Заведенията за обществено хранене – ресторанти, кафетерии и сладкарници, вече могат да функционират, но при специален режим на работа. Процесът ще може да се осъществява само ако съществуват открити търговски площи към обектите. В Благоевград собственици и управители на подобен род заведения се опитват от няколко дни леко да влязат в активен период.
Доколко обаче търговците са готови да поемат новата икономическа и социална тежест; и преодоляват ли клиентите психологическата бариера, създадена от обществената карантина.
Без сериозен ентусиазъм се завръщат към традиционните си функции барчетата и обектите за обществено хранене в Благоевград. Въпреки, че членовете на местния браншови съюз обявиха преди дни, че всяко заведение ще осигурява качествена хигиенна среда и защита за клиeнтите си, на този етап повечето от запитаните благоевградчани все още не са готови за подобни развлечения. Част от тях са на мнение, че все още е прекалено рано за такива експерименти. Хората са категорични, че не би трябвало да се рискува със здравето на всички участници в процеса. Макар да имаше и становища, че е време да се влезе вече в по-нормален житейски ритъм.
Въпреки лекия скептицизъм и обяснимо съпротивление, предвид и епидемичната обстановка, някои проявиха съпричастност към дейността на търговците. Според запитаните, предстоят доста трудности пред ангажираните в ресторантьорския бизнес. И изразиха недоверие относно рентабилността на тази дейност при така създадените обстоятелства. Необходим е и строг контрол от страна на здравните власти, подчертаха някои от тях.
Факт е, че след очакваните психологически промени във всеки един от нас след въвеждането на извънредното положение, ще бъде трудно както на собствениците, така и на работещите в кафенетата. Задължителните хигиенни изисквания, които трябва да се спазват по принцип, в този период са още по-завишени.
Работещите в обслужващите звена обаче, на този етап са спокойни. И са в пълна готовност да отговорят на специфичните условия.
Възвръщането в обичайния традиционен работен режим няма как да стане, са категорични хората от обслужващата сфера. Още по-непредвидимо е доколко ще могат да се справят в бъдеще с очакваните финансови тежести. Поддържането на търговски обект с десетина функциониращи маси на открито, изисква ангажирането на почти на целия капацитет от персонала, казват те. А това изисква заплати, консумативи и данъчни ангажименти, което неминуемо ще доведе до срив при някои от търговците, е мнението на компетентните лица.
Репортаж на Бойка Браткова можете да чуете в звуковия файл – >
Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник с благотворителен концерт . Събитието под надслов „Творци на бъдещето“ по повод 34 години от основаването на учебното заведение събра ученици, преподаватели, родители и гости, които отбелязаха празника с богата и емоционална програма...
Българският журналист и общественик Владимир Перев стана жертва на физическа и словесна агресия в центъра на Скопие. Нападението, извършено в присъствието на множество свидетели, отново постави въпроса за сигурността на българите в Република Северна Македония и за засилващия се език на омразата срещу тях. В интервю за Радио Благоевград председателят..
Започва коледният месец, а Благоевград вече грее в светлини. Тази година общината е подготвила богата и разнообразна коледно-новогодишна програма, в която ще се включат всички културни институти, спортни клубове, училища и читалища, както и популярни гостуващи артисти. В новогодишната нощ благоевградчани и гостите на града ще могат да..
На 10 години Константин Червенков от Гоце Делчев вече е шампион по ментална аритметика – дисциплина, която превръща смятането в изкуство на концентрацията и въображението. До него стои учителят Ангел Атанасов – човекът, който показва как древният абакус може да бъде ключ към бързия ум и смелите мечти. По думите на преподавателя менталната аритметика..
Доброто е заразно, това ни доказват учениците от Трето ОУ „Гоце Делчев“ в град Петрич. Те отправиха послание за повече доброта чрез две инициативи- „Кутията на добрата дума“ и „Маратон на добротата“. „Идеята за кутията дойде преди месец от една книга, която е много любима на моя клас – „Кутията с добрини“, която е пълна с истории, които учат..
„Един грам живот“ – филмът, който не те пита дали си готов. Той идва като сирена. Като аларма. Като онзи червен бутон, който никой не иска да натиска, но вече е натиснат. Продукцията, създадена по инициатива на Националната гражданска инициатива „Един грам живот“ и нейната основателка и копродуцент Мариела Кирова , заедно с Калин Таушанов..
Да си майстор на кукерски костюми не винаги се предава от поколение на поколение, но е път, по който се върви с обич и желание за съхраняване на традициите. Иван Иванов е магьосникът, под чиито ръце се раждат най-красивите кукерски костюми. Той е от сурвакарската група на квартал „Струмско“ в Благоевград. Къщата му вече се е превърнала в..