Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от ВМА: Да се подхожда с внимание към опасността от малария и западнонилска треска

     Общото между маларията и западнонилската треска  е векторът комари. Маларията е една от трите опасни инфекциозни болести след ХИВ и туберкулоза. В световен мащаб, за 2016 г. смъртните случаи от малария са 445 000. Малките деца и бременните жени са рисков контингент. България е една от първите страни, обявена за страна свободна от малария още през 60-те години на миналия век. Живеейки в динамичния свят, в който има поток от хора, стоки, свободния трансфер, желанието на гражданите да пътуват, отворените граници – всичко това е риск да се внесат болести, които сме позабравили, заяви в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ д-р Магдалена Баймакова, гл. асистент в Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА – София.

     „Препоръката ми е: всеки гражданин, пътувайки до страни в Азия и Африка, Океания и Латинска Америка да направи справка онлайн, да се консултира със специалист и да се запознае с рисковете.  Маларията е заболяване, което подлежи на много строг контрол и отчет, и всички хора, за които има съмнение,  се изследват и  регистрират. За 2018-та година около 1 700 лица са изследвани, от които 8 са  регистрираните случаи на внесена такава инфекция, а  5 са български граждани. Проблемът с това заболяване е липсата на медикаменти в страната, защото нямаме местно разпространение и медикаментите по много сложен начин достигат до  нашата страна, а лечението е много специфично“ – каза д-р Баймакова. Тя уточни, че маларийната терапия е много по-различна от известните ни други медикаменти за лечение и  е ключова, за да бъде спасен човек. Характерни са фебрилните състояния, дали те ще бъдат на 2 или 3  дни – зависи от треската. Всеки гражданин, който поражда съмнение и се завръща от ендемична за малария страна или територия, в рамките на 1 година при всяко повишаване на температура трябва да се изследва насочено за това заболяване. Освен температурата трябва да се следи за жълтеница, влошаване на състоянието, увеличен черен дроб и слезка, поява на анемия.

     При Западнонилската треска клиничната картина и прогнозата са много по-добри от маларията. При 70-80 процента от случаите протича безсимптомно, т.е. човек прекарва срещата с вируса без да развива клинична картина. При част от пациентите има остри  фебрилни състояния и много малък процент могат да развият симптоматика, свързана с централната нервна система, която може да бъде проблем за пациента.

     При защита от комарите важни са репелентите, комарници в домовете, да се избягват блатисти водни повърхности от залез слънце до изгрев – препоръча  гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София. (Чуйте звуковия файл...)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24

Как географските информационни системи помагат на ученици и преподаватели да изследват света

Преди дни бе даден старт на образователния конкурс „Изучаваме света с ГИС“, организиран по програмата „ГИС в училище“, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Конкурсът цели да насърчи преподаватели, ученици и студенти да използват иновативните възможности на Географските информационни системи (ГИС) за създаване на интерактивни..

публикувано на 26.09.24 в 10:01

„Разходка из миналото“ за 115 години на читалището в Разлог

115 години отбелязва Народно читалище - Разлог "15 септември 1909 г." с концерт-спектакъл „Разходка из миналото“. Участват самодейните колективи към читалището. Сценарият е на Велина Кулина. По идея на Иван Мишков. Разказвач е актрисата Жанет Керанова. “Разходка из миналото” съчетава театрално, танцово, музикално и певческо изкуство. „Полъхът..

публикувано на 26.09.24 в 09:46

Бих искала да насърча всички български общини да участват в конкурса „ЕкоОбщина”

Конкурсът „ЕкоОбщина – устойчив град и общество” стартира своето пето издание в България. Инициативата е на Посолството на Франция в България и на Френския институт в България в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), екологичното сдружение "За Земята", фондацията „Център за енергийна ефективност“- ЕнЕфект“..

публикувано на 24.09.24 в 10:52

„Усмивка за Цецо“ – благотворителна кампания в Дупница

Сдружение „Близо до теб“- Дупница организира благотворителна кампания „Усмивка за Цецо“. Целта е набиране на средства за спешно стоматологично лечение на 28-годишния Цветан Керемидаров от Дупница, който страда от тежко психическо заболяване. Майка му е починала наскоро и младежът живее само с баща си Спартак, който се грижи изцяло за него...

публикувано на 19.09.24 в 13:20