Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са правата ни при рекламация на стоки?

Игнат Арсенов

„Потребителите имат право на рекламации на всякакъв вид стоки или продукти, независимо, дали са закупени от търговския обект или по интернет, когато има несъответствие с договора за продажба. Законът постановява, че продавачът носи отговорност за самата стока и за несъответствията, затова той трябва да я приведе в съответствие – да я ремонтира или замени с нова т.е. потребителите трябва да търсят самия продавач, а не производителя или друго лице“ – коментира за Радио Благоевград Игнат Арсенов, главен директор „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите.

По думите му, има ситуации, при които правото на рекламация може да ни бъде отказано, когато не сме използвали стоката, съгласно нейното предназначение, както е предвидено в указанията или когато потребителят сам е повредил стоката.

 „Когато се налага да върнем дадена стока, първо трябва да се обърнем към търговеца или продавача, да занесем самата стока в търговския обект, да занесем документ за самата продажба и да предявим рекламация. Тя се вписва в Регистър на рекламациите и се издава документ – протокол на потребителя, с необходимата информация за рекламацията. До един месец търговецът трябва да реагира и да разреши рекламацията. Ако не е доволен от това решаване на рекламацията, потребителят има право да подаде сигнал до Комисията за защита на потребителите и да потърси съдействие. И ако, въпреки всички усилия, не се стигне до доброволно решаване на проблема, може да се стигне до помирително производство и до съд“ – обясни Игнат Арсенов.

Той уточни още, че търговецът има право да ремонтира или да замени стоката с нова, ако това е невъзможно в едномесечен срок, тогава потребителят има право да получи парите си. Това може да се случи и ако дадената стока е ремонтирана три пъти, но пак покаже дефект, тогава тя не се ремонтира четвърти път, потребителят може директно да развали договора за покупката.

„Когато стоката е купена по интернет, тя може да бъде върната в срока, обявен от търговеца, който по Закон е в рамките на 14 дни. След изтичането на този срок, потребителят може да си получи парите. Интернет търговците нямат право да отказват връщане на стоката, ако е нарушена целостта на опаковката, както се случва в някой случаи“ – коментира още Игнат Арсенов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Игнат Арсенов:


  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41

"Пойни птици" - стихове с аромат на барут и мащерка

Поетът Владислав Христов представи новата си книга с поезия „Пойни птици“. В изданието авторът е събрал свои стихове от последните няколко години. “Текстовете са свързани най-вече с това, което споходи света през последните две години - войната в Украйна. Нямаше как, като пишещ човек да не реагирам на случващото се. Другата част от стиховете са..

публикувано на 17.05.24 в 11:37

Мирена Станева: Опазването на културното наследство е мисия

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага на държавите да изграждат своите политики по отношение на опазването на живото наследство. „ Това е признание за нашата дългогодишна културна политика, която подкрепя и опазва наследството  ни и по..

публикувано на 17.05.24 в 10:15