Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Опасни ли са чипсовете, вафлите и препечените филийки

  Оказва се, че така вкусните за малки и големи, препечени филийки, чипсове, пържени картофки, вафли и други лакомства, могат да се окажат рискови за нашето здраве. Съмнението затова се породи, след проведените нови тестове на над 500 продукта, проведени от 10 европейски потребителски организации,  които показват, че е необходима по-добра защита за потребителите от съдържащото се в храните съединение акриламид. 

 „Проблем има и в България“-алармират от Асоциация „Активни потребители“, според чието проучване „всяка трета вафла у нас е канцерогенна“.  Изпълнителният директор на Асоциацията Богомил Николов, коментира за Радио Благоевград, че най-рискови са обикновените бисквити и вафли, както и детските храни, тъй като „при 13% от тестваните бебешки храни има отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%”.

Богомил Николов

  Според експертите, съединението акриламид се получава при производството на храни при температура над 120 градуса. „През 2018 година влезе в сила европейски Регламент, който оказва какви трябва да са стойностите на акриламида в храните, но те са с пожелателен характер“-коментира още Богомил Николов и посъветва  производителите на храни да оптимизират производствата си така, че да намалят възможността за образуване на вредното съединение акриламид в продуктите.

  Засега обаче, „българските производители не смятат да оптимизират рецептурните си технологии при производството на храните“-коментира за Радио Благоевград Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

  Според нея, няма място за притеснения у потребителите, „защото това не е нещо ново и съединението акриламид, не се отделя през последните няколко години на човечеството“. Тя допълни, че е нормално всички потребители да знаем, „че всичко, което е загоряло, с тъмнокафяв цвят, всъщност, съдържа акриламид. Това са препечените печива, пържените картофи, кафето, чипса и много други“.

Мариана Кукушева

  Според Кукушева, не е необходимо да променяме хранителните си навици, защото „първо-акриламида е доказано токсичен за животните, за хората, това все още не е доказано. Второ-човечеството е открило огъня още много отдавна за приготвяне на вкусна и здравословна храна, а всяко месо, изпечено добре на скара, всъщност съдържа акриламид“. Затова, тя посъветва потребителите, да пекат и пържат храните на по-ниски температури, под 120 градуса, за да се избегне образуването на рисковото съединение.

Донка Байкова

  Подобни съвети даде и проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, според която, за да се избегне образуването на акриламид в храните, трябва да се предприемат съответните мерки. „Производителите трябва да произвеждат храните при по-ниски температури, макар и по-продължително време. В домашни условия, също трябва да готвим при по-ниски температури, под 120 градуса. Освен  това, можем да накисваме във вода картофите, преди готвене, защото така, редуциращите захари ще отидат във водата. Съветът  ми към домакините е, да приготвят храни, закуски и десерти в домашни условия, при по-ниски температури и да ограничат до минимум, купените от магазина лакомства за децата, които са рискови за здравето им като чипсове, вафли и бисквити“-съветва проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

Подробностите можете да чуете в интервютата на Биляна Славчева с Богомил Николов, Мариана Кукушева и Донка Байкова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Читалище „Просвета” в село Пороминово на един век

100 години отбелязва Читалище „Просвета” в село Пороминово, община Кочериново. Събитието ще бъде на 21 юни от 10 часа  на площада в селото. Секретарят на културната институция Димитринка Маркова разказа за създаването му преди един век. „След хвърлянето на кръста на Йордановден преди 100 години хората решили събраните пари да ги вложат в..

публикувано на 20.06.25 в 14:49
Доц.д-р Илия Недин

Църквата би спечелила, ако се обърне към реалните проблеми на хората, вместо да се занимава с нестинарите

От богословска гледна точка църквата явно си има своите аргументи по темата за нестинарството и ако аз съм критичен, това не означава, че не уважавам нашата света православна църква, защото тя е свързана с най-голяма степен с българската държавност. Има обаче едни неща, които в условията на светско общество, няма как да бъдат налагани със забрани. Това..

публикувано на 20.06.25 в 11:48

Общинските съветници ще прегласуват капиталовата програма на община Бобов дол

Бюджетът на община Бобов дол за тази година е 16мл. 339 хил.лв. В един бюджет капиталовата програма е най-важна, каза за Радио Благоевград кметът на общината Елза Величкова. Капиталовата програма беше върната от областния управител и сега общинските съветници ще трябва да я прегласуват, уточни Величкова. Тя посочи, че децата са най-важни за..

публикувано на 20.06.25 в 10:04

Таблица ще улеснява гражданите при превалутиране на лева в евро

Мнения на потребители в медийни репортажи, анкети и социални мрежи показват, че част от резервите на хората към единната европейска валута произтичат от чисто психологическата бариера, провокираща съмнения при превалутирането. В помощ на гражданите, от онлайн платформата „Ние, потребителите“, разработиха таблица, с която превалутирането от лева в..

публикувано на 19.06.25 в 14:42

За пътя на яйцата с код 3 от фермата до трапезата

Кадри, заснети под прикритие в българска ферма, показват ужасяващи условия, в които хиляди кокошки носачки живеят и умират всеки ден. Това разкритие е част от най-мащабното глобално разследване на индустриалното отглеждане на кокошки в клетки, проведено едновременно в 37 държави от всички континенти. България е сред страните с най-висок дял на..

публикувано на 19.06.25 в 11:27

Фолклорен фестивал „Доспей пее и танцува, и на билки се любува“

В самоковското село Доспей за трета година ще се състои фолклорният фестивал, посветен на билките и Еньовден. В първия ден от астрономическото лято, 21 юни, ще бъде открит празникът със събирането на билки и разиграване на народния обичай. Това каза за Радио Благоевград Елена Ковачка, секретар на местното читалище „Отец Паисий - 1910“ ...

публикувано на 19.06.25 в 10:30

„Учи, твори, играй!“ – лятна школа в Националния етнографски музей

Лятна школа с учебни игри, творчество и занимания се провежда в Образователния център на Националния етнографски музей. Школата е традиционна и се организира за поредна година, като любознателните малчугани ще научат за историята на музея, за хуманитарната наука етнография, ще разберат как се събират и съхраняват предмети от бита...

публикувано на 19.06.25 в 09:50