Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Внимание! Фалшив зехтин в магазините!

В 2 от 13 проби зехтин са намерени несъответствия в качеството,  причината е умишлено фалшифициране на марките от страна на производителите“-коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“. Според него, това е първото доказателство за присъствието на Българския пазар на зехтини менте. Такива са изводите от направеното от Асоциацията изследване, на избрани 28 марки зехтин, продавани в търговската мрежа.

Богомил Николов

„Притеснителен е фактът, че в два от проверените продукта са открити съединенията хлороформ и тетрахлорметан, 11 пъти над нормата. Затова, потребителите трябва да знаят, че маслиновото масло, независимо къде е произведено, може да не бъде полезно за тяхното здраве и да подхождат информирано при избора в търговската мрежа“ - категоричен е Богомил Николов. По думите му, в домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника.Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо, а при качествените, се получават твърди образувания по целия стълб на течността.

Проф.Донка Байкова

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, при такава концентрация на химикали като хлороформ и тетрахлорметан в зехтина, има риск за здравето ни. Затова, тя препоръча да готвим със слънчогледово олио.  „Когато зехтинът е студено пресован, т.е. екстра върджин, би трябвало в него да има само маслен екстрат на маслини.Там не са допустими химически агенти, те могат да се използват при рафинираните масла, но ако бъдат засечени в зехтините, това означава, че са фалшиви“-коментира за Радио Благоевград специалистът по здравословно хранене.  „Екстра вържин зехтините не се подлагат на термична обработка. Разграждат се и всичките им хубави свойства се губят. Окисляват се, изчезват антиоксидантите, витамините и става продукт, който носи риск за стомашно-чревното здраве и не само“, предупреди проф. Байкова. Затова тя съветва, за салати и директна консумация, да се използва зехтин, но когато готвим – рафинирани масла. Защо не слънчогледово? То е подходящо“, каза още диетологът.

Подробностите можете да чуете в разговорите на Биляна Славчева с Богомил Николов и с Донка Байкова: 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Планина без бариери за децата и младежите в неравностойно положение

Планината е за всички – без бариери. Това е на само призив, а дългогодишна мисия за Гергана Дойчинова и екипа на „Ела и ти“. След дарителска кампания бяха събрани нужните средства за закупуването на три специализирани колички.  С тях деца и младежи с увреждания, както и трудноподвижни хора, могат да стигнат до планинските върхове, разбира се, с..

публикувано на 18.07.25 в 14:51
Анелия Никова

Новият живот и родилната помощ

След протеста и контрапротеста заради сигнала на родилка за агресия в Майчин дом на дневен ред излезе наболял за обществото проблем за етиката между пациенти и медицински специалисти, като този случай отвори полюсни позиции и още въпросителни. Акушерството е трудна и отговорна, но същевременно и благородна професия, изискваща търпение и..

публикувано на 18.07.25 в 14:22

Пикник артистик: Време за вдъхновение и културен куиз под открито небе

Бретонски палачинки, кроасани, лавандулова лимонада и френски сирена, поднесени сред уютния и пъстър колорит на благоевградското село Рилци. Този културен мост между българската и френската култура подариха на благоевградската публика Маргарита Георгиева, заместник-председател на Алианс франсез, и Елена Арнаудова. С подкрепата на Община Благоевград те..

публикувано на 18.07.25 в 10:58

Горещниците и Илинден - народните поверия и обичаи

Дните 15, 16 и 17 юли са известни в българския народен календар като Горещници. Тези три дни са свързани с почитание към огъня. Вярвало се, че който работи през тези дни, то снопите му на нивата се запалвали сами, защото огънят слизал от небето. Считали, че който не празнувал Горещниците, къщата му изгаряла. Тези дни се съблюдавали..

публикувано на 18.07.25 в 08:56

Новите сортове тютюн се адаптират успешно в българските условия

Припомняме, че през пролетта на тази година една от най-големите световни тютюневи компании стартира пилотен проект у нас, осъществяван от Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и компанията за преработка на суров тютюн Сокотаб. Проектът включва експерименталното изпитване на три нови за България сортове едролистен тютюн, като..

публикувано на 17.07.25 в 11:58

„Ваканция в музея“ организират в Брезник

За поредна година Общинският исторически музей в Брезник, съвместно с Центъра за работа с деца в града, организират инициативата „Ваканция в музея“. Целта е децата да се забавляват, участвайки в различни дейности като рисуване, тъкане, изработване на глинени съдове и на традиционни местни печива. Идеята е по този начин малчуганите да добиват..

публикувано на 17.07.25 в 11:25

Етика в родилната зала

През изминалите дни една публикация на майка в социалните мрежи разбуни духовете и раздели обществото. Наскоро родила жена сподели в личния си профил във Фейсбук, че е получила грубо отношение и дори физическа агресия от лекарския екип, който е бил отговорен по време на раждането и. Последваха протести в защита на лекаря, както и контрапротест в..

публикувано на 17.07.25 в 10:46