Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Трябва да намерим баланса, да сме разумни и отговорни, защото Covid-19 ще остане сред нас!

гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

„ До момента covid-19 не можа да се самоограничи, не успя да се установи само в една географска ширина, а обхвана целия свят. Затова ще трябва да свикнем с него, да го изучим добре и да се научим да живеем с новия коронавирус. Разчитам силно на развитието на науката и технологиите, всички сме с отворени очи към бъдещата ваксина. Това ще стане бавно и постепенно, но силно се надяваме, че и за това инфекциозно заболяване ще имаме метод за превенция. Трябва да намерим баланса, да сме разумни и отговорни, защото вирусът ще си остане тук – поне според моите познания“ – заяви в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ специалистът от Катедра „Инфекциозни болести“ във Военномедицинска академия – София. 

Тя коментира и тежките форми на инфекцията при хоспитализирани в болнични заведения лица, които са преминали и през апаратна вентилация, за промените във функцията на белия дроб. „Чрез компютърно томографско изследване се виждат промени, които са характерни за covid-19. Както при всички инфекциозни заболявания след острата инфекция започва възстановителния период, който при различните инфекции е различен, няма общо правило. При някои ще бъде по-краткотраен – 1-2 седмици, при други ще продължи месец, дори и повече. При тази инфекция всичко върви много по-бавно. Както самата клинична картина се развива много по-бавно – пациентите боледуват около месец, следователно и възстановителния период, през който ще следим възстановяването на белия дроб ще бъде по-дълъг.“ Когато болният е изчистен от вируса с отрицателен PCR метод, според д-р Баймакова е добре след около месец да се направи контролно изследване. Много важна е възрастта на пациента и неговите придружаващи заболявания, както  и тежестта на формата на  заболяването.  

Човек, който има белодробно страдание и идиопатична фиброза, при него последиците ще  бъдат по-дълготрайни. Фиброзата се наблюдава като усложнение, оставащо след това, но се надяваме, че до известна степен ще бъде преодоляно. Трябва да минат месеци, няма да стане след ден, два или седмица. Когато сме сигурни, че тези пациенти вече не са заразни, но имат такава находка, се насочват към специалисти по белодробни болести. Защото науката предлага медикаменти, които се дават при такива състояния, но специалистите преценяват кога да ги приложат и при кого е уместно. Но в период след около 3 месеца, тези хора трябва да се проследяват“.

При амбулаторно протичане на covid-19 инфектираните се възстановяват по-бързо, симптомите не се задържат дълго. Ако след изчистване на вируса те продължават да се оплакват от усещане на задух, уморяемост, продължителна кашлица – тогава тези пациенти се проследяват. По литература се открива, че хора, които са безсимптомни  и при случайно направена компютърна томография, е възможно да се открият характерни промени.

От всеки един от нас зависи да пазим себе си и нашите близки, защото знаем, че  възрастните хора с придружаващи заболявания  са най-рисковите, ние трябва да мислим за нашите семейства. Да бъдем балансирани, защото двете крайности не са полезни на никого. Прекалената паника и страх не са наш помощник, а от друга страна – не трябва да се игнорира и подценява  това, което казват специалистите." –  категорична бе гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ във Военномедицинска академия –София. 

Чуйте в звуковия файл разговора с гл. ас. д-р Магдалена Баймакова:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53

Кирил Ваклинов: Гърнето ври, нужна е нова политическа система

На България й трябва нова политическа система. Промяната на модела ще започне от горе надолу. Най-логично е властимащите да предизвикат подобни процеси, но не е невъзможно те да бъдат задействани от различни народни движения. Статистиката е брутална – 2,5 милиона пенсионери с минимални пенсии, до тях нареждаме над 1 милион българи, които живеят на ръба..

публикувано на 13.06.24 в 10:38

Ибрахим Кадриев: Спортни експерти обмениха опит в Сакария

40 спортни експерти, здравни работници и преподаватели по физическо възпитание и спорт се завърнаха преди дни от образователен обмен по програма Еразъм в град Сакария, Турция. „Обучението включваше практически и теоретични модули, всеки участник имаше възможност да придобие нови знания и умения в областта на адаптираните спортове“, разказа за Радио..

публикувано на 13.06.24 в 10:32

Ръка за ръка за Радост!

Благотворителен концерт в подкрепа на 19-годишната Радостина Гергьовска подготвят от инициативата „Донеси – Вземи“ и Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров-1866”. гр. Благоевград. От седем години младата жена е диогностицирана със заболеването множествена склероза. В края на месеца ѝ предстои вливане на стволови клетки в Турция. Това е..

публикувано на 12.06.24 в 20:05

Традиционен панаир в Склаве, но без гладиаторски битки в селото на Спартак

Традиционен панаир в санданското село Склаве ще има и тази година.  Няма да станем свидетели обаче на уникалната историческа възстановка с гладиаторски битки и пазар на роби в селото на Спартак заради липса на финанси. Местните хора са в подготовка те да се превъплътят във възстановчици, но все още не са готови за едно такова мащабно събитие..

публикувано на 12.06.24 в 12:08