Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лято в каравана

Оказва се, че летуването с каравана или кемпер, се превръща във все по-предпочитан начин за почивка това лято. В топлите летни дни, в които все още трябва да се съобразяваме с противоепидемичните мерки, заради разпространението на Covid-19, не малко българи избират именно този начин за отмора.

„Ние сме от София, тук сме с кемпера и сме избрали точно това място, не толкова, защото е спокойно, в момента тук има около 20 каравани и кемпери. Харесваме това място, защото е енергийно заредено и много по-различно от огромната част от нашето Черноморие“ – коментира жител на столицата, който заедно със своето семейство е избрал топлите минерални извори в местността „Рупите“ край Петрич, за семейна уикенд ваканция.

Забързаният и динамичен живот в големия град е една от основните причини, повечето хора, които обичат природата, да избират точно този начин за релаксация.

„Едно такова място е душевна телепортация, нещо, което те откъсва от това ежедневие. Даже, понякога се спираш и си казваш, много тихо и спокойно е. На местните, които живеят тук, сигурно не им прави впечатление това, но на мен честно, вече не ми харесва този град. И затова аз обикалям. Ние сме с един от тези кемпери и практикуваме такъв тип туризъм. Посещаваме малки населени места не само в Гърция, както е модерно, но ходим и в Благоевград, Кюстендил и на много други красиви места. Навсякъде виждам нещо много по-хубаво от това в София, но засега, животът ми е устроен там“ – споделя още софиянецът, който те избрал точно този начин, за да се освободи от напрежението в големия град.

Според неговата съпруга, това е „прекрасно място, много хора казват, че има енергия от планината, от минералните извори. Но, трябва да изкараме няколко дни, за да усетим силата на енергията“.

На въпрос, дали пандемията промени начинът на туризъм и почивка в България, посетителите на „Рупите“ коментираха, че всеки предпочита по свой начин да релаксира.

„Някой предпочитат ол инклузив, а други, като мен например, предпочитат да се събудят на брега на морето. Или да си приготвя сами закуската, а не някой да ми я предостави готова. Въпрос на избор. Надявам се и тези малките, децата, да усетят разликата. Защото, ако отиваш на Черноморието, просто защото трябва да отидеш на море само, за да се топнеш в солената вода, то тук идваш, за да се насладиш на самото място“ – споделиха още посетителите на „Рупите“.

За част от тях, там времето спира.

„Със сигурност, в една дума, преживяването засега, е приятно. Времето е спряло, защото сме всички в едно забързано ежедневие, не знам от колко време сме тук, дойдохме рано сутринта, но засега не мислим да си ходим“ – споделя младо момиче, възползващо се от лековитата кал на минералните извори, която е много полезна и за козметични процедури.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева – > 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24