Ферери идва в България през 1990 година от Сицилия-Италия, и остава тук. Влюбен е в България, има много приятели, и отчита огромните промени от времето, когато е пристигнал в родината ни и сега . Усмихнат, сърдечен и добронамерен ми разказа емоционално за себе си: икономист по образование, професор по сомелиерство, за което е положил успешно 38 изпита. Член е на Италианската федерация на готвачите, на Международния институт на дегустаторите на кафе.
Сомелиерът е обучен професионалист с богати познания в областта на виното, който обикновено работи в изискани ресторанти и специализира във всички аспекти на дегустацията на вино.
Според Ферери България има много хубави вина, но няма традиции в сомелиерството и затова заедно с Националната лозаро-винарска камара организира курсове в български университет. Сомелиерът трябва да познава не само вината, но и храната, с която да ги комбинира. А това няма как да се случи ако не познава рецептата и какво включва тя – разказа ми Маурицио, който през 2012 година печели кулинарен конкурс под патронажа на Джорджо Наполитано, президент на Италия. От тогава президентът го нарича „посланик на италианския вкус по света“.
„Много важно е как ще се поднесе виното, как да се държи бутилката, в каква чаша, дори с какъв тирбушон ще се отвори и всичко трябва да става без напрежение пред клиента“-казва Ферери и уточнява, че бялото вино се сервира на 8 градуса, червеното 18, а розе 12 градуса. Според него е много важна и чашата, в която се сервира виното, защото тя дава възможност да се усетят истинските му аромати, и е много важна за сензорния анализ при дегустация. „Хубавото вино не може да бъде евтино, но не винаги скъпото вино е хубаво. Проблемът е, че докато не се отвори бутилката, не може да се разбере“ – допълва италианецът.
Маурицио определя себе си като разказвач на вкусове и уточнява, че в Италия през последните години това вече е и професия. Освен познанията си на сомелиер разказвачът на вкусове по интересен и атрактивен начин представя продуктите пред клиентите и прави истинско шоу.
„Трябва да възпитаваме своите вкусове, категоричен е Ферери и допълва, че това няма как да се случи ако сме свикнали да консумираме предимно шопска салата, мусака и скара “ . Убеден е, че както виното, така и храната трябва да се приготвят с много любов, което веднага се усеща и от клиентите.
Житейското правило на Маурицио Ферери е: „Никога не прекалявайте с вино, но в по-малки количества – така е здравословно!“За слушателите на Радио Благоевград Маурицио Ферери предложи една от любимите си рецепти за салата:
Нарязват се портокали и сирене на кубчета, добавя се повече зехтин и се поръсват с риган и черен пипер.
Интервю на Лалка Радкова с Маурицио Ферери можете да чуете в звуковите файлове, в галерията - да видите много снимки, а кратки видеа - тук - >
В неделя в читалище „Пробуда – 1919“ в град Кочериново се проведе благотворителна изложба. Своите картини представиха две местни художнички – Вергиния Карашка и Николета Василева. С изобразително изкуство Вергиния се занимава още от малка, а учител ѝ е бил Огнян Механджийски. „Обичам много да рисувам. С това уплътнявам времето си. Вдъхва ми..
Снежанка Филчева е автор на книгите „От копче до балтон“, „Бягство“, „Да оставиш следа“ и „Орисани“. Тя е един от съставителите на сборника „Народни художествени занаяти от Македонския край“, освен това е самоук художник, който има зад гърба си участия в редица изложби. Нищо, свързано с изкуство, не й е чуждо, като владее не само старите занаяти,..
Цените на основните стоки продължават да растат, а причините за това не са само външни фактори. Според председателя на партия МИР, Симеон Славчев, основният проблем е спекулата, липсата на регулации и недостатъчната подкрепа за българските производители. В интервю за Радио Благоевград той представи конкретни решения за справяне с проблема. Една от..
Цените на храните – защо растат и как могат да бъдат овладени? Темата бе сред акцентите в предаването “Събития и личности”. Ръстът на цените на храните остава една от най-големите тревоги за българските потребители. В интервю за Радио Благоевград, Иван Христанов, който е лидер на “Единение” и бивш зам.-министър на земеделието и храните, анализира..
На празника на виното и любовта потърсихме поетесата Маргарита Петкова, за да разговаряме с нея за любовта във всичките и измерения. Дамата на българската поезия има издадени над 20 стихосбирки и основният климат в тях е както тя казва любовта. На дълго и на широко обсъдихме любовта, но съветът, който даде беше уникален - когато ви се случи любов..
В зала "Временни изложби" на Регионален исторически музей - Благоевград всички посетители могат да се докоснат до творчеството на един от най-големите съвременни български художници Кеазим Исинов, когото загубихме преди 2 години. В изложбата в негова памет, озаглавена "Спомен за Кей", са представени над 20 творби, като освен картини от музейната..
Окръжен съд-Кюстендил стартира кампания срещу насилието и психическия тормоз сред учениците. Тя под мотото "Да не се нападаме! Да си помагаме!" и се реализира с подкрепата на Регионалното управление по образованието и е част от образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Кампанията е вдъхновена..