Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 февруари - Световен ден за безопасен интернет


Днес отбелязваме Световния ден за безопасен интернет, който тази година е под мотото „Заедно за по-добър интернет“. 

Имаме позитивно развитие през последните години, то се забелязва най-вече през последната година, че голяма част от децата надхвърлиха по дигитално-медийните си умения и грамотност средното ниво на възрастните“ – това заяви в интервю на Радио Благоевград Георги Апостолов, координатор в Националния център за безопасен интернет. Според него това от една страна е добре, защото децата по-добре се ориентират в онлайн пространството, навреме успяват да хванат първите сигнали, че нещо не е наред и търсят помощ. 

Но  има и друга тенденция – пада възрастта на децата, на която  започват да ползват интернет. Към края на 2016-та година половината от децата в България преди да навършат 7 години вече са били в интернет. А в началото на 2019 те вероятно са над 60%. Според проучване децата на 3-4–годишна възраст получават своя телефон и таблет, което означава, че вече са 24 часа онлайн. 

Георги Апостолов призова родителите повече да се интересуват за това какво правят децата им в интернет, и най-важното – да говорят с тях  на тази тема. Няма правило –каза Апостолов, кога едно дете да влезе в интернет, родителят е този който решава това като знае какво е нивото на развитие на своето дете. Второ, което е много важно – дали детето трябва да влезе в интернет поради една единствена причина, че неговите връстници вече са там. 

Георги Апостолов насочи вниманието на родителите за навлизането в България на нов опасен комуникатор „Tellonym“, който съществува от 2 години, но в Националния център за безопасен интернет са постъпвали сигнали за инциденти с деца през това рисково приложение. Основният риск е, че през приложението може напълно анонимно да се установи контакт с друг потребител. Тази функция вече се използва както за посегателства от възрастни към деца, така и за онлайн тормоз и обиди между непълнолетни. 

Апостолов препоръча на родителите да проверят дали децата им ползват приложението и ако те не са съгласни да го премахнат, да ги насочат към промяна на настройките, така че детето да може да получава съобщения единствено от регистрирани потребители. Това намалява риска. Също така може да се посъветва детето да блокира веднага потребител, от когото е получило неприятно съобщение.

Георги Апостолов можете да чуете в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28

Доц.Чайров от ЮЗУ с три патента в областта на лекарствата

Доц. д-р Радослав Чайров е зам.-декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедра „Химия“  в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Роден в Перник, но от 25 години е в Благоевград. Той работи в областта на модификацията на лекарствените средства. За него това е истинско предизвикателство. Има три патента в тази област.  Става доцент с много упорита..

публикувано на 07.05.24 в 15:39

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30