14 в 15:48

Какво успяха да постигнат през последния мандат на Европарламента депутатите Моника Панайотова от Европейската народна партия и Слави Бинев от „Европа на свободата и демокрацията”

Автори: Спаска Зашева и Иван Лазов Отминава един труден за Европейския парламент мандат, през който бяха взети важни за бъдещето на Европа решения. Те се отнасят до бъдещето на европейските страни и засягат важни въпроси, отнасящи се до развитието им. През този мандат активно участие в работата на европарламента взеха активно участие и българските..

публикувано на 13.03.14 в 15:26

Работата на Европейския парламент и предстоящият евровот през погледа на д-р Антония Първанова и проф. Владко Панайотов

    Автори: Росинка Проданова, Радослава Златкова      Акцент в Евранет плюс на Радио Благоевград са двама български евродепутати от семейството на Алианса на либералите и демократите за Европа - д-р Антония Първанова и проф.Владко Панайотов.    Сред първите десет най-активни членове на този Европейски парламент е  българката д-р Антония Първанова. За..

публикувано на 06.03.14 в 12:33

Какво ще надгражда и реализира евродепутатът Илияна Йотова, ако отново спечели доверието на избирателите за нов мандат в ЕП

Автори: Донка Найденова и Райна Ванчева        Политиците в ЕС вече започнаха своята подготовка за участие в изборите през май, когато ще бъде конструиран новия ЕП.         Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова има зад гърба си два мандата, единият не пълен, които са й дали възможност да натрупа ценен опит и реализира важни проекти.         Как вижда..

публикувано на 27.02.14 в 15:15

Новости в изборите за Европейски парламент през 2014 г.

  Автори: Мариана Попова, Боряна Кърпачева С влизането в сила на Лисабонския договор през 2009 година правомощията на ЕП нарастнаха значително и в момента той отговаря за приемането на над 95%  от европейското законодателство. От друга страна за първи път политическото разпределение на членовете на Европейския парламент ще определи кой ще бъде..

публикувано на 24.02.14 в 14:35