Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

По-скъпите зеленчуци ще оскъпят зимнината тази година

4
Пазарният ден в Благоевград
Снимка: Елеонора Тахова

Цените на плодовете и зеленчуците в края на август са по-високи, в сравнение със същия период на миналата година и по-ниски от началото на извънредното положение през март – сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за последната седмица на август. Според анализа, от началото на миналия месец, цените на храните по стоковите борси и тържищата са поскъпнали с 2.47%, а на годишна база, а спрямо 28 август 2019 година, са се повишили с 11.12 на сто.

Кои са причините?

„Като цяло, имахме едни пикови стойности в дните 20 – 24 август, специално на доматите и това е така, защото нямаше домати, особено при полските домати имаше компрометирани насаждения. Сега обаче, има едни намаляващи тенденции и те са свързани с нива от 1.90 лв., хубавият оранжериен домат падна на 1.72, полският на 1.20 на едро. При краставиците, съотношението на цената при оранжерийните и полските, е като през 2019 година. Интерес будят зеленият и червеният пипер, които доста дълго се движат в интересна плоскост, като зеленият пипер е с 12 % по-евтин от миналата година, а червеният е по-скъп с 9 %, но това е свързано с разместване на насажденията“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

По-скъпа „потребителска кошница“

При плодовете също има движение в цените, особено при прасковите, кайсиите, дините и гроздето има изместване на цената с около 10 %. Това означава, че спрямо зеленчуците, „потребителската кошница“ е по-скъпа с около 1 лев  , спрямо миналата година, и с 4 лева при основните хранителни продукти. Общо, „потребителската кошница“, спрямо 2019 година, сега е по-скъпа с 5 лева.

„Всички тези изменения се наблюдават като тенденция след края на 2019 година и заради коронавируса. Към момента, само оризът е продуктът повлиян от коронавируса, чиято цена се е повишила с около 35 ст., но това се дължи на логистични причини. Тоест, от началото на годината досега, има едно задържане на цените на основните хранителни продукти, с някои изключения“ – уточни още експертът.

Колко ни струват туршиите тази година?

Според Владимир Иванов, ако миналата година сме заплатили за туршии около 20 лева, тази година ще заплатим с два – три лева повече.

От Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчитат още, че от началото на извънредното положение през март досега, има понижение на цените на основните хранителни продукти на едро с 4,79 на сто. Според експерта, това се дължи на свитото търсене, особено при доматите, които на доста места не са с добро производствено качество. 

Каква е пазарната тенденция?

„Пазарът на храни е най-малко променящият се пазар, най-стабилният, с най-силна конкуренция и с най-нединамични цени. По отношение на пазара на дребно, имаме си редовните недостатъци, недобри търговски практики и съответно, някъде имаме неоправдани разлики в цените над 70 – 80 %. Затова се обръщам към потребителя, нека следи ценовата гама на едро, тъй като тя показва пулса на пазара, да сравни цените и да си направи сметката, дали си заслужава да си даде парите за една или друга, некоректна търговска практика на даден търговец“ – посъветва Владимир Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:

Чушки, домати, краставички, както и сезонни плодове - това се търсеше днес на пазара в Благоевград. Цените обаче в началото на този септември са по-високи от миналогодишните. Въпреки това търсене има, а при по-големи количества и отстъпки. Традиционно през есента спада цената на плодовете и зеленчуците, но дали в следващите дни ще има намаление, търговците не се наемат да кажат. Подробностите чуйте в репортажа на Елеонора Тахова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Границите падат, възможностите растат: Как членството в Шенген ще повлияе на туризма и бизнеса?

Членството на България в Шенген ще има значително отражение върху туризма и бизнеса, като се очаква облекчаване на граничния режим и засилване на трансграничните връзки с Гърция и други съседни държави. Това коментираха в предаването „Събуди деня“ по Радио Благоевград туроператорът Здравка Чимева и адвокат Борис Харизанов, член на Българо-гръцката..

публикувано на 03.01.25 в 11:30

Наопаки: Младежи от Югозапада разглеждат света през различни гледни точки

Младежи от Югозападна България ще имат възможност да разгледат света „наопаки“ по време на работилницата „Наопаки: Светът през различни гледни точки“, чието първо издание ще бъде на 4 януари 2025 г. в Перник. Инициативата е организирана от Международния младежки център в града, като идеята е работилницата да се проведе и в Дупница, Благоевград и Гоце..

публикувано на 03.01.25 в 11:22

Джамалари гонят злите сили на 2 януари в село Ключ

От отколешни времена, на 1 и 2 януари в петричкото село Ключ, кукери гонят злите сили обикаляйки къщите на местните хора, наричайки им здраве и берекет. През последните три-четири години обаче, се е утвърдила традицията това да се случва на 2 януари. „Защо на 2-ри, а не на 1 януари? Ами защото, след посрещането на Новата година хората са..

публикувано на 02.01.25 в 13:51

"Синини"-те на Шанел Еркин

    „Синини“ на Шанел Еркин е опит за създаване на любовен пантеон от ежедневното.“ – това пише Георги Гаврилов за дебютната книга на Шанел Еркин.     Предлагаме ви да чуете разговора на Валентин Дишев с Шанел Еркин за тази книга:    Шанел Еркин е родена във Варна. Учи оперно и класическо пеене. Още от десетгодишна изнася образователни..

публикувано на 01.01.25 в 18:03

Георги Гаврилов: Винаги оптимист

   "Винаги оптимист. Никога нито за миг не съм преставал да вярвам в тази идея" - с тези думи на Георги Гаврилов завърши разговорът с него в поредното издание на "Арт  сезони". Разговор за годината на издателствата, по навик определяни като "малки", но редовно наместващи се сред "големите", когато става дума за отличени от журита и аудитория техни книги...

публикувано на 01.01.25 в 17:10

Любомира Димитрова: Провокирайте късмета си с хармония в себе си

В края на 2024 всеки си прави равносметка за това, какви бяха неговите 366 дни от изминалата година. Как да изпратим своята година с всичко хубаво и негативно в нея, но с удовлетвореност, а не с отчаяние и горчивина? Как да ценим малките неща в живота, които ни правят щастливи, а може би не си даваме сметка за това? Как да провокираме късмета си..

публикувано на 31.12.24 в 14:59

Николай Петков: Изпращаме най-горещата година и първата над прага от 1.5 °C

2024 година е новата най-топла година в историята и първата, през която повишението на средната температура на Земята е над 1.5 °C , което е над определената граница от Парижкото споразумение за климата -  сочат данните на службата по изменение на климата по програмата „Коперник“ (C3S). За Радио Благоевград ги съобщи Николай Петков от..

публикувано на 29.12.24 в 09:20