Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р М. Баймакова: При Лаймската болест изключително важна е навреме поставената диагноза

Д-р Магдалена Баймакова

„Въпреки че се намираме в тежка епидемична ситуация, не трябва да забравяме, че има и други инфекциозни болести, към които да бъдем особено внимателни.  При поява на симптоми, при наличие на т.нар. епидемиологична  анамнеза при контакт с кърлежи, животни, с престой в ендемични райони, трябва да потърсим среща със специалист. Най-разпространеното заболяване на нашите географски ширини е Лаймската болест. Причинителят е т.нар. Borrelia burgdorferiкомплекс, като този бактерии има разновидности. Има особености на разпространението на причинителя за САЩ и Европа. Налице са малки разлики в клиничното протичане при тези причинители. Правя това уточнение ,защото има хора, които сами се самодиагностицират и лекуват. Не се обръща внимание на детайлите, които са много важни, както за диагнозата, така и за лечението“ – каза в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ специалистът от Катедра „Инфекциозни болести“ във Военномедицинска академия-София.

  Лаймската болест преминава през три стадия. Кърлежите, които пренасят борелията, могат да пренесат и други микроорганизми. „Болестта се развива от дни, седмици, месеци, години, което създава проблем при диагностицирането. Най-характерни са кожните прояви на болестта – на мястото на ухапването се развива много характерен кожен обрив. Възможно е този обрив бавно и постепенно да се увеличи, много рядко е възможна появата на сърбеж и дискомфорт. Възможно е да се образува т.нар. лимфоцитом – малка подутина, възелче, най-често в областта на ушната мида при децата. Също и около зърното на гърдата с лека подутина и зачервяване, без никакви други симптоми. Това е нещо, което често се пропуска, но забележим ли тези 3 кожни прояви през летния сезон ако пациентът спомене, че има съмнение за ухапване от кърлеж –това е достатъчно без да е необходимо да се правят кръвни тестове.“

  Лаймската болест е лечима, но навреме трябва да бъде поставена диагнозата и да започне лечението. По-трудно е терапевтичното повлияване, когато има засягане на нервната система с менингиална симптоматика и засягане на черепно-мозъчните нерви, както и парези. Болестта може да засегне и сърцето. Засягат се и ставите с прояви на артрит. “Всичко зависи от това, кога ще бъде поставена диагнозата, болестта се лекува, но въпросът да се ориентираме, че лекуваме този тип инфекция“.


Д-р Баймакова постави акцент върху превенцията. Най-добрият начин да се защитим от Лаймска болест е за се защитим от ухапвания от кърлежи, най-вече, когато сме навън в планина, гора и други места, където има вероятност за кърлежи. Да имаме защитно облекло и да ползваме репеленти. Никога да не се опитваме сами да отстраним кърлежите, тъй като подобни действия увеличават многократно риска от заразяване с кърлежопреносими болести. 

Срещу лаймската болест няма ваксина.

Д-р Магдалена Баймакова в интервю на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл – > 



 

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03

Спортът обедини децата на Благоевград в благотворителна кауза

Игрището на 5 СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград днес посрещна деца от футболни школи в града, които се включиха в благотворителни мачове за събиране на средства за лечението на 16-годишната Радост от София и 7-годишния Марти от с. Новачене.  По случай своя 10-и юбилей, благотворителната софийска организация "Футбол с кауза" се довери на местната..

публикувано на 29.06.24 в 12:22

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19