Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Анани Тошев: Глаукомата коварно „краде“ от човешкото зрение

4
Д-р Анани Тошев

 От понеделник започна Световната седмица за борба с глаукомата. Тя се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Световната седмица за превенция на глаукомата е под мотото:“Изследвайте се за глаукома – спасете вашето зрение“.

„Болните с глаукома се увеличават – сочи статистиката за Европа и целия свят, поради застаряване на населението“ – това заяви в здравния час на Радио Благоевград д-р Анани Тошев, очен лекар от Първо очно отделение с фокус глаукома, при УМБАЛ „Александровска“ – София. Той посочи, че глаукомата е мултифакторно, прогресивно хронично заболяване, което коварно „краде“ от човешкото зрение.

  „Основният рисков фактор за първична  откритоъгълна глаукома  е високото вътреочно налягане – над 21 мм Hg. Друг фактор – застаряване на населението и възраст над 50–55 г., също влиза в рисковата група. Има и един параметър, наречен централна роговична дебелина, когато тя е тънка – също е рисков фактор. Изменение в  зрителния нерв, в зрителното поле, високо степенно късогледство – повече от 6 диоптъра-минус, наличие на захарен диабет, хронични сърдечно-съдови заболявания – всички те са комплекс от рискови фактори за поява и развитие на първична откритоъгълна глаукома“ – конкретизира офталмологът. Той подчерта, че колкото повече са рисковите фактори, рискът за хората е по-висок, и още по-задължителен е профилактичният скринингов преглед. Налице е и наследственият фактор, в тези случай препоръчително е след 55 годишна възраст тези лица да посещават 1 път годишно очен лекар.

  Първичната откритоъгълна глаукома протича безсимптомно, докато не се увреди напълно зрението на едното око. Затова се предприемат и мащабни кампании за скринингови прегледи. „Когато диагностицираме глаукома в ранен стадии, което става на база промените в зрителното поле, тогава се прилага медикаментозно лечение. Има много видове медикаменти за понижаване вътреочното налягане и можем дотолкова да забавим заболяването, че пациентите да нямат промени в зрителното поле или те да са много дискретни и да не се отразяват на качеството им на живот“ – съобщи д-р Тошев и допълни, че на първа линия излиза лазерното лечение, което има много предимства и трайно намалява налягането. Във формите на откритоъгълна глаукома може да се направи лазерно лечение ако пациентът е в ранен етап на заболяването и няма да бъде необходимо да се поставят капки. Ако той е в напреднало заболяване, поставя няколко вида капки и се приложи лазерно лечение, е възможно едни от капките да бъдат изключени.

  Д-р Анани Тошев подчерта, че глаукомата се лекува по един и същ начин в България и по света. „Една година съм специализирал в Германия в глаукомна клиника и мога да уверя българските пациенти, че това, което се прави в Германия, и това, което можем да предложим в страната ни, е абсолютно съизмеримо. Същите групи медикаменти са регистрирани и у нас. Предстои регистрацията на нова група медикаменти за понижаване на вътреочното налягане, каквато не сме имали повече от 20 години. До края на тази година и началото на идната, те ще бъдат и в България“– увери специалистът.

 УМБАЛ „Александровска“ – София повече от 10 години организира скринингови прегледи за пациенти в риск от глаукома в рамките на Световната глаукомна седмица. Записването е от 9 до 13 часа на тел. 02/92 30 295  до 13 март, а прегледите ще се извършват от 14.30 до 17.30 ч. по реда на записване.

 Преди 2 години д-р Анани Тошев бе удостоен с престижна европейска титла. Той издържа успешно професионалния изпит за специалност на европейско ниво, който се проведе в Париж от Европейския борд по офталмология. С високия резултат, който постигна, медикът придоби титлата FEBO (Fellow of European Board of Ophthalmolgy), отговаряща на най-високите европейски стандарти за образование. Европейският съвет по офталмология (EBO) е постоянна работна група по специалността към Европейския съюз на медицинските специалисти (UEMS) и е единствената професионална европейска организация в тази медицинска област.


 Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Анани Тошев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Интересни събития по повод Духовния празник на Брезник

С богата програма тази година ще бъде отбелязан Духовният празник на град Брезник, който се отбелязва на 14 октомври-Петковден. Денят е обявен за такъв с решение на Общинския съвет през 2009 г. По този повод се организират редица съпътстващи събития, които започват от 8 октомври. „От незапомнени времена, Света Петка е закрилница на нашия..

публикувано на 07.10.24 в 14:42

Да опознаем съставните метеорологични събития, за да се научим да управляваме ефективно риска от бедствия

През последните десетилетия честотата на едновременните засушавания и горещи вълни се е увеличила с над 25% в големи части от Европа, САЩ и Индия. Опасностите, свързани с времето и климата, стават все по-комплексни, нарастват и зачестяват. Учените вече изследват  взаимовръзката между отделните съставни събития, тяхното познаване е ключово за..

публикувано на 07.10.24 в 09:37

Съвременният зоопарк е спасителен център за животните, природата и климата

Съвременният зоопаркът не е просто менажерия. На него все повече  се гледа като на важно място за съхранение на видовото разнообразие на животните. Зоопаркът е и информационен център за екологичните проблеми, засягащи животните, той е територия за науката. „ Вече целта не е само зоопарковете да привличат посетители, а да работят с научни..

публикувано на 07.10.24 в 09:31

Димитрина Проданова и нейната "Книга антидепресант"

Димитрина Проданова племенница на алпиниста Христо Проданов, родена е в Карлово на 16 март 1973 година. Напуска родния си град в седми клас,за да учи в София, където и днес живее със семейството си. Споделя, че карловец никога не казва,че не е карловец, защото е израснала в сърцето на Стара планина, където според нея, духът се формира по по-различен..

публикувано на 04.10.24 в 16:10

Четвърта краеведска конференция подготвят в Благоевград

Четвърта краеведска конференция организират в Благоевград. Тя ще учи подрастващите на старите занаяти. Краеведи, етнографи, историци, изкуствоведи и библиотекари ще споделят опит и добри практики в областта на художествените занаяти, характерни както в миналото ни, така и в съвремието. „Целта ни е всички тези занаяти да обединим в сборник, който ще..

публикувано на 04.10.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Ипотечно кредитиране в България: Какви нови условия въведе БНБ?

От началото на седмицата влязоха в сила новите мерки, въведени от Българската народна банка (БНБ), с цел затягане на условията за жилищно кредитиране. Тези изменения са резултат от ускореното кредитиране в жилищния сегмент, което за август достигна най-високото ниво от 2000 г. насам. Съгласно новите ограничения, търговските банки вече не могат да..

публикувано на 04.10.24 в 11:24

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43