Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е празникът на читалището паметник в Самоков

Снимка: Читалище паметник "Отец Паисий"

   Паметникът читалище „Отец Паисий” е първият, издигнат в чест на загиналите във войните непосредствено след края на Първата световна война. Той е  разположен в центъра на града и в непосредствено съседство с Голямата чешма – символ на непресъхващия живот и многовековното съществуване на Самоков, уточняват от читалището.

   Идеята за построяване на читалище се заражда още през 90-те години на XIX век, като през 1912 г. е положен основният му камък. Балканската война спира работата по неговото изграждане. Скоро след войната Общинския съвет два пъти гласува средства „за издигане на паметник и увековечаване имената на падналите герои от града”. Успоредно с това военните части в Самоковския гарнизон създават свой фонд за паметник на загиналите във войните офицери и войници. Двете идеи – за читалище и паметник – вървят успоредно до 16 март 1919 г., когато на едно общо офицерско събрание се решава единодушно: „Да се построи в Самоков читалище паметник за падналите на бойните полета офицери, подофицери и войници от частите на гарнизона.”. Избрана е комисия, със задача да изработи устав за построяване на паметника и постигане на разбирателство с читалищното ръководство за задружно изпълнение на обекта. На 23 март същата година правилникът е прочетен на общоградско читалищно събрание, обстойно, пункт по пункт,  и е приет с голям възторг, без разискване и ставане на крака.

   Целта на строежа, посочена в проекта за правилник, е: „За увековечаване памятта на геройски загиналите за защитата и величието на Отечеството войници от 22-ри, 50-и, 54-и пехотни, и 7-и и 17-и артилерииски полкове през войната 1912 – 1913 г. и 1915 – 1918 г., да се построи един културен паметник в Самоковска околия – град Самоков, достъпен за всички граждани, военни и населението от околията”.

   Проектът на читалищната сграда е дело на архитект Коста Николов, а срокът за реализацията му е четири години.

  Средствата за постройката се набират от фондовете на частите от гарнизона – около 108 000 лв. – от суми, с които разполага читалището (включително приходи от членски внос, увеселения, концерти, представления, дарения и др.), от заеми, сключени с отделни лица. Списъкът на дарителите, които са дали над 100 лв. за построяването на сградата паметник, се състои от 93-ма души, а този на дарителите с дарения под 100 лв. е съставен от 304 имена. Общата сума, получена от лични дарения през 1920 – 1922 г. е около 70 000 лв. Влючват се и Кооперация „Обединение”, Самоковското женско дружество, училище „Христо Максимов”, Българска народна банка, Земеделската банка, офицерите от гарнизона, селата Радуил, Ковачевци, Долна баня и др. Чрез специално обръщение за дарители били поканени и посетителите на курорта „Чамкория”. Най-значителни постъпления идват от дървения материал, отпускан неколкократно от Министерството на горите – около 3000 куб.метра, добиван и продаван от самоковското читалище. По този начин за паметника постъпват над 500 000 лв. Голямо дарение във вид на дървен материал правят Вл. Сребърников и П. Зашев. Към всичко това трябва да прибавим доброволния безплатен труд на стотици граждани, както и на войниците от самоковските части. До края на 1925 г. са изразходвани 1 795 000 лв.

   За реализацията на декоративната украса, след завършване на основния строеж, се изработва нова програма на стойност 340 000 лв., като през първата половина на 1925 г. се провежда анонимен конкурс, в който участвали видни български скулптори. Проектът предвиждал в центъра на лицевата фасада (западната), да има посвещение : „НА ПАДНАЛИТЕ ГЕРОИ ОТ ПРИЗНАТЕЛНОТО ПОТОМСТВО”, а от двете страни на надписа да са поставени по двама "Атланти" –  български воини, като между всяка двойка воини да има по един лавров венец с воински орден в средата. Под фигурите на войниците се разполага същият брой орли (още шест орела красят балкона на южната фасада). На южната и северната страни на сградата се предвиждат по два симетрично разположени барелефа, а над тях – надписи върху вензел от дъбови листа: „Булаир – 8 февруари 1913 г.”, „Кота – 1050 – 5-11. VII. 1917 г.”, „Криволак – 17-23.Х.1915 г.”, „Калиманица – 4-7. VII. 1913 г.” (на тези места са станали – на посочените дати – важни сражения с героичното участие на частите от Самоковския гарнизон).

   За да добие напълно завършен вид, паметникът трябвало да съчетае в себе си символичната страна на своята украса с чисто документалната – под барелефите да бъдат написани имената на воините герои, загинали за Отечеството. Върху 40 плочи от бял карарски мрамор, разположени по 10 под всяка барелефна композиция, са издълбани и запълнени с олово 1019 имена на офицери, подофицери, ефрейтори и войници от Самоков и околноста. Изработването на мраморните плочи и тяхното монтиране са дело на скулптора ваятел Никола Ножаров. Цялостната работа той завършва с помощта на скулптора Ликурго Андреани, като тя е окончателно завършена и приета на 29 юни 1929 година.

   С решение на читалищното настоятелство датата на битката при Булаир – 8 февруари – е обявена за празник на читалището паметник. Снощи той беше отбелязан с концерт на ФТА "Самоков" и приятели, като по-рано през деня самоковци се поклониха край паметната сграда пред подвига на героите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. д-р Людмил Вагалински: Находката от Хераклея Синтика е уникална

Екипът от археолози на проф. д-р Людмил Вагалински, които работят на подновените разкопки в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко, откриха цяла мраморна скулптура в човешки ръст. Статуята е открита още на третия ден от подновяването на разкопкитие на 3 юли 2024 година. Археолозите попаднали на нея в големия канал на античния град...

публикувано на 06.07.24 в 09:00

Инж. Валентин Чамбов: Стабилизирахме финансово ЮЗДП

„Преди една година поех отговорната задача да ръководя най-голямото горско предприятие в страната с най-много териториални поделения. Бях наясно със ситуацията, но бях изненадан от няколко предизвикателства, които се наложи бързо да преодолея. На първо място това бе тежкото финансово състояние на предприятието. На второ - организационната структура...

публикувано на 05.07.24 в 14:08

Баня празнува с видео послания и нова песен за селото

Баня ще отбележи своя празник на 6 юли. Видео-послания са изпратили десетки жители от селото, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. Това е инициативата ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която се прави за първи път.   “Кратките послания от мястото, на което се намират, ще докосне всички, за да бъдeм заедно и да обединим..

публикувано на 05.07.24 в 12:02

Перспективите след неуспеха на първия мандат

Какви са политическите перспективи пред страната, след като не бе избрано правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС? Има ли възможност 50-то юбилейно Народно събрание да излъчи редовен кабинет?  Какви са причините и последиците от трусовете в някои от парламентарнопредставените партии – ДПС, БСП и “Величие”?  Какви са актуалните законодателни инициативи..

публикувано на 05.07.24 в 11:23

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38