Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Качеството на гроздето в района на Катунци е много добро

 Започна гроздоберът в района на санданския край. Стопаните от село Катунци са доволни от тазгодишната реколта и като качество, и като количество, „но за да стане хубаво вино, изключително важна е чистотата на съдовете“ – категоричен е един от големите винопроизводители от района Георги Коцев, който съобщи за Радио Благоевград, че в момента се бере гроздето от сорта „Мерло“. Прибрани са и някой от другите десертни сортове.

Много важна е хигиената на съдовете

„Както знаят повечето лозари, иска се една невероятна чистота на съдовете особено, ако още използваме дървени съдове. Виното е като млякото, ако една точка остане мръсотия, както казваме, значи цялата бъчва вкисва за нула време. И не само това, а има свойството през дъските да се предава и на другите бъчви. Затова, трябва невероятно почистване“ – обясни винопроизводителят.

Той препоръча почистването да става както по старата, така и по новата система. Първо се започва със смокинови листа, защото те имат свойството да „стържат“ дървото, а новият начин е почистване със сода. Много от стопаните вече предпочитат да използват пластмасови съдове – бидони, което им спестява доста усилия по отношение на почистването.

„Това е най-трудоемката и омразна работа за стопаните, но аз имам и дървени бъчви все още, защото виното в тях става по-хубаво“ – категоричен е Георги Коцев.

Качеството на гроздето тази година е много добро

„Тази година ни подминаха малко бедствията и болестите по лозята, така че, качеството на гроздето е много добро в нашия район. Природата си взима своето – дали ще бъде от мана, дали ще бъде от нещо друго, това е една естествена регулация в природата. Количеството е горе - долу нормално, качеството може да се каже, че е невероятно. Ето сега приключихме „Тамянката“ и санданския „Мискет“ – това са белите ароматични сортове за вино. Започнахме „Мерлото“, захарността му отива на 24 -25 градуса, което е нещо невероятно. Но имаме и помощници в брането на гроздето – „гроздарите“, тези мързеланковци пилците, чакат на нашия труд да се нахранят. Осите също, те усещат къде е най-хубавото и сладко грозде. Около 1 тон, тон и  200 кг от декар прибират в момента стопаните, в зависимост от кроенето и гледането на лозето“ – коментира още винопроизводителят от Катунци.

Каква е цената на гроздето тази година?

„Цената на гроздето от сортовете „Тамянка“ и „Мискет“ се движи около 1 лев за килограм.При по-добро качество, цената може да отиде и на 1.10, човек знае как да се пазари. Вече има търсене и от други региони на страната. Моето мнение е, че хората трябва да избързат с купуването, ако искат по-хубаво грозде, защото накрая остава по-калпавото. Вече имаме клиенти,  които предпочитат направо да си купуват готово вино“ – коментира още Георги Коцев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Коцев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Поезията на Тил Линдеман с представяне в Благоевград

На 4 декември в Благоевград ще бъде представена книгата „Тил Линдеман: 100 стихотворения“. Това е първият превод на български език на поезията на Тил Линдеман , за която Георги Гаврилов казва, че  в нея:  „Линдеман е много по-открит, раним, на моменти също така брутален и провокативен, но на мен ми стана много по-близък, след като прочетох..

публикувано на 27.11.25 в 16:29
Николай Пеев

Онлайн обучителна платформа връща фокуса върху качественото образование

„Образованието е сред фундаментите, върху които се изгражда всяко развито общество“, заяви в интервю за Радио Благоевград създателят на онлайн образователната платформа EduQuest Николай Пеев. По неговите думи основната мисия на платформата е да насърчава младите хора да развият устойчив интерес към ученето и личностното развитие. Пеев е завършил..

публикувано на 27.11.25 в 16:20

Заплащане при работа по време на празници

Положеният труд по време на официални празници се заплаща с минимум двойно увеличение. Ако трудът е и извънреден, се дължи допълнително 100 % увеличение, каза днес в предаването „Приемна в ефир“ по Радио Благоевград Славянка Симитчийска, директор на Инспеция по труда- Благоевград. От Инспекцията по труда напомнят, че в поредицата от коледни и..

публикувано на 27.11.25 в 14:08

Отлагат се с две години рестрикциите на СЗО към тютюна

Тютюнопроизводството е застрашен земеделски сектор в целия Европейски съюз и по света, и това притеснение идва от рестрикциите на Световната здравна организация, която цели да го ограничи. Темата бе основен акцент в проведената миналата седмица 11-та Конференция на Световната здравна организация /СЗО/ в Женева, КОР-11, на която тютюнопроизводители..

публикувано на 27.11.25 в 13:59

СУИЧЕ с благотворителен концерт за патронния си празник

Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник с благотворителен концерт . Събитието под надслов „Творци на бъдещето“ по повод 34 години от основаването на учебното заведение събра ученици, преподаватели, родители и гости, които отбелязаха празника с богата и емоционална програма...

публикувано на 26.11.25 в 14:49
Владимир Перев

Нападението над Перев: не инцидент, а акт на омраза

Българският журналист и общественик Владимир Перев стана жертва на физическа и словесна агресия в центъра на Скопие. Нападението, извършено в присъствието на множество свидетели, отново постави въпроса за сигурността на българите в Република Северна Македония и за засилващия се език на омразата срещу тях. В интервю за Радио Благоевград председателят..

публикувано на 26.11.25 в 10:37

Коледният дух завладява Благоевград – сцена за всички и празник за всеки квартал

Започва коледният месец, а Благоевград вече грее в светлини. Тази година общината е подготвила богата и разнообразна коледно-новогодишна програма, в която ще се включат всички културни институти, спортни клубове, училища и читалища, както и популярни гостуващи артисти. В новогодишната нощ благоевградчани и гостите на града ще могат да..

публикувано на 26.11.25 в 10:23