🎂 6 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Неделя у дома" - 16.11.2014 г.

Японското аниме са анимационни филми на основата на специфичен вид японски комикси, чието създаване датира от XIII век. Повече за това изкуство ще чуете в предаването от Петър Милев

12.00 - 15.00 часа

Водещ: Латинка Павлова

В рубриката „По детски чисто“ децата ще коментират темата: Как да се предпазим от настинка и грип?

Японското аниме набира популярност и в България. Как се създава японско аниме и защо? - Разговор с Петър Милев от Дупница.

Дарени коси се превръщат в перуки за онкоболни. Трудоемка ли е направата на перука? - разговор с перукеря от фондация „Промени живота си сега“ Даниела.

Как се дресират гълъби? - разговор със Стоян Костов от Благоевград, притежател на състезателни гълъби.

В рубриката „Как да?“ - Как да разпознаем истинското кисело мляко? - съвети на проф. д-р Мария Балтаджиева, специалист по технология на млякото и млечните продукти.

Бойните изкуства като самозащита и начин да се справим с напрежението. - Разговор с треньора Радослав Коцев.


Вижте още

„Събуди деня“ на 6 декември 2023 г. с Бойка Браткова

Звукорежисьорът в Радио Благоевград, Ники Вачев, ще ни разкаже за дядо си, чието име носи. Ще разберем и какво се случва в звукорежисьорската апаратна по време на ефир. Ще продължим с писателката Евгения Йорданова за символиката на Никулден и чрез спомените й като дългогодишен директор на бившия Дом за деца без родители „Св. Николай..

публикувано на 06.12.23 в 06:00

"Сюжети от деня" на 5 декември 2023 г. с Иван Лазов

Краят на годината е рисков период по отношение на опитите за обири на банки и търговски обекти. Бившият полицай Валери Йорданов след обира в Благоевград. Рисковете на управлението в България. Мненията на експерта по геополитика проф. Нина Дюлгерова и на доц д-р Момчил Дойчев – съпредседател на Атлантическия съвет. Развитието на автомобилното..

публикувано на 05.12.23 в 08:30

„Здравен компас“ на 5 декември 2023 г. с Лалка Радкова

Травми през зимата - д-р Божидар Лазов от Медицинския институт на МВР-София. Псориазисът се обостря през зимата – гл. ас. д-р Валерия Матеева от УМБАЛ „Александровска“. „Психология и медицина в грижа за общественото здраве“ – еднодневен семинар, организиран от Катедра „Психология“ при ЮЗУ „Н. Рилски“, Регионална здравна инспекция и..

публикувано на 05.12.23 в 08:15

„Събуди деня“ на 5 декември 2023 г. с Давид Калпачки

Ще бъде ли приет държавният бюджет навреме? Разговор с икономиста и университетски преподавател проф. Александър Томов. С него ще очертаем и икономическите тенденции в България и Европа в края на годината. Какви са сценариите за присъединяването ни към Шенген? Пряко от Нидерландия ще включим евродепутата Илхан Кючюк, който бе сред..

публикувано на 05.12.23 в 06:00

"По първи петли“ на 5 декември 2023 г. с Мария Благоева

Автентичната Огледна баница от село Баничан получи отличие в първите кулинарни тв награди „Гозбата на България“ в категория „Имало едно време". Как уникалното ястие спечели високата оценка на журито,  разказва Румяна Джибова, секретар на читалището в с. Баничан. Българската Коледа помага на 7-годишния Атанас Манушкин от Разлог. Репортаж...

публикувано на 05.12.23 в 03:00

"Сюжети от деня" на 4 декември 2023 г. с Мария Благоева

Културни дейци излизат на протест с искане за оптимизиране на средствата за култура, заложени в Бюджет 2024 г. Разговор със Силвия Христова, областен координатор на КНСБ-Благоевград. Фотографът Мирослав Момински, който запечатва в снимки духа на Родопа планина и на хората, живеещи там. С него разговоря Таня Любенова, от програма Христо Ботев..

публикувано на 04.12.23 в 08:30

„Идеи, интереси, бизнес“ на 4 декември 2023 г. с Бойка Браткова

Готов ли е пазарът на труда за навлизането на изкуствения интелект - това ще разберем от проучването на Мария Костова от Програма „Хоризонт“ на БНР. За изкуствения интелект в хидробиологията ще разговаряме с д-р Радослава Бекова от Института по океанология във Варна. Темата ще продължим и с преподавателя по застраховане и финанси в ЮЗУ „Неофит..

публикувано на 04.12.23 в 08:10