Ферери идва в България през 1990 година от Сицилия-Италия, и остава тук. Влюбен е в България, има много приятели, и отчита огромните промени от времето, когато е пристигнал в родината ни и сега . Усмихнат, сърдечен и добронамерен ми разказа емоционално за себе си: икономист по образование, професор по сомелиерство, за което е положил успешно 38 изпита. Член е на Италианската федерация на готвачите, на Международния институт на дегустаторите на кафе.
Сомелиерът е обучен професионалист с богати познания в областта на виното, който обикновено работи в изискани ресторанти и специализира във всички аспекти на дегустацията на вино.
Според Ферери България има много хубави вина, но няма традиции в сомелиерството и затова заедно с Националната лозаро-винарска камара организира курсове в български университет. Сомелиерът трябва да познава не само вината, но и храната, с която да ги комбинира. А това няма как да се случи ако не познава рецептата и какво включва тя – разказа ми Маурицио, който през 2012 година печели кулинарен конкурс под патронажа на Джорджо Наполитано, президент на Италия. От тогава президентът го нарича „посланик на италианския вкус по света“.
„Много важно е как ще се поднесе виното, как да се държи бутилката, в каква чаша, дори с какъв тирбушон ще се отвори и всичко трябва да става без напрежение пред клиента“-казва Ферери и уточнява, че бялото вино се сервира на 8 градуса, червеното 18, а розе 12 градуса. Според него е много важна и чашата, в която се сервира виното, защото тя дава възможност да се усетят истинските му аромати, и е много важна за сензорния анализ при дегустация. „Хубавото вино не може да бъде евтино, но не винаги скъпото вино е хубаво. Проблемът е, че докато не се отвори бутилката, не може да се разбере“ – допълва италианецът.
Маурицио определя себе си като разказвач на вкусове и уточнява, че в Италия през последните години това вече е и професия. Освен познанията си на сомелиер разказвачът на вкусове по интересен и атрактивен начин представя продуктите пред клиентите и прави истинско шоу.
„Трябва да възпитаваме своите вкусове, категоричен е Ферери и допълва, че това няма как да се случи ако сме свикнали да консумираме предимно шопска салата, мусака и скара “ . Убеден е, че както виното, така и храната трябва да се приготвят с много любов, което веднага се усеща и от клиентите.
Житейското правило на Маурицио Ферери е: „Никога не прекалявайте с вино, но в по-малки количества – така е здравословно!“За слушателите на Радио Благоевград Маурицио Ферери предложи една от любимите си рецепти за салата:
Нарязват се портокали и сирене на кубчета, добавя се повече зехтин и се поръсват с риган и черен пипер.
Интервю на Лалка Радкова с Маурицио Ферери можете да чуете в звуковите файлове, в галерията - да видите много снимки, а кратки видеа - тук - >
На 20 юли, денят на Свети Пророк Илия, е празникът на петричкото село Беласица. Светецът е закрилник на населеното място, затова и местната черква носи неговото име. Тази година празникът ще бъде тридневен, като началото ще бъде поставено на 18 юли, петък. „Празничните дни ще открием с футболна среща между местния отбор и ветераните, която..
Започна пътуването към един голям и смислен разказ, озаглавен " Месец на фотографията на Веселин Боришев ". Седем изложби, преплитащи сюжетите си през и чрез личността на автора. За това пътуване, срещащо фотожурналиста с безмилостно точно и изобличаващо иронично око с художника-фотограф, осмислящ реалността, е разговорът на Валентин Дишев с Веселин..
Голям процент хора решават да отидат в планината без предварителна подготовка, което е предпоставка за инциденти. 7 спасителни акции за последните две седмици са провели планинските спасители в района на Седемте рилски езера, съобщиха от Планинската спасителна служба. Оказва се, че именно езерата са най-посещаваното място от туристи в..
Брокерите в България много отдавна са готови за прехода към еврозоната, защото ние всички отдавна работим с евро. Така че чисто оперативно не очаквам някакви трудности, нито за сектора, нито за клиентите. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Веселина Стоева, председател на Управителния съвет на Асоциацията за развитие на брокерите на имоти. През..
Министерският съвет одобри промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от МОН. С част от тези промени се цели затягане на дисциплината, по-строга регулация на използването на мобилни устройства и повече правомощия за учителите в справянето с неприемливо поведение на учениците. В рамките на един месец предложените..
Въженият парк край Благоевград премина на лятно работно време. Атракционът ще бъде отворен за посетители в интервала от 9:00 до 13:00 часа и от 17:00 до 20:00 часа. “Промяната се налага заради високите температури през деня. При 33 градуса на сянка паркът се затваря, защото горе децата се напрягат, като ги пече слънцето директно и там става..
Излезе от печат сборникът от симпозиума „Мегалитни паметници и култови практики“, чийто домакин беше катедра „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“. В двата тома на сборника са включени 53 доклада на изследователи от държави от цял свят. Тематичният обхват на научните доклади е в областта на историята на културата,..