11
Ферери идва в България през 1990 година от Сицилия-Италия, и остава тук. Влюбен е в България, има много приятели, и отчита огромните промени от времето, когато е пристигнал в родината ни и сега . Усмихнат, сърдечен и добронамерен ми разказа емоционално за себе си: икономист по образование, професор по сомелиерство, за което е положил успешно 38 изпита. Член е на Италианската федерация на готвачите, на Международния институт на дегустаторите на кафе.

Сомелиерът е обучен професионалист с богати познания в областта на виното, който обикновено работи в изискани ресторанти и специализира във всички аспекти на дегустацията на вино.
Според Ферери България има много хубави вина, но няма традиции в сомелиерството и затова заедно с Националната лозаро-винарска камара организира курсове в български университет. Сомелиерът трябва да познава не само вината, но и храната, с която да ги комбинира. А това няма как да се случи ако не познава рецептата и какво включва тя – разказа ми Маурицио, който през 2012 година печели кулинарен конкурс под патронажа на Джорджо Наполитано, президент на Италия. От тогава президентът го нарича „посланик на италианския вкус по света“.
„Много важно е как ще се поднесе виното, как да се държи бутилката, в каква чаша, дори с какъв тирбушон ще се отвори и всичко трябва да става без напрежение пред клиента“-казва Ферери и уточнява, че бялото вино се сервира на 8 градуса, червеното 18, а розе 12 градуса. Според него е много важна и чашата, в която се сервира виното, защото тя дава възможност да се усетят истинските му аромати, и е много важна за сензорния анализ при дегустация. „Хубавото вино не може да бъде евтино, но не винаги скъпото вино е хубаво. Проблемът е, че докато не се отвори бутилката, не може да се разбере“ – допълва италианецът.

Маурицио определя себе си като разказвач на вкусове и уточнява, че в Италия през последните години това вече е и професия. Освен познанията си на сомелиер разказвачът на вкусове по интересен и атрактивен начин представя продуктите пред клиентите и прави истинско шоу.
„Трябва да възпитаваме своите вкусове, категоричен е Ферери и допълва, че това няма как да се случи ако сме свикнали да консумираме предимно шопска салата, мусака и скара “ . Убеден е, че както виното, така и храната трябва да се приготвят с много любов, което веднага се усеща и от клиентите.
Житейското правило на Маурицио Ферери е: „Никога не прекалявайте с вино, но в по-малки количества – така е здравословно!“За слушателите на Радио Благоевград Маурицио Ферери предложи една от любимите си рецепти за салата:
Нарязват се портокали и сирене на кубчета, добавя се повече зехтин и се поръсват с риган и черен пипер.
Интервю на Лалка Радкова с Маурицио Ферери можете да чуете в звуковите файлове, в галерията - да видите много снимки, а кратки видеа - тук - >
По повод 21 ноември - Денят на християнското семейство и младежта ОДК- Петрич организират благотворителен кулинарен базар. Средствата, събрани от инициативата, ще подкрепят две семейства в нужда, а в базара може да се включи всеки, който има желание, съобщи в ефира на Радио Благоевград директорът на ОДК- Петич Таня Димитрова. „Този свят..
Полковник Кирил Спаневиков, бригадир на Трето бригадно командване, беше гост в ефира на Радио Благоевград по повод 19 ноември – празника на Българските сухопътни войски. В разговора той подчерта значението на датата като ден, който припомня дългия път и приноса на сухопътните войски в изграждането на съвременната българска армия. Полк. Спаневиков..
Съдия Пенка Братанова започва втория си мандат като председател и административен ръководител на Окръжен съд – Кюстендил, след като получи пълното доверие на Висшия съдебен съвет. В интервю за Радио Благоевград тя говори за приоритетите, предизвикателствата пред съдебната система и посоката, в която институцията ще работи през следващите години...
Добрите сърца - това е съвременна история за помощта и подкрепата към едно 14-годишно момиче, останало без дом и родителска грижа. Деяна е отличничка, учи в елитно училище, но живее в общежитие, но без средства за оцеляването си. Останала без дрехи, обувки, без джобни за храна. Няма лаптоп и интернет, без мобилен телефон за връзка с приятели и..
Всеки понеделник, между 17 и 18 ч, пенсионерският клуб в петричкото село Коларово се превръща в творческа работилница за деца, където малчуганите могат да развиват въображението и творческите си заложби, чрез различни образователни занимания. Те се ръководят от педагога Снежана Любенова, която сподели, че идеята е съвместна – на родителите и на..
Общинска администрация – Сатовча обяви началото на поредната благотворителна кампания за набиране на средства за деца сираци и деца с трайни увреждания, която за шеста поредна година се провежда под надслов: “Нека доброто продължи!“. Новото тази година е, че със събраните средства вече ще бъдат подпомагани и деца с трайни увреждания до 18..
Д-р Надежда Савова-Григорова е обиколила света, изследвала е културите на 77 страни, месила е хляб в едни от най-опасните квартали на планетата и е открила, че навсякъде по света хората се усмихват еднакво, когато споделят хляб. Д-р Надежда Савова-Григорова е антрополог, пътешественик и писател, жена, която не просто изучава културите, а ги живее...