Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анна Смилянова: В Специализираната болница за рехабилитация в село Марикостиново пациентите хвърлят патериците

Специализираната болница за  рехабилитация в петричкото село Марикостиново отново посреща пациенти след извънредното положение. „Отворихме врати на 18 май и всеки ден пациентите се увеличават и се стремим да се увеличават – 200 човека на месец по клинични пътеки, и около 50-60 по програмата на НОИ. Всеки, който желае може да използва 3 възможности – по програмата на НОИ, която е за всички работещи, осигурени за всички осигурителни случаи, може и пенсионери, ако все още работят. Работим с две клинични пътеки – 263-та – периферна нервна система, и 265-та – ставни заболявания. Има възможност и за свободен прием – заяви в здравния час на Радио Благоевград Анна Смилянова – управител на Специализираната болница за рехабилитация в село Марикостиново.

  Там се намира единственото в България естествено калонаходище, към което интересът е огромен. Уникалният климат, в съчетание с подчертано средиземноморско влияние, прави болницата привлекателна и неповторима, разположена и  сред много зеленина и борова гора. Екип от лекари, физиотерапевти, кинезитерапевти рехабилитатори, масажисти, медицински сестри със своите професионални знания и умения прилагат терапии на заболявания от периферната нервна система, опорно-двигателния апарат и гинекологични заболявания. Плексит, дископатии, фрактури, остеопороза, коксартроза, гонартроза, постоперативни усложнения, са само част от заболяванията, които се повлияват изключително добре при прилаганите терапии, калните бани  и лечебните  масажи.

  „Има хора ,които идват само за калонаходището. Имаме пациенти, които идват с патерици и си тръгват без тях, прилагайки и всички останали терапии и процедури. Всички заболявания се повлияват много добре.“- казва Анна Смилянова и допълва, че заради пандемията най-хубавите месеци – март и април са загубени, но имат надежда, че работата ще продължи в обичайния работен режим, който е почти през цялата година.

  Към Специализираната болница за рехабилитация в село Марикостиново има голям интерес от гръцки граждани, от Северна Македония, Русия,  които се възстановяват в лечебното заведение.

Разговора на Лалка Радкова с Анна Смилянова можете да чуете в звуковия файл – > 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кампания за спасяване на читалището в село Извор

Сградата на читалището в радомирското село Извор е в окаяно състояние. П окривът тече и се рушат мазилките, като външните стени представляват опасност за преминаващите около сградата, която е почти на 100 години. И ако преди повече от четири десетилетия салонът на читалището е събирал 240 зрители, то днес е неизползваем за творчески изяви...

публикувано на 30.05.24 в 11:13
Георги Динев

Георги Динев: Търсим бързи решения за облекчаване на трафика към "Кулата"

Провеждането на прозрачни и честни избори на 9 юни, облекчаване на пътния трафик към Гърция и спазване на всички срокове за изграждането на ГКПП "Струмяни-Берово". Това са част от приоритетите в работата на областния управител на Благоевград Георги Динев. Подготовката на изборния процес върви нормално и в диалог с Районната избирателна комисия...

публикувано на 30.05.24 в 11:00

Едни и същи стоки с различни цени в онлайн магазините

Защо едни и същи стоки имат различни цени в едни и същи сайтове?  Въпросът задават потребителите, които в търсене на най-добрата цена за дадена стока, попадат на едни и същи продукти, с различни цени, дори и в едни и същи онлайн магазини. „Причините могат да бъдат най-различни и една от тях е, че тези търговци не плащат мито. Това им..

публикувано на 29.05.24 в 14:24

Наредбата за управление на прилежащите площи в кварталите няма да реши проблеми, а ще създаде нови

Проектът на Наредба за определяне на прилежащите територии в режим на етажна собственост за кварталите с комплексно застрояване в Благоевград може да създаде повече проблеми, вместо да реши проблеми. Сама по себе си идеята на общинска администрация да даде възможност на гражданите, ако имат желание, да се грижат да прилежащите територии е хубава, но не..

публикувано на 29.05.24 в 13:51

Наредба предвижда електронен прием на деца в първи клас в община Благоевград

Проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в община Благоевград цели да синхронизира всички подзаконови нормативни актове, като въведе ясни правила и прозрачност при приема на деца в първи клас. Автор на проекта е Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет, която я представи в ефира..

публикувано на 29.05.24 в 12:32

Експериментът няма да се повтори

В последния почивен ден, в неделя, на 26- ти май движението на леките и лекотоварните автомобили в посока София бе отклонено по общинския път между Симитли и село Железница. Целта бе да се избегнат задръстванията на входа на Симитли, където се срещат автомагистрала „Струма“ и първокласния път София-Кулата. Какво се получи на практика? Наистина,..

публикувано на 29.05.24 в 09:40

Ясен е пътят към Първа футболна лига

Футболният „Марек“ бе за пореден път новак във Втора футболна лига. Отборът, който има солиден стаж в някогашната „А“ футболна лига, завоюва през последния сезон първо място в Трета югозападна футболна лига. През последния сезон показа стабилни игри. Вече две години няма загуба на стадион „Бончук“ в Дупница. Завоюва 10 победи и 7 равни мача,..

публикувано на 29.05.24 в 09:30