Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятната почивка и пътуването в чужбина – ценни правила за пътуване без стрес!

Снимка: ЕПА/БГНЕС




През лятото много български туристи избират екзотични дестинации, извън страната, но не всеки има опит с пътуване в чужбина, затова  питаме специалистите за ценните правила при пътуване. Съветват Здравка Чимева, туроператор с дългогодишен опит и Даниела Петкова, говорител на Районната здравна каса в Благоевград. (чуйте звуковите файлове)


„ ... всеки български турист да се направи  равносметка  да се запознае  с рисковете на дестинациите- климат, визови изисквания, въпрос на сигурност и в този случай да ползва съдействието на туроператора, организиращ пътуването. Има държави, където рискът  от обири и кражби е по-голям и по-осезаем“, каза Здравка Чимева и препоръча да бъдат използвани дебитните или кредитните карти, които притежаваме, вместо да се доверяваме на услугите на обменните бюра на летищата. Тя предупреди, хората, които се готвят за пътуване извън България, да бъдат подготвени с номерата и адресите на българските посолства и консулства. Дългогодишният благоевградски туроператор Чимева посъветва да пазим личните си документите,  защото ако ги  изгубим ще останем повече от предвиденото време, работейки с консули и посолства. Затова при такива случаи в посолството се издава временен документ, с който се удостоверява самоличността, обясни Здравка Чимева и препоръча  „в никакъв случай личните документи и парите да са на едно място в  портмонета и портфейли“.

 Ако пътуваме в чужбина е нужна здравна застраховка, а ако сме в държава от ЕС, всяко здравноосигурено лице може да си извади Европейска здравна карта, чиято валидност е една година, обясни Даниела Петкова, говорител на РЗОК Благоевград. Заявление за Европейска карта се подава в клоновете на банка ДСК, а в Благоевград и в книжарница „Дъга“. Срокът за издаването  е 15 календарни дни, уточни Петкова. Ако се налага да пътуваме скоро, тогава се подава заявление в Здравната каса за издаване на временно удостоверение, което замества Европейската здравна карта. Картата покрива спешна медицинска и дентална помощ, според законодателството на съответната европейска държава. Ако си заплатим оказаната ни спешната медицинската помощ, можем да посетим РЗОК и да подадем заявление за възстановяване на заплатената сума в съответната страна, каза Петкова. Тя поясни, че вече може и от лечебно заведение в чужбина, в което е настанен здравноосигурен български гражданин без Европейска здравна карта, да изискат по електронната поща от  НЗОК да издаде временно удостоверение, което замества здравната карта и покрива разходите за медицинските услуги на българския пациент.

Горещите телефонни линии на НЗОК и РЗОК Благоевград са :

359 0 800 14 800 и 88 300 475 , 88 300 449 и 88 300 437 с код за Благоевград 073


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28

Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог , част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „ Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности “  подчерта в интервю за Радио..

публикувано на 22.04.24 в 09:19

Анжела Родел: Преводачът изгражда мостове между различни култури

Анжела Родел е американка по рождение и българка по душа. Родена е в щата Уисконсин. Следва в университета в Йейл, където за първи път чува българска народна музика и тя завинаги остава в нейното сърце. От десетилетия живее в България, говори, пее и превежда от български на английски език. През 2014 година получи българско гражданство за..

публикувано на 20.04.24 в 09:36

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09