Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на плодородието в Кюстендил показа даровете на земята и трудолюбието на хората от този край


За 12-та поредна година празникът на плодородието в Кюстендил показа  трудолюбието на хората от този край и богатата реколта, събрана от тях. Върху бали слама бяха подредени художествено аранжирани маси със всички есенни плодове и зеленчуци , представени от читалищата от областта. Най-малките се включиха в арт ателиета и работилници, за любителите на спорта бяха обособени спортни зони, като всеки желаещ можеше да се включи в избран от него спорт.
Снимка
 

  Празникът на плодородието имаше конкурсен характер. Освен даровете на земята, които бяха представени на масите,  специално 6-членно жури оценяваше  оригиналността на композициите, аранжирането на масите, автентичността на предметите, включени в общата визия, фолклорните носии на участниците. Най-добрите получиха грамота „златен печат“ и парична награда.

Снимка

  90 сорта ябълки представи Институтът по земеделие в Кюстендил. „Тази година символично участваме с 90 сорта ябълки, тъй като празнуваме 90 години от създаването на Института по земеделие. Най-новият ни сорт „Сияна“ е създаден през 2015-та година, а един от най-старите сортове е „Тетовката“ -  много хубава и вкусна ябълка“ – каза за Радио Благоевград доц. д-р Илияна Кришкова – директор на Института по земеделие в Кюстендил. Тя уточни, че през последните години се търси сортът „Флорина“, тъй като е по-лесен за отглеждане и масово с него се създават овощни градини. Според Кришкова  европейските програми стимулират младите фермери да създават овощни насаждения не само в Кюстендилска област, но и в цялата страна.

Снимка

  Всеки, който иска да види красотата и багрите на есента – трябва да отиде в Кюстендил на празника на плодородието! Докосващата нежност на есента е в цветната палитра от плодове и зеленчуци, в житния клас в ръцете на красивата жътварка, в усмивката на децата и трудолюбието на хората от този край!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наредбата за управление на прилежащите площи в кварталите няма да реши проблеми, а ще създаде нови

Проектът на Наредба за определяне на прилежащите територии в режим на етажна собственост за кварталите с комплексно застрояване в Благоевград може да създаде повече проблеми, вместо да реши проблеми. Сама по себе си идеята на общинска администрация да даде възможност на гражданите, ако имат желание, да се грижат да прилежащите територии е хубава, но не..

публикувано на 29.05.24 в 13:51

Наредба предвижда електронен прием на деца в първи клас в община Благоевград

Проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в община Благоевград цели да синхронизира всички подзаконови нормативни актове, като въведе ясни правила и прозрачност при приема на деца в първи клас. Автор на проекта е Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет, която я представи в ефира..

публикувано на 29.05.24 в 12:32

Експериментът няма да се повтори

В последния почивен ден, в неделя, на 26- ти май движението на леките и лекотоварните автомобили в посока София бе отклонено по общинския път между Симитли и село Железница. Целта бе да се избегнат задръстванията на входа на Симитли, където се срещат автомагистрала „Струма“ и първокласния път София-Кулата. Какво се получи на практика? Наистина,..

публикувано на 29.05.24 в 09:40

Ясен е пътят към Първа футболна лига

Футболният „Марек“ бе за пореден път новак във Втора футболна лига. Отборът, който има солиден стаж в някогашната „А“ футболна лига, завоюва през последния сезон първо място в Трета югозападна футболна лига. През последния сезон показа стабилни игри. Вече две години няма загуба на стадион „Бончук“ в Дупница. Завоюва 10 победи и 7 равни мача,..

публикувано на 29.05.24 в 09:30

Пчелите са безпогрешен биоиндикатор за промените на климата

След дебат на Кралското географско дружество в Лондон през 2019 година, Институтът Earthwatch обяви пчелата за най-важното животно на планетата. Известно е, че между жизнената дейност на пчелите и растителността съществува двупосочна връзка: те се грижат за видовото разнообразие при растенията, разчитат на тях за събиране на нектар и цветен..

публикувано на 28.05.24 в 09:33

Иван Начев: Благоевград е сред трите области в България с най-малко жени в местната власт

Благоевградска, наред с Разградска и Кърджалийска области, е с най-ниските участия на жени в управлението на местно равнище - 21-22%. Това съобщи в интервю за Радио Благоевград  д-р Иван Начев, директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Анкетно проучване в трите области даде началото на проекта „Активни жени – просперираща..

публикувано на 27.05.24 в 09:42

Вихрен Георгиев: Гласувайте, за да не решава друг вместо Вас!

На 9 юни 2024 година освен депутатите в нашето Народно събрание, ще изберем и членовете на Европейския парламент. Като част от информационната кампания за европейските избори „Използвай Гласа Си“ Европейският парламент в България си партнира с платформата „People of Sofia“, като разказва историите на хора с различни професии и занимания, от..

публикувано на 27.05.24 в 09:35