Великденските празници няма как да минат без козунака на трапезата. Той и боядисаните в червено яйца са част от традицията. Козунакът е сладък обреден хляб, който се приготвя и с удоволствие се консумира на Великден. Днес не всяка съвременна домакиня има търпението да приготви козунак. При такива ситуации в услуга на домакините са опитните сладкари като младата Диана Пинджурова, която заради извънредното положение е затворила своята сладкарница, но събира екипа си и през тези дни заедно приготвят вкусни домашни козунаци.
Диана от малка харесва да приготвя сладкиши. И както с усмивка споделя идва моментът, в който решава да радва и другите хора със сладките и вкусни произведения. Днес тя е управител на сладкарски цех и сладкарница и ръководи екип от 20 души. Не скрива, че има притеснения за бизнеса си, но тя и целият ѝ екип, разбират колко е важно да се прояви разбиране в ситуацията на извънредно положение.
Любовта към сладкарското изкуство, в дните преди Великденските празници, кара Диана и екипът ѝ да се съберат и приготвят домашни козунаци по автентични рецепти. Разбира се, поръчките започват да се множат, а сладкарите не смогват да доставят по домовете домашните козуначета на клиентите.
„ ...щипка любов при всяка храна е най-важната съставка, защото, когато човек прави нещата с желание, те се получават наистина много добре“, казва Диана Пинджурова.
И още ценни съвети за вкусен козунак ще разберете от интервюто на Агнес Манова с Диана Пинджурова:
Природозащитната организация WWF дава нов старт на кампанията си „Абонирай се за природата“. Поводът е наближаващият празник на природата – Часът на Земята, който тази година ще настъпи точно в 20:30 ч. на 22-ри март. Фокусът на кампанията са влажните зони в България и безценната роля, която играят за поддържането на екосистемите. За да продължат..
Усукването на бели и червени конци е запазена традиция в България. Първият ден на пролетния март месец е посветен на мартеницата и Баба Марта. Има много поверия и предания за образа й, каза Тоьо Христов от Националния етнографски музей. Баба Марта е женски митичен персонаж от българския фолклор. В народните вярвания тя е..
В самоковското село Драгушиново Тодоровден се отбелязва и с приготвянето на курбан от речни раци - т. нар. "рачник". Историята на рачника е тясно свързана с историята на черквата „Св. Теодор Тирон“ в селото. Храмът е съграден през далечната 1868 г. и на няколко пъти е отнасян от бурните води на Искъра. Това разказа кметът на селото Георги..
За десета поредна година фолклорният фестивал „Зимна приказка в Пирин" дава сцена на самодейци от цялата страна, както и от Сърбия, Северна Македония и далечно Мароко. Събитието, което е чакано, се организира от Български фолклорен център „Нестия". В читалищата на Банско и Добринище на 7 и 9 март ще се съберат десетки народни изпълнители,..
Четвърти бойкот на големите търговски вериги е обявен за днес. За втори път ще има бойкот и срещу банките. Според организаторите на събитието, при последния бойкот на 27 февруари, големите хранителни вериги са „бойкотирали „бойкота на българите“ с промоциите, които пуснали в тези дни“. В останалите дни без бойкот, цените са били повишени видимо...
Финансовата децентрализация за общините, финансовото обезпечение на инфраструктурните проекти по места и готовността на местните власти за въвеждане на еврото. Това са част от темите, поставени от кметовете на общото събрание на Националното сдружение на общините в България. „България е една от малкото държави, в която няма финансова децентрализация..
През месец март отбелязваме прехода от зима към пролет и събуждането на природата с връзването на мартенички. Легендата зад мартениците и Баба Марта е богата на символика, която отразява вярванията на древните и тяхната дълбока връзка с природата. Но освен тази символика съществуват и много забавни народни приказки за баба марта и сърдития й..