Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари от Югозапада инициират дарителска кампания „Мед за имунитет“

 „Дарителската кампания „Мед за имунитет“ е насочена за подпомагане на възрастните хора в нужда, които не могат да си позволят бурканче мед в сегашния драматичен момент. А, знаем, че медът и пчелните продукти са много полезни и наистина увеличават имунитета и защитните сили на организма, особено през този сезон“ – съобщи за Радио Благоевград пчеларят Георги Дюлгеров от Сдружение „Пчела 2018“ – Благоевград.

Георги Дюлгеров

 Той уточни, че идеята за благотворителната инициатива е заимствана от македонския пчелар Гоце Дочински, който е организирал подобна кампания в района на град Берово, Северна Македония. Там са били събрани около 65 буркана мед и са раздадени на възрастни хора, които не могат да си купят мед и пчелни продукти в тези кризисни времена.

„Вече сме говорили с Дружество „Южна пчела“ – Петрич и с Общинска пчеларска организация – Перник, всеки събира в своя град мед от пчелари. Призоваваме всички пчелари, които, дори не са членове на пчеларски сдружения, да даряват мед, може малък буркан, може голям, може клеева тинктура или други пчелни продукти, който каквото може да дари“ – уточни Георги Дюлгеров.

Той съобщи още, че в момента се правят разговори с куриерските фирми, ако може да не се начисляват такси на хората, които пращат, чрез тях мед за тази дарителска кампания.

„Много важен е въпросът за разпределянето на меда и пчелните продукти за нуждаещите се хора. В процес на преговори сме с Червения кръст, с Православния център в Благоевград и със Социалния патронаж, защото не знаем, коя от тези организации има най-точна информация за броя на нуждаещите се хора. В Петрич вече са събрали около 45 буркана мед, тук в Благоевград също има интерес. Обаждат ни се хора то цялата страна, защото сме качили информация за дарителската кампания на страницата ни във Фейсбук- „Пчела 2018“ – Благоевград“ – коментира още Георги Дюлгеров.

Той уточни, че пчеларите, които искат да стигнат до пчелините, извън областните центрове, трябва да притежават документ за регистриран пчелин, който е достатъчен за преминаване пред КПП-тата.

На въпрос, защо продължава изчезването на пчелите от пчелините, пчеларят отговори, че най-вероятно това се дължи на заболяването вароатоза, което е основната причина за синдрома „празен кошер“. Много тежко е положението в Петрич и Сандански, където има голяма смъртност на пчелите тази зима.

Георги Дюлгеров припомни, че медът не е лекарство, той е храна, която може да ни помогне да се предпазим превантивно от грипа и вирусите. Но, трябва да се консумира ежедневно и да не се слага в топла напитка над 38 градуса, защото губи полезните си качества. Много полезна е и клеевата тинктура, която може да се консумира всеки ден, по 20 капки в чаша вода.

„Много полезна през тази сезон е и една напитка, която се приготвя по следния начин - в един килограм мед, се слага сокът на един килограм лимони и се прибавят 200 грама пчелен прашец. Всичко това се смесва и се консумира по една кафена чашка на ден, като естествен имуностимулатор“   допълни Георги Дюлгеров.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Дюлгеров:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

След по-малко от две десетилетия ще бъдем изправени пред недостиг на кафе

Кафето е втората най-търгувана стока в света след петрола . По официални данни за 2023/2024 година, най-големите производители на кафе са Бразилия с около 39% от световното производство, Виетнам  - 17%, Колумбия - 7%, Етиопия и Индонезия  с по 5%. Финландия е държавата, която обаче води световната класация на страните, в ĸoитo ce пиe..

публикувано на 16.09.24 в 09:51

На 17 септември в Благоевград - празник на вярата, надеждата и любовта

На 17 септември почитаме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. На този ден се прекланяме пред вярата, надеждата, любовта и мъдростта - добродетелите, които ни правят хора и ни крепят в трудни моменти. „ Празникът е много специален за нас българите, защото колкото да не си признаваме и колкото да се..

публикувано на 16.09.24 в 09:44

Майстор зограф вае стенописите на новия храм в Долно Драглище

На финалната права е доизграждането на храм " Св. св. Йоаким и Анна" в разложкото село Долно Драглище.  В момента се изографисват стенописите от майстора зограф и почетен реставратор Николай Чергаров . "Чергаров настоя да направи дарение от своя страна и п о-скоро той ни откри", обясни Яница Домусчиева от Сдружение "Св. св. Йоаким и Анна"...

публикувано на 13.09.24 в 19:03

Комисар Валентин Василев: 2024-та година е една от най-трудните

2024-та година е една от най-трудните. Така се оказва след големите пожари през годината – това е един от основните изводи след случилото се през летните месеци. Това е един от изводите досега каза директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград комисар Валентин Василев. „Преодоляхме и затрудненията,..

публикувано на 13.09.24 в 17:06

Инж. Богдан Милчев: Нужен е нов подход при пътната безопасност

През последните години няма разлика . Винаги общините в последните дни преди откриването на учебната година реновират и ремонтират районите на училищата.  Това заяви в интервю за Радио Благоевград председателят на Института по пътна безопасност инж. Богдан Милчев. Възстановяват се пешеходните пътеки, както и маркировката на уличната..

публикувано на 13.09.24 в 16:56
Борис Харизанов

Трансгранични възможности: България като привлекателен партньор за гръцки инвестиции

Българо-гръцката търговско-промишлена камара играе ключова роля в развитието на икономическите отношения между България и Гърция. Участието ѝ на тазгодишния международен панаир HELLEXPO 2024 привлече вниманието на множество бизнес лидери от двете страни, които търсят нови възможности за партньорства и разширяване на търговските пазари. В предаването..

публикувано на 13.09.24 в 11:14

Гергана Лаптева: Отдавна исках да пиша за древния град Хераклея Синтика

Жанрът в който твори Гергана Лаптева е исторически трилър. Тя е почти готова с шестия си роман, който ще излезе от печат през 2025 година. „ Действието преминава през Неапол, Александрия и завършва в едно много любимо мое място – древния град Хераклея Синтика “, открехна част от новата история писателката, която сподели в интервю за Радио..

публикувано на 13.09.24 в 10:45