Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Къде се прави кашкавал на конци?

Снимка: БГНЕС

Опитвали ли сте „Дърпан кашкавал“?! Може би повечето от вас не, но има една малка семейна козеферма, в която две семейства заедно отглеждат стадо от 300 кози и заедно произвеждат над 20 вида продукти – от кисело мляко до кашкавал на конци, наричан още дърпан.

 Единственият начин да се опитат тези натурални млечни продукти е ако посетите фермерските пазари, организирани от ХРАНКООП – кооперативът обединяващ потребители и производители на чиста храна.

  Мария Иванова и съпругът ѝ преди 18 години се захващат с нелеката задача да създадат козеферма.

 „Ние преценихме, че това е ниша. Няма предлагане на пазара на кози продукти, а от информацията, която имаме козето мляко е много полезно. Би трябвало да има реализация. А може би защото козите са много мили животни, това също наклони везните да вземем стадо кози“, сърдечно споделя Мария и добавя, че животът във фермата за нея и цялото ѝ семейство започва по тъмно и свършва по тъмно.

 Днес във фермата се съчетават три дейности – животновъдство, производство на млечни продукти и реализация на пазара.

 Преди една година към фермата се включва  още едно семейство, което се готви да поеме „щафетата“ и занаята от Мария и съпруга ѝ.  Ако искате да опитате от млечните продукти на Мария, трябва да ѝ гостувате във фермата. Така, по думите ѝ, всеки може да си припомни откъде идват сиренето и кашкавалът на трапезата. Освен вкусните сирена, всеки може да се наслади и на дърпания кашкавал. Той е смес между козе и краве мляко и е изцяло ръчно произведен чрез месене, издърпване и усукване. И както казва Мария, консумира се с удоволствие, но не се реже, а се разнищва. 

  Идеята за дърпания кашкавал Мария взаимства при едно от пътуванията си в съседна Турция. Тя успява да открие най-точната формула за кашкавала на конци, който днес е бутиков деликатес. За съжаление в големите търговски вериги няма как да намерим млечните натурални продукти от козефермата на Мария и други малки производители. Затова шансът за тях са фермерските пазари. Там можем да изберем чиста храна, но и да подкрепим българските ферми и земеделски производители.

 Чуйте звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За майсторлъка при кукерските костюми

Да си майстор на кукерски костюми не винаги се предава от поколение на поколение, но е път, по който се върви с обич и желание за съхраняване на традициите. Иван Иванов е магьосникът, под чиито ръце се раждат най-красивите кукерски костюми. Той е от сурвакарската група на квартал „Струмско“ в Благоевград. Къщата му вече се е превърнала в..

публикувано на 22.11.25 в 15:15
Ваня Кромбоа

Женската енергия на Пиринско се обедини в „Тя, промяната“

Женската организация „Тя, промяната“ към ПП „Продължаваме промяната“ вече има своя областна структура в Пиринско. Клубът беше учреден в Благоевград, като на събитието присъстваха десетки жени от региона. В инициативата се включиха дами от различни градове, професии и възрасти, обединени от желанието да споделят опит, да търсят подкрепа и да работят за..

публикувано на 21.11.25 в 10:28

„Македонски алманахъ“ от 1940 г. оживява отново в Благоевград

Първото фототипно издание на „Македонски алманахъ“ ще бъде представено на 27 ноември от 18:00 часа в зала „22 септември“ в Благоевград. Поводът е 85-годишнината от издаването на оригинала през 1940 година в Индианаполис, САЩ. „Македонски алманахъ“ е уникална илюстрована енциклопедия, отразяваща живота, стремежите и духовността на македонските българи..

публикувано на 21.11.25 в 10:19

Мит ли е твърдението, че мечките не се събуждат по време на зимния си сън?

Над 10, от общо 17 мечки в Парка край Белица в момента, вече спят зимен сън. Това е едно много важно състояние за здравето на животните, което е известно като хибернация. Тя трябва да протича в спокойна среда, което е основната причина за затварянето на мечото селище за посетителите от 16 ноември.  „Хибернацията е много интересно явление,..

публикувано на 20.11.25 в 14:31

Благотворителен кулинарен базар в ОДК – Петрич

По повод 21 ноември - Денят на християнското семейство и младежта ОДК- Петрич организират благотворителен кулинарен базар. Средствата, събрани от инициативата, ще подкрепят две семейства в нужда, а в базара може да се включи всеки, който има желание, съобщи в ефира на Радио Благоевград директорът на ОДК- Петич Таня Димитрова. „Този свят..

публикувано на 19.11.25 в 14:34
Полковник Кирил Спаневиков

Денят 19 ноември е символ на приемственост и воинска чест

Полковник Кирил Спаневиков, бригадир на Трето бригадно командване, беше гост в ефира на Радио Благоевград по повод 19 ноември – празника на Българските сухопътни войски. В разговора той подчерта значението на датата като ден, който припомня дългия път и приноса на сухопътните войски в изграждането на съвременната българска армия. Полк. Спаневиков..

публикувано на 19.11.25 в 12:31
Съдия Пенка Братанова

Доверието на ВСС е подкрепа за целия Кюстендилски съдебен район

Съдия Пенка Братанова започва втория си мандат като председател и административен ръководител на Окръжен съд – Кюстендил, след като получи пълното доверие на Висшия съдебен съвет. В интервю за Радио Благоевград тя говори за приоритетите, предизвикателствата пред съдебната система и посоката, в която институцията ще работи през следващите години...

публикувано на 19.11.25 в 10:26