Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Приоритетите в работата на Европейския парламент до края на годината

Снимка: Архив

Следващите няколко седмици Европейският парламент няма официални заседания, въпреки това подготовката на важни законодателни текстове продължава. Депутатите ще трябва да вземат решения до края на годината относно дългосрочния бюджет на ЕС, банковия съюз, защитата на личните данни и условията на работа на командировани служители. 
Депутатите ще гласуват окончателната си позиция по предложението за бюджетната рамка на ЕС за 2014-2020 г. Това решение ще повлияе и на плановете за реформиране на Общата селскостопанска политика на ЕС, която е едно от най-големите пера в бюджета.
През септември Парламентът ще гласува по-нови, по-строги правила за тютюневите продукти. Законодателните текстове целят да предпазят младите хора от рисковете, свързани с пушенето, обяснява българският евродепутат проф. Владко Панайотов. 
Друг важен доклад, който ще бъде разгледан по време на първото пленарно заседание след лятото, е предложението за насърчаване на производството на по-екологосъобразни биогорива.
Напредва работата и по нов регламент за налагането на единен набор от правила за защита на личните данни в Интернет, както и по директива за обработката на лични данни в полицейската и съдебната сфери. 
През октомври се очаква ЕП да гласува предложение, предоставящо по-добра защита на около един милион работници, командировани в друга европейска страна от техните работодатели.
Депутатите също така ще търсят споразумение със страните-членки относно създаването на единен банков надзор в Европа и следващите етапи на изграждане на банков съюз.

Предаването с автори Елеонора Тропанкова и Зоя Караджова можете да чуете от звуковия файл.

Вижте още

А. Новаков: Рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен

„За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте – не се движим… шансът да загубим средства след година и половина е почти сто процентов“, каза евродепутатът Андрей Новаков. По думите му служебното..

публикувано на 11.07.22 в 08:05
евранет  плюс Искра Михайлова

Новите европейски природозащитни политики

През лятото Европейската комисия публикува пакет от документи като продължение на Зеления пакт, който на практика е стратегия за развитие на ЕС за следващите години. Пакетът е доста всеобхватен, включва цялата енергийна ефективност, включва и защита на биоразнообразието. Има специален документ, който е регламент относно земеползването,..

публикувано на 13.09.21 в 08:35

Открояващото се в работата на българските евродепутати Евгени Кирилов и Мария Габриел. Приоритетите за България в следващия Европейски парламент

  Автори: Биляна Славчева и Пламен Николов   25 май, е датата, на която ще се проведат изборите за Европарламент в България. Един от кандидатите в листата на БСП, е сегашният евродепутат Евгени Кирилов. Членството му в комисиите за регионално развитие и външни работи, както и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа “ Евронес“,..

публикувано на 19.03.14 в 15:48

Какво успяха да постигнат през последния мандат на Европарламента депутатите Моника Панайотова от Европейската народна партия и Слави Бинев от „Европа на свободата и демокрацията”

Автори: Спаска Зашева и Иван Лазов Отминава един труден за Европейския парламент мандат, през който бяха взети важни за бъдещето на Европа решения. Те се отнасят до бъдещето на европейските страни и засягат важни въпроси, отнасящи се до развитието им. През този мандат активно участие в работата на европарламента взеха активно участие и българските..

публикувано на 13.03.14 в 15:26

Работата на Европейския парламент и предстоящият евровот през погледа на д-р Антония Първанова и проф. Владко Панайотов

    Автори: Росинка Проданова, Радослава Златкова      Акцент в Евранет плюс на Радио Благоевград са двама български евродепутати от семейството на Алианса на либералите и демократите за Европа - д-р Антония Първанова и проф.Владко Панайотов.    Сред първите десет най-активни членове на този Европейски парламент е  българката д-р Антония Първанова. За..

публикувано на 06.03.14 в 12:33

Какво ще надгражда и реализира евродепутатът Илияна Йотова, ако отново спечели доверието на избирателите за нов мандат в ЕП

Автори: Донка Найденова и Райна Ванчева        Политиците в ЕС вече започнаха своята подготовка за участие в изборите през май, когато ще бъде конструиран новия ЕП.         Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова има зад гърба си два мандата, единият не пълен, които са й дали възможност да натрупа ценен опит и реализира важни проекти.         Как вижда..

публикувано на 27.02.14 в 15:15

Новости в изборите за Европейски парламент през 2014 г.

  Автори: Мариана Попова, Боряна Кърпачева С влизането в сила на Лисабонския договор през 2009 година правомощията на ЕП нарастнаха значително и в момента той отговаря за приемането на над 95%  от европейското законодателство. От друга страна за първи път политическото разпределение на членовете на Европейския парламент ще определи кой ще бъде..

публикувано на 24.02.14 в 14:35