Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Червената и жълта боя за яйца алергизират

Донка Байкова


Великденските празници са все по-близо, а консумацията на яйца, козунаци и агнешко месо в празничните дни изправя на изпитание физическото ни състояние. В интервю за предаването Днес на Радио Благоевград, проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диететика, предупреди за опасностите които крият боите за боядисване на яйца.

„Родителите на алергичните деца или на тези с атопичен дерматит трябва да внимават за жълтата боя, Е102 тартразин. Могат да очакват обостряне на  алергичните кожни обриви, нарушения на съня и тревожност. Червената боя Е122 Е123 Е127 често пъти алергизира и в някой страни, като Норвегия например тя не е позволена. Синият цвят Е133 и зеленият Е140 са безвредни. Алергизиращите бои биха могли да бъдат заместени от бои на натурална основа, извлечено от цветовете на растения“, съобщи проф. Байкова. 

Яйце което е с боядисан белтък или тези които са напукани, не се препоръчват за консумация от деца, поради риск от алергични реакции. За предпочитане е да закупим козунак от близката пекарна, вероятността да е без консерванти е по-голяма. Първо да прочетем етикета и когато има повече от три непознати за нас субстанции или изкуствени оцветители или подобрители, просто да не го купуваме.

Неизменна част от празничната трапеза е и агнешкото месо. Препоръката на специалистите е да изберем българското агнешко. То е обозначено със синя маркировка върху самото месо, а червеният етикет е насочващ, че месото е вносно. За да не предозираме със свръх консумация на животински мазнини, Професор Байкова препоръчва консумацията на студено агнешко месо, нарязано на тънки жулиени.  Преяждането с месо поставя на изпитание жлъчно-чернодробната ни система.

„Агнешкото е противопоказно за хора с високо съдържание на холестерол и сърдечно съдови заболявания, тези с подагра и с повишени стойности на пикочната киселина. Агнешкото трябва да бъде заменено от друг вид месо“ ,уточнява проф. Байкова.

По отношение на алкохола, съветите са да не се смесват видовете алкохол, той да се комбинира с вода и никога на гладно. „Сиренето, като белтъчна компонента и мастна, като олиото в салатата, забавят абсорцията на алкохолната субстанция, съответно и настъпване на опиянение“, посочи проф. Байкова.

След празничните дни, специалистът по хранене препоръчва детокс програма за прочистване на организма.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28

Доц.Чайров от ЮЗУ с три патента в областта на лекарствата

Доц. д-р Радослав Чайров е зам.-декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедра „Химия“  в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Роден в Перник, но от 25 години е в Благоевград. Той работи в областта на модификацията на лекарствените средства. За него това е истинско предизвикателство. Има три патента в тази област.  Става доцент с много упорита..

публикувано на 07.05.24 в 15:39

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24

Проф. Магдалена Панайотова: Великден е празник на надеждата

Проф. Магдалена Панайотова е преподавател в Софийския университет,  главен  редактор на списанието 'Езиков свят“ на Югозападния университет в Благоевград,  секретар на ПЕН клуба на писателите в България. „ Преди всичко Великден е празник на надеждата. Но за мен лично е и празник на равносметката “, каза за Радио Благоевград проф. Панайотова. Тя..

публикувано на 05.05.24 в 11:22