Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Къде се прави кашкавал на конци?

Снимка: БГНЕС

Опитвали ли сте „Дърпан кашкавал“?! Може би повечето от вас не, но има една малка семейна козеферма, в която две семейства заедно отглеждат стадо от 300 кози и заедно произвеждат над 20 вида продукти – от кисело мляко до кашкавал на конци, наричан още дърпан.

 Единственият начин да се опитат тези натурални млечни продукти е ако посетите фермерските пазари, организирани от ХРАНКООП – кооперативът обединяващ потребители и производители на чиста храна.

  Мария Иванова и съпругът ѝ преди 18 години се захващат с нелеката задача да създадат козеферма.

 „Ние преценихме, че това е ниша. Няма предлагане на пазара на кози продукти, а от информацията, която имаме козето мляко е много полезно. Би трябвало да има реализация. А може би защото козите са много мили животни, това също наклони везните да вземем стадо кози“, сърдечно споделя Мария и добавя, че животът във фермата за нея и цялото ѝ семейство започва по тъмно и свършва по тъмно.

 Днес във фермата се съчетават три дейности – животновъдство, производство на млечни продукти и реализация на пазара.

 Преди една година към фермата се включва  още едно семейство, което се готви да поеме „щафетата“ и занаята от Мария и съпруга ѝ.  Ако искате да опитате от млечните продукти на Мария, трябва да ѝ гостувате във фермата. Така, по думите ѝ, всеки може да си припомни откъде идват сиренето и кашкавалът на трапезата. Освен вкусните сирена, всеки може да се наслади и на дърпания кашкавал. Той е смес между козе и краве мляко и е изцяло ръчно произведен чрез месене, издърпване и усукване. И както казва Мария, консумира се с удоволствие, но не се реже, а се разнищва. 

  Идеята за дърпания кашкавал Мария взаимства при едно от пътуванията си в съседна Турция. Тя успява да открие най-точната формула за кашкавала на конци, който днес е бутиков деликатес. За съжаление в големите търговски вериги няма как да намерим млечните натурални продукти от козефермата на Мария и други малки производители. Затова шансът за тях са фермерските пазари. Там можем да изберем чиста храна, но и да подкрепим българските ферми и земеделски производители.

 Чуйте звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученик от Бараково спечели голямата награда в Национален литературен конкурс

17-годишният Юлиян Димитров от кочериновското село Бараково спечели голямата награда в 11-ото издание на Националния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“ . Ученикът впечатли журито със своето есе на тема "Бих се родил отново".  „…Бих се родил, за да прощавам, защото е правилно. Прошката е освобождение за самия теб...

публикувано на 28.02.25 в 11:24

Да прочетеш 229 книги за една година, когато си само на 10 години. Невероятно, но е факт…

Във времето на социалните мрежи и живот в онлайн пространството, звучи като шега четвъртокласничка от Благоевград да е прочела 229 книги, но е истина. Само можем да се усмихнем и да кажем има  и такива деца. Тя е Йоанна Терзийска на 10 години е , учи в Средно училище с изучаване на чужди езици „Свети Климент Охридски“ в областния град. А..

публикувано на 28.02.25 в 09:21

Пукльовците - екосъстезание с мисия

Започна турнето с екоигри в 7 града в страната, сред които Перник, Кюстендил и Петрич. Състезанията се  организират от платформата „Пукльовците“, която цели да стимулира директното общуване и взаимоотношения между децата. И това не къде да е, а в училища среда – там, където започва тяхното истинско социализиране. Това сподели в ефира на Радио..

публикувано на 26.02.25 в 14:50

НЕ на тормоза в училище! – „Денят на розовата фланелка“

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като  „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училищетo . За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис..

публикувано на 26.02.25 в 11:33

Айше Емин събра в книга кулинарните съкровища на Родопите

Айше Емин от гърменското село Рибново събра в книга кулинарните съкровища на Родопите. Изданието съдържа 36 рецепти на традиционни и обичани ястия като салати, супи, печива, десерти. „Тази книга е изцяло в мой стил – рецептите са лесни за приготвяне, с достъпни продукти и пълни с любов. Вложих много старание, защото знам, че моите читатели заслужават..

публикувано на 26.02.25 в 11:24

Ученици от Благоевград: Отворете сърцата си!

В седмицата на Прошки сме. Предстои и един от най-светлите християнски празници – Великден. Празниците са времето, в което се събираме с близките си традиционно на богата отрупана трапеза. Има обаче и хора, които нямат близки. Има хора, за които няма отрупана маса с различни блюда. За да направят точно тези хора щастливи и за да успеят поне малко..

публикувано на 25.02.25 в 15:00

Столични лекари преглеждат безплатно деца в Петрич

Детски лекари  от специалностите УНГ, ортопедия и травматология, урология, хирургия, кардиология, неврология, ендокринология, дерматология, обща медицина, образна диагностика, гастроентерология и офталмология ще преглеждат безплатно деца в Петрич. Инициативата е част от Програма „Детско здраве“, в която участват водещи специалисти от болница..

публикувано на 25.02.25 в 14:50