Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската полиция с нова серия арести във връзка с разследването на опита за преврат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция предприе днес поредна вълна от арести в рамките на разследването на организацията "Фето" на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен. Турските властите смятат, че той и "Фето" са главни организатори на осуетения опит за преврат от 15-и юли миналата година.

Републиканската прокуратура в Анкара е издала заповеди за задържането на 265 души в общо 20 провинции на страната, за които се твърди, че са отговорни кадри на организацията. Арестувани са над 60 души, които са разпитвани в полицията. Операцията продължава, като се очакват нови арести.

В същото време Турция отказа да изпълни искането на Международния остатъчен механизъм за освобождаването на съдията Айдън Сефа Акай. Това заяви постоянният представител на Турция в ООН посланик Феридун Синирлиоглу. Съдията бе арестуван от турските власти през септември по обвинение за връзка с опита за преврат през миналата година и оттогава се намира в затвора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Реджеп Ердоган: Турция може да преразгледа отношенията си с Европа след референдума

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че след референдума през април Анкара може да преразгледа отношенията си с Европа. По думите на Ердоган, отношенията с европейските държави са фашистки и жестоки и наподобяват ситуацията преди Втората..

публикувано на 21.03.17 в 12:33

Меркел: Турция трябва да спре с нацистките сравнения

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган трябва да спре да оприличава настоящото германско правителство на нацисткия режим, предупреди германският канцлер Ангела Меркел: Моето изявление е, че нацистките сравнения от турска страна трябва да спрат, без..

публикувано на 20.03.17 в 18:13

Напрежението между Германия и Турция ескалира

Германският външен министър заяви на турския си колега, че президентът на Турция е преминал границите, като обвини германския канцлер Ангела Меркел в използване на нацистки практики , предаде Франс прес. Ние сме толерантни, но не сме..

публикувано на 20.03.17 в 07:24