Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-скъпите зеленчуци ще оскъпят зимнината тази година

4
Пазарният ден в Благоевград
Снимка: Елеонора Тахова

Цените на плодовете и зеленчуците в края на август са по-високи, в сравнение със същия период на миналата година и по-ниски от началото на извънредното положение през март – сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за последната седмица на август. Според анализа, от началото на миналия месец, цените на храните по стоковите борси и тържищата са поскъпнали с 2.47%, а на годишна база, а спрямо 28 август 2019 година, са се повишили с 11.12 на сто.

Кои са причините?

„Като цяло, имахме едни пикови стойности в дните 20 – 24 август, специално на доматите и това е така, защото нямаше домати, особено при полските домати имаше компрометирани насаждения. Сега обаче, има едни намаляващи тенденции и те са свързани с нива от 1.90 лв., хубавият оранжериен домат падна на 1.72, полският на 1.20 на едро. При краставиците, съотношението на цената при оранжерийните и полските, е като през 2019 година. Интерес будят зеленият и червеният пипер, които доста дълго се движат в интересна плоскост, като зеленият пипер е с 12 % по-евтин от миналата година, а червеният е по-скъп с 9 %, но това е свързано с разместване на насажденията“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

По-скъпа „потребителска кошница“

При плодовете също има движение в цените, особено при прасковите, кайсиите, дините и гроздето има изместване на цената с около 10 %. Това означава, че спрямо зеленчуците, „потребителската кошница“ е по-скъпа с около 1 лев  , спрямо миналата година, и с 4 лева при основните хранителни продукти. Общо, „потребителската кошница“, спрямо 2019 година, сега е по-скъпа с 5 лева.

„Всички тези изменения се наблюдават като тенденция след края на 2019 година и заради коронавируса. Към момента, само оризът е продуктът повлиян от коронавируса, чиято цена се е повишила с около 35 ст., но това се дължи на логистични причини. Тоест, от началото на годината досега, има едно задържане на цените на основните хранителни продукти, с някои изключения“ – уточни още експертът.

Колко ни струват туршиите тази година?

Според Владимир Иванов, ако миналата година сме заплатили за туршии около 20 лева, тази година ще заплатим с два – три лева повече.

От Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчитат още, че от началото на извънредното положение през март досега, има понижение на цените на основните хранителни продукти на едро с 4,79 на сто. Според експерта, това се дължи на свитото търсене, особено при доматите, които на доста места не са с добро производствено качество. 

Каква е пазарната тенденция?

„Пазарът на храни е най-малко променящият се пазар, най-стабилният, с най-силна конкуренция и с най-нединамични цени. По отношение на пазара на дребно, имаме си редовните недостатъци, недобри търговски практики и съответно, някъде имаме неоправдани разлики в цените над 70 – 80 %. Затова се обръщам към потребителя, нека следи ценовата гама на едро, тъй като тя показва пулса на пазара, да сравни цените и да си направи сметката, дали си заслужава да си даде парите за една или друга, некоректна търговска практика на даден търговец“ – посъветва Владимир Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:

Чушки, домати, краставички, както и сезонни плодове - това се търсеше днес на пазара в Благоевград. Цените обаче в началото на този септември са по-високи от миналогодишните. Въпреки това търсене има, а при по-големи количества и отстъпки. Традиционно през есента спада цената на плодовете и зеленчуците, но дали в следващите дни ще има намаление, търговците не се наемат да кажат. Подробностите чуйте в репортажа на Елеонора Тахова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41

"Пойни птици" - стихове с аромат на барут и мащерка

Поетът Владислав Христов представи новата си книга с поезия „Пойни птици“. В изданието авторът е събрал свои стихове от последните няколко години. “Текстовете са свързани най-вече с това, което споходи света през последните две години - войната в Украйна. Нямаше как, като пишещ човек да не реагирам на случващото се. Другата част от стиховете са..

публикувано на 17.05.24 в 11:37

Мирена Станева: Опазването на културното наследство е мисия

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага на държавите да изграждат своите политики по отношение на опазването на живото наследство. „ Това е признание за нашата дългогодишна културна политика, която подкрепя и опазва наследството  ни и по..

публикувано на 17.05.24 в 10:15

Държавите в ЕС харчат милиарди за дейности, вредящи на природата

Нов доклад на WWF разкрива, че държавите-членки насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Макар че тези вредни субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях произхожда от селското стопанство. Според ново изследване до 60% от..

публикувано на 16.05.24 в 10:45

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си. Това каза в интервю за Радио Благоевград  Марио Нинов, председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Информацията идва на фона на новините, че в ТЕЦ „Марица Изток 3“ са започнали съкращения на специалисти. 80 души в края на миналата седмица са получили своите..

публикувано на 15.05.24 в 12:47