Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Андрей Врабчев: Дошло е времето Паметникът на незнайния македонски четник да бъде възстановен

Това  каза известният експерт по национална и международна сигурност, но и разпознаваем автор в съвременната българска скулптура, Андрей Врабчев.
В понеделник, 5 август, за 17:00 часа в Регионалния исторически музей в Благоевград е насрочено учредяването на Инициативен комитет за възстановяване на Паметника на незнайния македонски четник.
"Паметникът е имал бурна съдба. Моята позиция е, че тази съдба трябва да бъде разказана." – каза Андрей Врабчев в предаването на Радио Благоевград "Изгрей зора" – "Не чрез текст, но по някакъв начин трябва да бъде показано, че възстановеният паметник не е същия. В какъв смисъл? Ако ние възстановим паметника буквално, то това ще бъде фалшификация. Ние трябва да възстановим паметника по начин, който да разказва, че той е бил построен, след това веднъж махнат, след това отново възстановен. Всъщност да разкаже цялата история и собствената си история, включително, а неговата история е по някакъв начин историята на борбите на македонските българи от 1933 г. до ден днешен, защото те продължават по някакъв начин. Знаем, че паметикът е премахнат след "Девети септември", така че той ще разкаже и тази история – и за македонизацията...
Другото, което бих искал да се случи е, че предлагам един нов начин да се представи историческия контекст на паметника, включително и той да може да бъде видян на оригиналното място, като по този начин ще освободим композицията от всякакви излишни надписи – ще се запазят само символиката и надписите, които са присъствали на оригиналния паметник, а това е 1893-а, годината на основаването на ВМОРО, и имената на окръжните градове на организацията. Нищо друго няма да се пише по паметника, защото такъв е оригинала. Цялата останала информация предвиждам чрез апликация на телефон, чрез така наречената "добавена реалност" да може да се гледа като добавка към паметника, който ние ще създадем, като той – ако се отиде на на площад "Македония" – чрез същото "приложение" за телефон или таблет, да може да се види във "виртуална реалност" на оригиналното си място в оригиналния вид." 
Още за историята на паметника и за концепцията на неговото възстановяване и пресътворяване можете да чуете в звуковия файл. 
     Паметникът на незнайния македонски четник е монумент в Благоевград, поставен в чест на загиналите четници на ВМОРО и ВМРО. Построен е през 1933 година, а след 1944 година той е разрушен и възстановен по-късно като паметна плоча.
Снимка

     В Горна Джумая през февруари 1933 година се организира Великият македонски събор на българската бежанска общност от Македония. През август 1933 година, по повод честването на 30-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание, паметникът е тържествено открит (снимката по-горе, с източник Уикимедия, е от откриването на паметника в Горна Джумая през 1933 година).

     Паметникът представлява статуя на четник от ВМРО на голям пиедестал, на който с метални букви е изписана годината на създаване на ВМОРО – 1893. Изработен е от скулпторите Пандо Киселинчев и Кирил Шиваров. Намирал се е на площад „Македония“ в центъра на Горна Джумая, в близост до мястото, където през 1955 година е поставен паметникът на Гоце Делчев. След Деветнадесетомайския преврат от 1934 година е забранено от новите власти да се правят чествания и манифестации покрай паметника, а след след 1944 година е разрушен.
     След демократичните промени в България, на Втория велик македонски събор, през 1991 година се появява идея за възстановяване на паметника, но до днес съществува само паметна плоча за "незнайния македонски четник".

Вижте още

В помощ на най-бедните

Сдружението „Близо до теб“ в Дупница започна да изпълнява поредната си благотворителна инициатива. Със средства на сдружението са закупени хранителни стоки и те са осигурени за част от търговските обекти. Стоките се дават на хора в нужда. Става дума за хора с ниски доходи, инвалиди и хора, които не могат да си закупят хранителни продукти...

публикувано на 07.12.22 в 09:15

Стартира конкурсът "Млад Благотворител"

Започна кандидатстването в Националния конкурс "Млад Благотворител" за реализиране на благотворителни проекти през 2023 година. „В конкурса могат да участват ученици от 7. до 12. клас, които са готови да посветят време и усилие за да направят света по-хубаво място за живеене. Учениците имат буден и различен поглед към всичко, което ни заобикаля...

публикувано на 05.12.22 в 10:34

Д-р Райна Глушкова: Различните лесно се забелязват, защото са неповторими!

„ Различните лесно се забелязват, защото са неповторими! За повече възможности, за повече ИЗБОР !“ – зад тази кауза вече 25 години упорито и всеотдайно стои сдружение “Избор” – град Банско. Негов създател, председател и неуморим боец е д-р Райна Глушкова, която превърна  личната си болка в градивна енергия за подкрепа на още десетки семейства с..

публикувано на 05.12.22 в 09:24

Николай Петков: Строителството и сградното обновяване създават рискове за биоразнообразието

Строителната индустрия е сред най-ресурсните и най-ощетяващите околната среда. Тя отговаря за 3 млрд. тона годишно, което е 40% от общия поток на суровините в глобалната икономика; съставлява 9% от световния брутен вътрешен продукт и отговаря за 6% от годишните емисии на въглероден диоксид. Данните посочи в интервю за Радио Благоевград Николай..

публикувано на 05.12.22 в 09:11

Тeодор Ушев: Все по-малко виждам хора, склонни да се променят

Избрахме за заглавие тези думи на Теодор Ушев от разговора му с Георги Гаврилов, защото са и отговор, и въпрос на и за всичко, което води към енергийния център на това интервю: промяната, как можем да влияем на вече променящото се, има ли я волята за това, какви са „инструментите“, които я правят възможна, „механизмите“, които я спират… В разговора –..

публикувано на 04.12.22 в 17:47
Весела Чобанова

Израел – една страна на три религии

Израел е държава с различна от нашата култура, в която можем да потънем в красотата, историята и традициите. Страната е разположена на брега на Средиземно море. Официалният език е иврит (староеврейски), но се говорят идиш, шпаньол, арабски, руски. Израел е люлката на трите големи световни религии. В страната са фокусирани Светите земи за..

публикувано на 04.12.22 в 16:06

Режисьорът Василена Радева: Да успяваме да прочетем нашето време, тази конфликтна, размирна среда, в която живеем, чрез големите автори и повдигането на пръсти

   Във фокуса на вниманието ни е най-новият спектакъл – „Електра тук и сега” – на независимата театрална компания „Паник бутон театър” в копродукция с РЦСИ „Топлоцентрала”, където той се играе. Премиерата на това важно събитие, подкрепено от Национален фонд „Култура” и Столична община, за което предстои да се говори, беше на 9 и 10 ноември, а..

публикувано на 03.12.22 в 19:20