Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието и човешките права Вивиан Рединг, дебатира бъдещето на Европа в София

Снимка: Архив

Европа се намира на кръстопът. Следващите месеци и години ще бъдат от решаващо значение за развитието на Европейския съюз. „Важно е да чуем мнението на гражданите, които могат да  улеснят Европейската комисия при изготвянето на плановете за бъдещи реформи“-каза Вивиан Рединг заместник-председател на Европейската комисия, инициатор на поредния европейски дебат, чийто домакин на 23 юли, бе София.

Еврокомисарят по правосъдието и човешките въпроси Вивиан Рединг, коментира резултатите от допитване до участниците в българския дебат, относно чуваемостта на гражданите в  ЕС и промените, които предизвика кризата, по отношение на отговорността и солидарността в Европа.

Симеон Милков, на 22 години, от неправителствената организация „Силна икономика и лоялна алтернатива“ заяви, че пред него няма алтернатива в България и коментира причините затова.

„Един от механизмите за справяне с корупцията на европейско ниво ще бъде европейската прокуратура, чието създаване предложих като еврокомисар по правосъдието и човешките права“, каза на срещата в София Вивиан Рединг, заместник-председател на ЕК. „Отдавна ЕК трябваше да излезе с предложение  за създаване на европейска прокуратура“, категорична е Илияна Йотова, български евродепутат и  член на комисията“Антимафия“ в ЕП.

Предаването с автори Биляна Слъвчева и Пламен Николов можете да чуете от звуковия файл.

 

 

Вижте още

А. Новаков: Рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен

„За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте – не се движим… шансът да загубим средства след година и половина е почти сто процентов“, каза евродепутатът Андрей Новаков. По думите му служебното..

публикувано на 11.07.22 в 08:05
евранет  плюс Искра Михайлова

Новите европейски природозащитни политики

През лятото Европейската комисия публикува пакет от документи като продължение на Зеления пакт, който на практика е стратегия за развитие на ЕС за следващите години. Пакетът е доста всеобхватен, включва цялата енергийна ефективност, включва и защита на биоразнообразието. Има специален документ, който е регламент относно земеползването,..

публикувано на 13.09.21 в 08:35

Открояващото се в работата на българските евродепутати Евгени Кирилов и Мария Габриел. Приоритетите за България в следващия Европейски парламент

  Автори: Биляна Славчева и Пламен Николов   25 май, е датата, на която ще се проведат изборите за Европарламент в България. Един от кандидатите в листата на БСП, е сегашният евродепутат Евгени Кирилов. Членството му в комисиите за регионално развитие и външни работи, както и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа “ Евронес“,..

публикувано на 19.03.14 в 15:48

Какво успяха да постигнат през последния мандат на Европарламента депутатите Моника Панайотова от Европейската народна партия и Слави Бинев от „Европа на свободата и демокрацията”

Автори: Спаска Зашева и Иван Лазов Отминава един труден за Европейския парламент мандат, през който бяха взети важни за бъдещето на Европа решения. Те се отнасят до бъдещето на европейските страни и засягат важни въпроси, отнасящи се до развитието им. През този мандат активно участие в работата на европарламента взеха активно участие и българските..

публикувано на 13.03.14 в 15:26

Работата на Европейския парламент и предстоящият евровот през погледа на д-р Антония Първанова и проф. Владко Панайотов

    Автори: Росинка Проданова, Радослава Златкова      Акцент в Евранет плюс на Радио Благоевград са двама български евродепутати от семейството на Алианса на либералите и демократите за Европа - д-р Антония Първанова и проф.Владко Панайотов.    Сред първите десет най-активни членове на този Европейски парламент е  българката д-р Антония Първанова. За..

публикувано на 06.03.14 в 12:33

Какво ще надгражда и реализира евродепутатът Илияна Йотова, ако отново спечели доверието на избирателите за нов мандат в ЕП

Автори: Донка Найденова и Райна Ванчева        Политиците в ЕС вече започнаха своята подготовка за участие в изборите през май, когато ще бъде конструиран новия ЕП.         Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова има зад гърба си два мандата, единият не пълен, които са й дали възможност да натрупа ценен опит и реализира важни проекти.         Как вижда..

публикувано на 27.02.14 в 15:15

Новости в изборите за Европейски парламент през 2014 г.

  Автори: Мариана Попова, Боряна Кърпачева С влизането в сила на Лисабонския договор през 2009 година правомощията на ЕП нарастнаха значително и в момента той отговаря за приемането на над 95%  от европейското законодателство. От друга страна за първи път политическото разпределение на членовете на Европейския парламент ще определи кой ще бъде..

публикувано на 24.02.14 в 14:35