Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Петко Петков: Две думи в българския 19-и век обозначават цели периоди

„Има две думи в българския 19 век, които обозначават цели периоди, цели движения. Първата – и по време и по значение – е „Въпросът“: така се нарича десетилетното българско усилие за извоюване на независима църква, която е създадена през 1870  година с учредяването на Българската Екзархия, обозначаваща ясно националните граници, залегнала в основите на решенията на Великите сили за българска автономия след Априлското въстание, а другата дума символ е „Съединението“, с която се обозначава обединението на автономната област Източна Румелия – изкуствено създадена по силата на Берлинския договор – с Княжество България през 1885 – 1886 година. Източна Румелия е създадена съзнателно като втора българска държава, тя има изключително българско управление – и генерал-губернаторът е българин, и висшият орган, Постоянният комитет, мнозинството от местния парламент – Областното събрание, е българско... тя живее български живот“, припомни проф. Петко Ст. Петков в разговор с Иван Лазов, прозвучал и в днешното издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура „Изгрей зора“.
По-нататък в разговора проф. Петков анализира както значението на акта на Съединението, завършил практически с друго събитие, което ще честваме на 22 септември – обявяването на независимостта на България, така и някои негативни аспекти от случилото се: „На всяко историческо събитие трябва да се гледа от различни страни“, напомни Петко Ст. Петков, пояснявайки, че Съединението реално трябва да премине и през криза, предизвикана от самото събитие, и през признаването на цар Фердинанд, избран за владетел след отстраняването на Александър I  – признаване, осъществено едва през 1896 г. "Имаме пълно съединение едва с признаването на обявената независимост на България и последвалото нейно признаване от международната общност, а това е едва през 1909 година"...


Можете да чуете целия разговор:


Вижте още

Иван Сабахлъков: Само обединени можем да решим проблемите в земеделието

Земеделци излязоха днес на протест край Симитли, заради сериозните проблеми в Сектора, които от години нямат решение, а се трупат и нови. Стратегическият план за земеделие, занижените ставки за подпомагане и като цяло бъдещето на българското селско стопанство, което за съжаление става все по-неатрактивно за родните фермери, са само част от..

публикувано на 01.12.22 в 13:04

С 29% са поскъпнали храните спрямо миналата година

Изпратихме месец ноември с постъпателно увеличение на цените на основните хранителни продукти. Тенденцията е постоянна, но е нагоре. Какво да очакваме през празничния месец декември и как да пазаруваме разумно по Коледа и Нова година? Потърсихме за коментар Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища...

публикувано на 01.12.22 в 12:12

Младите срещу СПИН

Българският Червен кръст и неговата младежка организация ще отбележат Световния ден за борба със СПИН – 1-ви декември с редица инициативи. Всички желаещи могат да се включат в различни игри, сред които „Клуб на късмета“, “Линия на риска“ и „Послания за стигмата“. Още за инициативите, които се предвиждат разясниха в предаването „Приемна в ефир“..

публикувано на 01.12.22 в 11:51

КНСБ и КТ „Подкрепа“ сключиха споразумение с Националния институт за помирение и арбитраж

Регионалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Благоевград сключиха споразумение за сътрудничество с Националния институт за помирение и арбитраж. Преди дни в областния център беше проведена среща, на която представиха дейността и функциите на Института и възможностите да съдейства за уреждане на колективни трудови спорове. Всъщност постигнатото..

публикувано на 01.12.22 в 10:56

Започна анкетата с младите хора в България

Стартира ежегодната национална анкета на българските младежки делегати към ООН на Виктория Савова и Цветелина Гарелова – младежките делегати на България.Те в момента са в първата част от мандата си, който е 18 месеца. След нова година те ще участват в работата на ООН. Анкета е под мото "До Ню Йорк и назад" и е на българските младежки делегати..

публикувано на 30.11.22 в 09:18

С дронове и мониторингови станции опазват природата в Благоевград

Модерните технологии и тяхното използване в дейности, свързани с опазването на околната среда – върху това работят представители на местната власт, неправителствения сектор и студенти и ученици от Благоевград. Инициативите са подкрепени от екоминистерството и тяхното представителство в областния център, в лицето на РИОСВ. Какви са..

публикувано на 29.11.22 в 13:37

Не намалява интересът към чуждите висши училища

По време на пандемията от COVID-19 доста хора се бяха поуплашили. Става дума за страха на кандидат-студенти, на родители и преподаватели. Тогава кандидатите за чужди висши училища намаляха. Сега вече е дотигнато нивото от времето преди пандемията. Това заяви в интервю за Радио Благоевград Ели Тончева, управител на фирма, която оказва съдействие..

публикувано на 28.11.22 в 10:00