Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем за маските, като лични предпазни средства?

 „Потребителите трябва да знаят, че на пазара се намират три вида маски – лични предпазни средства, медицински изделия и хигиенни маски. Министерството на здравеопазването е компетентно по отношение на медицинските маски, Комисията за защита на потребителите е компетентна по отношение на хигиенните маски, а Държавната агенция по метрологичен и технически надзор е компетентен орган по отношение на маските, които се използват като лични предпазни средства“ – коментира за Радио Благоевград Вася Миланова, държавен експерт в Главна дирекция „Надзор на пазара“ при Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Тя уточни, че има разлика в маските, които използват медицинските лица и тези, които са предназначени за лични предпазни средства, тъй като средата, в която се използват е различна. Според Европейски регламент, медицинските маски са с най-висока степен на защита, те са високоспасяващи продукти.

 „Важно е да уточним, че няма маски, които са произведени специално да предпазват от COVID-19 – уточни Вася Миланова, според която, след направени проучвания, от Световната здравна организация препоръчват личните предпазни средства като подходящи за предпазване от коронавируса.

„Най-често използвани са еднократните предпазни маски от типSSP, за тях е предвиден европейски стандарт, който предвижда категоризацията им в три нива на защита: SSP 1, които филтрират външния въздух 50 %, маските от пита SSP 2 филтрира 92 % от външния въздух и маските от тип SSP 3, които филтрират 98 % от външния въздух. Забелязвате, че няма на 100 % филтриране на външния въздух“ – обяснява Вася Миланова от държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Относно личните предпазни средства също има Европейски регламент, който се отнася за всички страни-членки. Трябва да носят задължително маркировка на съответствие СЕ, трябва да се придружават задължително от инструкция за употреба на български език и ЕО декларация за съответствие, издадена от производителя, която да е достъпна за потребителя. Това означава, че тя или придружава продукта в инструкцията за употреба е обявен линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид. Тези изисквания трябва да съпътстват всяка отделна бройка маска, която се продава като лично предпазно средство.

„В инструкцията за употреба на български език, задължително производителя трябва да информира за начина на поставяне на маската, нейното съхранение, когато не я носим, на почистване, ако такова е предвидено и на срока на годност на употреба и други неща. От всички тези информации, потребителят може да разбере, дали маската отговаря на Регламента за лични предпазни средства“ – коментира още Вася Миланова.

Надзорът на пазара показва, че голяма част от тези маски се доставят от водещи европейски производители, който са изпълнили напълно изискванията на Регламента. В България засега няма производител на лични предпазни средства от типа полумаски. Фирмите, които в момента произвеждат маски у нас, са хигиенни, те са достатъчно сигурни за общо ползване, това са и така наречените еднопластови маски, те не са лични предпазни средства, а хигиенни. 

„В Условията на тази пандемия, нашите усилия не са синтезирани към установяване на нарушения, а към подпомагане на бизнеса и на всички, които помагат да не изпаднем в положение, в каквото изпаднаха много държави по света“ – коментира още Вася Миланова държавен експерт в Главна дирекция „Надзор на пазара“ при Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Вася Миланова: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41