Оказва се, че така вкусните за малки и големи, препечени филийки, чипсове, пържени картофки, вафли и други лакомства, могат да се окажат рискови за нашето здраве. Съмнението затова се породи, след проведените нови тестове на над 500 продукта, проведени от 10 европейски потребителски организации, които показват, че е необходима по-добра защита за потребителите от съдържащото се в храните съединение акриламид.
„Проблем има и в България“-алармират от Асоциация „Активни потребители“, според чието проучване „всяка трета вафла у нас е канцерогенна“. Изпълнителният директор на Асоциацията Богомил Николов, коментира за Радио Благоевград, че най-рискови са обикновените бисквити и вафли, както и детските храни, тъй като „при 13% от тестваните бебешки храни има отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%”.
Според експертите, съединението акриламид се получава при производството на храни при температура над 120 градуса. „През 2018 година влезе в сила европейски Регламент, който оказва какви трябва да са стойностите на акриламида в храните, но те са с пожелателен характер“-коментира още Богомил Николов и посъветва производителите на храни да оптимизират производствата си така, че да намалят възможността за образуване на вредното съединение акриламид в продуктите.
Засега обаче, „българските производители не смятат да оптимизират рецептурните си технологии при производството на храните“-коментира за Радио Благоевград Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
Според нея, няма място за притеснения у потребителите, „защото това не е нещо ново и съединението акриламид, не се отделя през последните няколко години на човечеството“. Тя допълни, че е нормално всички потребители да знаем, „че всичко, което е загоряло, с тъмнокафяв цвят, всъщност, съдържа акриламид. Това са препечените печива, пържените картофи, кафето, чипса и много други“.
Според Кукушева, не е необходимо да променяме хранителните си навици, защото „първо-акриламида е доказано токсичен за животните, за хората, това все още не е доказано. Второ-човечеството е открило огъня още много отдавна за приготвяне на вкусна и здравословна храна, а всяко месо, изпечено добре на скара, всъщност съдържа акриламид“. Затова, тя посъветва потребителите, да пекат и пържат храните на по-ниски температури, под 120 градуса, за да се избегне образуването на рисковото съединение.
Подобни съвети даде и проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, според която, за да се избегне образуването на акриламид в храните, трябва да се предприемат съответните мерки. „Производителите трябва да произвеждат храните при по-ниски температури, макар и по-продължително време. В домашни условия, също трябва да готвим при по-ниски температури, под 120 градуса. Освен това, можем да накисваме във вода картофите, преди готвене, защото така, редуциращите захари ще отидат във водата. Съветът ми към домакините е, да приготвят храни, закуски и десерти в домашни условия, при по-ниски температури и да ограничат до минимум, купените от магазина лакомства за децата, които са рискови за здравето им като чипсове, вафли и бисквити“-съветва проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Подробностите можете да чуете в интервютата на Биляна Славчева с Богомил Николов, Мариана Кукушева и Донка Байкова:
Снимка на фоторепортера на БТА Благоевград Красимир Велков попадна в национална класацията за най-добра фотография - Топ 5. Той е известен със своя професионализъм и естетически усет в областта на фотографията. Негови снимки често илюстрират събития и новини от региона. Кадърът на Краси Велков е заснет в местността Коматински скали в община..
На 13 януари 2025 г. от 10:00 до 13:00 часа в залата на БТА ще се проведе Национална кръгла маса на тема „Промени в Изборния кодекс, гарантиращи провеждането на честни избори в България“. Инициативата е организирана от гражданската платформа „Будители“ и цели да постави на дневен ред ключови промени в изборния процес. Според организаторите е необходимо..
Изкуственият интелект (ИИ) няма да унищожи професията на преводача. Макар че технологиите се развиват много бързо в областта на езиковата обработка и все повече хора използват автоматизираните онлайн софтуери за превод на текст, машините все още не могат да се конкурират със сложните лингвистични задачи. Това заяви в ефира на Радио Благоевград доц.д-р..
Министерският съвет прие актуализирания списък на изследователските висши училища. ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е включен в списъка след получена висока оценка за своята научна дейност. „Ръководството на университета си постави тази приоритетна задача и за наша радост тя беше изпълнена в рамките на миналата календарна година. Статут на..
„Бих се родил отново“ е темата на 11-ото издание на националния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш“. В него могат да участват деца и младежи на възраст от 14 до 20 години. Участниците са предизвикани да разгледат идеята за новото начало, което би могло да настъпи във всяка човешка съдба, и да се запитат какви..
Санданското село Пирин става все по-атрактивно за туристите както с хубава си природа, така и с местните забележителности, сред които е и оформящият се Музей на дървените статуи на открито. Според кмета Георги Влахов, той може би е единственият по рода си в България. Дървените фигури вече са шест, като най-новата, на Пиринска мома в местна народна..
Четири месеца жители на общините Гърмен, Сатовча и Гоце Делчев чакат отговор от МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ на внесено искане за изграждане на допълнителна лента за престрояване на две места – при отбивката за село Огняново и при отбивката за село Дебрен. Хората смятат, че сега съществуващият път е изключително натоварен и създава..