Цифровите технологии навлизат все по-смело във всички сфери на нашия живот, включително и в земеделието. Така например, вече доста модерни земеделски стопанства внедряват интернет и новите технологии в производството си - сензори, роботи, gps технологии, дронове, комуникационни системи и пр.
„Всичко това, прави земеделието по-устойчиво, по-конкурентно способно и не на последно място, спестява на земеделските производители не малко средства и увеличава доходите“ – категоричен е Ивайло Енев, експерт в сферата на цифровото земеделие.
В интервю за Радио Благоевград, той обясни ползите от въвеждането на цифровите технологии в сферата на автоматизираното капково напояване, торовнасянето, климатичния контрол и мониторинг на отглежданите култури.
„Всъщност, ние какво правим – взимаме данните от сензорите, анализираме ги и правим последващи действия, тоест, шансът за взимането на правилни решения е на 100 %. Няма нещо, което да правим по усет и да грешим, имаме реални данни и съответно резултати. Много важно е това, че се минимизират човешките грешки“ – обяснява експертът.
Добрата новина е, че вече има компании в България, които разработват такива системи. Ползите за стопаните са наистина много големи – спестяват се до 85 % вода, до 50 % енергии –ток, газ или друг вид, има много голямо пестене на торове, което се отразява и на земята.
„Капковото напояване е важна стъпка към модернизирането на едно стопанство, но с това не приключва неговата цифровизация и оптимизацията на този процес, необходимо е той да бъде контролиран“ – категоричен е Ивайло Енев.
По думите му, в област Благоевград вече има две оранжерии, в които се използва точно този вид автоматиризано управление на процеса по отглеждането на зеленчуците.
„Всички системи се контролират – проветрители, напоители, торовнасяне, вентилатори, отопление на оранжерията, абсолютно всичко е автоматизирано, за да направим един устойчив климат вътре, за да не се получава един стрес при растенията, което води до понижаване на добивите. Това е един чудесен пример за цифрово земеделие и всичко това е произведено в България“ – коментира още Ивайло Енев.
Според него, финансовата стойност на една такава автоматизирана система е достъпна за малките и средните земеделски производителите.
„Инвестицията би се възвърнала за около две години, а в оранжерийното производство за един сезон или за една година. За да имаме устойчив растеж с оптимални ресурси, е необходимо да имаме цифровизация или използването на такива модерни автоматизирани системи“ – категоричен е експертът по цифрово земеделие.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Ивайло Енев:
Планината е за всички – без бариери. Това е на само призив, а дългогодишна мисия за Гергана Дойчинова и екипа на „Ела и ти“. След дарителска кампания бяха събрани нужните средства за закупуването на три специализирани колички. С тях деца и младежи с увреждания, както и трудноподвижни хора, могат да стигнат до планинските върхове, разбира се, с..
След протеста и контрапротеста заради сигнала на родилка за агресия в Майчин дом на дневен ред излезе наболял за обществото проблем за етиката между пациенти и медицински специалисти, като този случай отвори полюсни позиции и още въпросителни. Акушерството е трудна и отговорна, но същевременно и благородна професия, изискваща търпение и..
Бретонски палачинки, кроасани, лавандулова лимонада и френски сирена, поднесени сред уютния и пъстър колорит на благоевградското село Рилци. Този културен мост между българската и френската култура подариха на благоевградската публика Маргарита Георгиева, заместник-председател на Алианс франсез, и Елена Арнаудова. С подкрепата на Община Благоевград те..
Дните 15, 16 и 17 юли са известни в българския народен календар като Горещници. Тези три дни са свързани с почитание към огъня. Вярвало се, че който работи през тези дни, то снопите му на нивата се запалвали сами, защото огънят слизал от небето. Считали, че който не празнувал Горещниците, къщата му изгаряла. Тези дни се съблюдавали..
Припомняме, че през пролетта на тази година една от най-големите световни тютюневи компании стартира пилотен проект у нас, осъществяван от Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и компанията за преработка на суров тютюн Сокотаб. Проектът включва експерименталното изпитване на три нови за България сортове едролистен тютюн, като..
За поредна година Общинският исторически музей в Брезник, съвместно с Центъра за работа с деца в града, организират инициативата „Ваканция в музея“. Целта е децата да се забавляват, участвайки в различни дейности като рисуване, тъкане, изработване на глинени съдове и на традиционни местни печива. Идеята е по този начин малчуганите да добиват..
През изминалите дни една публикация на майка в социалните мрежи разбуни духовете и раздели обществото. Наскоро родила жена сподели в личния си профил във Фейсбук, че е получила грубо отношение и дори физическа агресия от лекарския екип, който е бил отговорен по време на раждането и. Последваха протести в защита на лекаря, както и контрапротест в..