Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически "Черен петък"


Днес е “Черен петък”, онзи ноемврийски петък, в който стотици търговци предлагат стоките си на промоция и милиони бързат да си купят най-евтиното нещо. И докато в интернет ми се появяваше поредната реклама за супер изгодна белачка за картофи, се замислих, че би било интересно да си представим, как би изглеждал един политически „черен петък“. Само си помислете:

„Днес и само днес ви предлагаме политик на промоция - без добавени допълнителни познания в сферата, в която ще го поставите да работи, без амбиции да промени държавата към нещо по-добро, с множество добавени оцветители (син, червен, жълт…), подходящ да заема постове на депутат, министър, вицепремиер. Политик с вградена операционна система от последно поколение, която го прави нагъл, простоват и надменен. И това не е всичко, ако си го изберете, получавате бонус още няколко такива, с които да си го сменяте когато даде грешка."

Или пък друга обява:

„Само днес на намаление ви предлагаме изданието „Политически скандали и интриги“ III том. В него ще откриете истории за ненужни спорове, арогантни изказвания от парламентарната трибуна, безсмислени дебати, хапливи фразички и политически балони. Все неща, които ще ви откъснат от ежедневието и ще ви потопят в една друга реалност. Защо да ви интересуват доходите, защо да искате по-добро бъдеще за децата си, по-добра образователна система и здравеопазване, с третия том на „Политически скандали и интриги“, това не ви е нужно."

И още:

"Купете си новия опозиционен продукт „Визия“. С него получавате куп леви депутати, които ще обикалят страната, за да ви казват за проблеми, които вие много добре знаете, но няма да ви предложат решение за справяне с тях. Освен „Визия“, получавате и бонус – настолна игра с червени фигурки и зарче, тя се казва „Игра на кворум“.

Има оферти и за бизнеса:

"Изберете си нов кабинет – премиерски стол, който почти десет години работи безотказно и още министерски кресла, с опцията „подаване на оставка“ и всичко това с до 3 години гаранция."

Само се пазете уважаеми слушатели, внимавайте да не попаднете на фалшива оферта и след това да съжалявате, и да се налага да излизате по улиците, за да си търсите правата. „Събития и личности“ започва, предаване, което няма да ви преметне, добро утро! 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доц. д-р Радин Цонев: Вирусните хепатити са „тихите убийци“ в обществото

Д-р Радин Цонев завършва медицина през 1988 г, 2 години отбива военна служба като авиолекар. Има 2 специалности-Вътрешни болести и Гастроентерология. 5 години стаж в МБАЛ-гр. Лом-Вътрешно отделение. 13 години стаж в Пета Градска болница, Клиника по Гастроентерелогия под ръководството на проф. Григор Мечков. От 2007г е член на екипа на МБАЛ-Токуда,..

публикувано на 08.10.24 в 13:46

Интересни събития по повод Духовния празник на Брезник

С богата програма тази година ще бъде отбелязан Духовният празник на град Брезник, който се отбелязва на 14 октомври-Петковден. Денят е обявен за такъв с решение на Общинския съвет през 2009 г. По този повод се организират редица съпътстващи събития, които започват от 8 октомври. „От незапомнени времена, Света Петка е закрилница на нашия..

публикувано на 07.10.24 в 14:42

Да опознаем съставните метеорологични събития, за да се научим да управляваме ефективно риска от бедствия

През последните десетилетия честотата на едновременните засушавания и горещи вълни се е увеличила с над 25% в големи части от Европа, САЩ и Индия. Опасностите, свързани с времето и климата, стават все по-комплексни, нарастват и зачестяват. Учените вече изследват  взаимовръзката между отделните съставни събития, тяхното познаване е ключово за..

публикувано на 07.10.24 в 09:37

Съвременният зоопарк е спасителен център за животните, природата и климата

Съвременният зоопаркът не е просто менажерия. На него все повече  се гледа като на важно място за съхранение на видовото разнообразие на животните. Зоопаркът е и информационен център за екологичните проблеми, засягащи животните, той е територия за науката. „ Вече целта не е само зоопарковете да привличат посетители, а да работят с научни..

публикувано на 07.10.24 в 09:31

Димитрина Проданова и нейната "Книга антидепресант"

Димитрина Проданова племенница на алпиниста Христо Проданов, родена е в Карлово на 16 март 1973 година. Напуска родния си град в седми клас,за да учи в София, където и днес живее със семейството си. Споделя, че карловец никога не казва,че не е карловец, защото е израснала в сърцето на Стара планина, където според нея, духът се формира по по-различен..

публикувано на 04.10.24 в 16:10

Четвърта краеведска конференция подготвят в Благоевград

Четвърта краеведска конференция организират в Благоевград. Тя ще учи подрастващите на старите занаяти. Краеведи, етнографи, историци, изкуствоведи и библиотекари ще споделят опит и добри практики в областта на художествените занаяти, характерни както в миналото ни, така и в съвремието. „Целта ни е всички тези занаяти да обединим в сборник, който ще..

публикувано на 04.10.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Ипотечно кредитиране в България: Какви нови условия въведе БНБ?

От началото на седмицата влязоха в сила новите мерки, въведени от Българската народна банка (БНБ), с цел затягане на условията за жилищно кредитиране. Тези изменения са резултат от ускореното кредитиране в жилищния сегмент, което за август достигна най-високото ниво от 2000 г. насам. Съгласно новите ограничения, търговските банки вече не могат да..

публикувано на 04.10.24 в 11:24