Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Врабчев: Дошло е времето Паметникът на незнайния македонски четник да бъде възстановен

Това  каза известният експерт по национална и международна сигурност, но и разпознаваем автор в съвременната българска скулптура, Андрей Врабчев.
В понеделник, 5 август, за 17:00 часа в Регионалния исторически музей в Благоевград е насрочено учредяването на Инициативен комитет за възстановяване на Паметника на незнайния македонски четник.
"Паметникът е имал бурна съдба. Моята позиция е, че тази съдба трябва да бъде разказана." – каза Андрей Врабчев в предаването на Радио Благоевград "Изгрей зора" – "Не чрез текст, но по някакъв начин трябва да бъде показано, че възстановеният паметник не е същия. В какъв смисъл? Ако ние възстановим паметника буквално, то това ще бъде фалшификация. Ние трябва да възстановим паметника по начин, който да разказва, че той е бил построен, след това веднъж махнат, след това отново възстановен. Всъщност да разкаже цялата история и собствената си история, включително, а неговата история е по някакъв начин историята на борбите на македонските българи от 1933 г. до ден днешен, защото те продължават по някакъв начин. Знаем, че паметикът е премахнат след "Девети септември", така че той ще разкаже и тази история – и за македонизацията...
Другото, което бих искал да се случи е, че предлагам един нов начин да се представи историческия контекст на паметника, включително и той да може да бъде видян на оригиналното място, като по този начин ще освободим композицията от всякакви излишни надписи – ще се запазят само символиката и надписите, които са присъствали на оригиналния паметник, а това е 1893-а, годината на основаването на ВМОРО, и имената на окръжните градове на организацията. Нищо друго няма да се пише по паметника, защото такъв е оригинала. Цялата останала информация предвиждам чрез апликация на телефон, чрез така наречената "добавена реалност" да може да се гледа като добавка към паметника, който ние ще създадем, като той – ако се отиде на на площад "Македония" – чрез същото "приложение" за телефон или таблет, да може да се види във "виртуална реалност" на оригиналното си място в оригиналния вид." 
Още за историята на паметника и за концепцията на неговото възстановяване и пресътворяване можете да чуете в звуковия файл. 
     Паметникът на незнайния македонски четник е монумент в Благоевград, поставен в чест на загиналите четници на ВМОРО и ВМРО. Построен е през 1933 година, а след 1944 година той е разрушен и възстановен по-късно като паметна плоча.
Снимка

     В Горна Джумая през февруари 1933 година се организира Великият македонски събор на българската бежанска общност от Македония. През август 1933 година, по повод честването на 30-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание, паметникът е тържествено открит (снимката по-горе, с източник Уикимедия, е от откриването на паметника в Горна Джумая през 1933 година).

     Паметникът представлява статуя на четник от ВМРО на голям пиедестал, на който с метални букви е изписана годината на създаване на ВМОРО – 1893. Изработен е от скулпторите Пандо Киселинчев и Кирил Шиваров. Намирал се е на площад „Македония“ в центъра на Горна Джумая, в близост до мястото, където през 1955 година е поставен паметникът на Гоце Делчев. След Деветнадесетомайския преврат от 1934 година е забранено от новите власти да се правят чествания и манифестации покрай паметника, а след след 1944 година е разрушен.
     След демократичните промени в България, на Втория велик македонски събор, през 1991 година се появява идея за възстановяване на паметника, но до днес съществува само паметна плоча за "незнайния македонски четник".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22

Местна власт и бизнес ще развиват селски туризъм в село Ключ

Петричкото село Ключ има потенциал за развитието на селски туризим. В това са убедени кметът Македонка Иванова и представителите на местния туристически бизнес, които вече реализират различни идеи това да се  случи. Красивата природа, на скътаното в полите на планина Беласица населено място, богатата история на околността, свързана с цар Самуил и..

публикувано на 25.03.24 в 11:19

Емисиите от метан трябва да бъдат намалени с 30% до 2030 година

Метанът продължава да нараства в глобален мащаб, той е вторият по значение парников газ, отговорен за около 1/3 от повишението на глобалната температура. Най-съществени са емисиите в земеделието и енергийният сектор, както и от гниещи отпадъци.   „ Има цел за намаляването им с 30% до 2030 година, подписана още през 2021 година в Глазгоу в..

публикувано на 25.03.24 в 09:12

Деца от цялата страна очакват голямото Априлско състезание по четене с разбиране

През април – месецът на детската книга, образователната платформа Книговище кани децата от цялата страна да се включат в националното Априлско състезание по четене с разбиране. Онлайн съревнованието започва в 00.00 часа на 1 април на knigovishte.bg и ще продължи до 30 април. През своите детски профили в платформата децата решават..

обновено на 24.03.24 в 13:47