Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглеждат безплатно пушачи в Благоевград



Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование провеждат кампания за безплатно изследване на пушачи. Мотото на кампанията е „Спри сега – за по-добро здраве утре!“, а част от нея е  Благоевград. Д-р Елина Смилкова„Прегледите ще се извършат на 21 юни/петък/, като на двора в болница „Пулс“ ще бъде ситуиран мобилен дигитален флуорограф, където ще се извършват флуорографските снимки на пациентите. Също така ще бъде направено и функционално изследване на дишането – т.нар. спирометрия, с което се  проверява функционалния капацитет на белите дробове. Призоваваме да се прегледат пушачите, които употребяват т.нар. конвенционални цигари, а също и пушачите на новите бездимни устройства, както и пасивните пушачи. А също и хората, които имат оплаквания – хронична кашлица, която не е преминала през последния месец, задух, лесна умора, хриптене в гръдния кош, свиркане в гърдите“ -  това заяви в интервю са здравния час на Радио Благоевград д-р Елина Смилкова, пулмолог, която ще извърши прегледите. Тя посочи, че спирометричното изследване ще се прави в  411 кабинет, който се намира в сградата на поликлиниката. Заключението за всеки един пациент, преминал през изследването ще бъде направено същия ден.

Д-р Смилкова подчерта, че тютюнът води до 4 от най-смъртоносните болести – ХОББ, която е болестта на пушачите, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. Хроничната обструктивна белодробна болест вече е на 3-то място като причина за смърт. Ако болестта не бъде лекувана навреме, тя води до тежка дихателна недостатъчност, което е инвалидизиращо и животозастрашаващо състояние.

  От  12 септември до края на годината всеки месец ще бъде определена дата, на която пушещите могат да се прегледат. Записването става с националната телефонна линия 0700 10 126 на цената на един градски разговор, или на сайта на Института за здравно образование, където още от началната страница всички стъпки водят до записване на гражданите до безплатните скринингови прегледи.

Д-р София АнгеловаЗа Радио Благоевград темата коментира и д-р София Ангелова, специалист белодробни и вътрешни болести и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести. „Тази година призовахме и пушачите на бездимни цигари, защото като лекари сме разтревожени, че много  млади хора, използват  новите устройства. Цитират се проучвания, че съдържанието на токсични вещества в тези устройства е по-малко. Това, което нас ни вълнува е, че няма доказан праг на допустими стойности. Нашата практика показва, че чувствителността на човешкия организъм е различна. Има пушачи на обикновени цигари, които пушат 5 години и правят тежка форма на ХОББ. Има такива, които пушат 20 години, но нямат ХОББ. Отговорът е, че чувствителността на организма е различна. Като лекари сме длъжни да кажем, че се поемат токсични вещества, а кой организъм каква чувствителност има към тях – ние не можем да кажем предварително. Няма такъв апарат, който може да определи. Затова съветваме да не се пуши с тези устройства, защото няма безвредно пушене. Щом има горене и нагряване – отделят се токсични вещества!“ -  категорична е д-р Ангелова.

Тя посочи още, че чрез тази кампания се напомня на хората да не изоставят белодробното си здраве, защото белият дроб е изключително важен за човешкото здраве. Всеки човек извършва 23 000 вдишвания в денонощието, през белият дроб преминават между 9 и 12 литра въздух. А този въздух трябва да бъде чист, за да се чувства белият дроб комфортно – каза още специалистът.

Д-р Смилкова и д-р Ангелова можете да чуете в звуковите файлове


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30