Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Николов: Благоевградските пожарникари са истински герои

Снимка: БГНЕС

Пожарникарите от Благоевград, участвали в спасителната операция в Скопие след наводненията, са се справили отлично. Тази оценка даде при завръщането им главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението":

Благоевградските пожарникари са корави момчета, истински герои и аз им благодаря.

Главен комисар Николов заяви още, че благоевградските спасители са изпълнили всички инструкции повече от отлично. Той изтъкна как са били изпратени от местното население:

Изпратиха ги с благодарности и почести, включително нашите момчета бяха почерпени с ракия – традиционно, българско и приятелско отношение.

Това е най-голямото богатство на дирекцията – тези момчета и мъже, които показват мъжество и героизъм и действат изключително адекватно в тежки условия.

Деветимата пожарникари и спасители прекараха 4 дни в Скопие и се включиха в дейности по отводняване на къщи, пострадали при опустошителното наводнение от края на миналата седмица. По думите на участници в мисията, картината в Скопие е била покъртителна и не скриха емоциите си от искрената признателност получена от местните.

Един от ръководителите на екипа инспектор Боян Кондуров определи ситуацията в Скопие като катастрофа:

Имаше цели села и квартали, които буквално бяха залети от голямата вълна. Пометени къщи, дворове. Съсипани коли, покъщнина, много загинали животни.

Инспектор Кондуров цитира местни хора, които казвали, че българските десетина момчета работят като за 100. по думите му, трудно може да се каже, че ситуацията се нормализира, но е в процес.

В Благоевград се събират вода и консумативи, които с помощта на БЧК и МЧК ще бъдат изпратени на нуждаещите се.

Още по темата - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!