Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И цената на олиото тръгна нагоре

Снимка: архив

В началото на октомври цената на слънчогледа на стоковите борси рязко се повиши. Това обяснение доведе до увеличение на цената на слънчогледовото олио, предлагано в търговските обекти. Повишаването и на други разходи, сред които електроенергията, трудовите възнаграждения в отделните звена по веригата, определят и скок в цената не само на олиото, но и на някои други стоки от първа необходимост.

Днес проверихме каква е ситуацията в някои търговски обекти в Благоевград, и как потребителите коментират ценовия скок.

Цената на олиото рязко скочи нагоре и в търговските обекти на Благоевград. Бутилка от литър вече се продава от 2.50 лв. в някои от по-малките квартални магазини, до 3 – 3.50 лв. в по-големите обекти, установи репортерската ни проверка. Макар и да се опитват плавно да покачват цената, търговците са обвързани с доставчици и разходите трудно могат да се балансират, е тяхното обяснение. И не само при олиото, но и при други стоки от първа необходимост се забелязва ценово завишение.

Някои от собствениците на хранителни магазини се обосноваха и с котировките на слънчогледовото семе, като първичен продукт за направата на олио. Според тях цената на слънчогледа е тръгнала рязко нагоре, а това естествено води до повишение в цената на крайния продукт в магазините.
Потребителите също имат своя теория и абсолютно разбираемо, критично мнение по отношение на цените на олиото и останалите продукти.

В момента има лека нестабилност на пазара. Скокът в цената на олиото е по-скоро спекулативна, това пък е мнението на експертите от стоковите борси. За някои от останалите стоки специалистите твърдят, че причина е в затягането на световните пазари заради пандемичната обстановка.

В една от последните справки на Министерството на земеделието и храните, публикувана на сайта на Сдружението на производителите на растителни масла и и маслопродукти в България се посочва:
„Отразявайки възходящия тренд при изкупната цена на суровината от последните няколко седмици, през периода 23 – 30 септември 2020 г. средните цени по веригата на предлагане на рафинираното слънчогледово олио в страната се повишават съществено.

Цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата са в диапазона от 1,95 лв./литър (Велико Търново) до 2,69 лв./литър (Силистра). Така, средната цена на едро за страната се увеличава с 5,6%, до 2,28 лв./литър.

Предлагането на дребно на олиото в големите търговски вериги е в ценовия интервал от 2,49 лв./литър до 2,74 лв./литър (Пазарджик). Средно за страната, цената на олиото в големите супермаркети е 2,58 лв./литър, с 2,8% по-висока на седмична база.

В другите търговски обекти олиото се продава на цени от 2,55 лв./литър (Варна) до 3,00 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Това води до покачване на средната за страната цена на олиото в по-малките магазини с 9,3%, до 2,81 лв./литър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богдан Милчев: Промените в закона не дадоха резултати

Промените в закона не дадоха резултати досега -  това показват данните, изнесени от Института за пътна безопасност. Институтът извърши анкетно проучване за влиянието върху безопасното движение по пътищата при използването на технически средства. Анкетирани са 192-ма българи в Северозападна България. Според  86% от анкетираните основният фокус на..

публикувано на 18.10.24 в 16:36

Когато пънкът беше млад

Назад във времето, някъде  в началото на 80-те години на миналия век, в епохата на късния социализъм, в град Кюстендил, в едно пространство наречено „СтайчЕто“ няколко приятели слушат чужди радиостанции. Там, в онези по-неприветливи времена за свободолюбивите младежи, докато слушат тайно забранените от официалните власти радио честоти, се..

публикувано на 18.10.24 в 15:24

„Да спасим една гора лист по лист“ в ПГИ в Благоевград

Мащабна акция  по събиране на хартия за рециклиране организираха днес ученици и учители от ПГИ „Иван Илиев“ в Благоевград. В инициативата се включиха и родители. Целта е младите хора да живеят отговорно, да рециклират, да съхраняват природата и да опазват околната среда. С това екосъбитие започват проявите, свързани с отбелязването на  75 години..

публикувано на 18.10.24 в 14:36

Магазин за вещици и още нещо…

В света на приказките – на феи, вещици, метли и шапки, там ни пренасят екип от дългогодишни приятели, съидейници, художник и музикант - Мадлен и Моисей. Имало едно време…, така започва всяка история, като някъде по средата главните герои са осенени от гениална идея, от която, вместо да им поникнат крила, в този случай, се появяват летящи..

публикувано на 18.10.24 в 12:59

Хатидже Сирачка: Всички сме „В скута на времето“

Хатидже Сирачка е на 46 години, майка на две деца и баба. Родом е от якорудското село Черна Места, но е учила в Белица, където среща и любовта, в лицето на своя съпруг и остава там със семейството си. Имала е собствен бизнес, после е работила като рецепционист, но писането винаги е било неразделна част от живота й. Така се стига и до издаването на..

публикувано на 18.10.24 в 12:23
Снимка: Кети Тренчева

Георги Касапинов: Вярата е единственото, което ни обединява да си помагаме в трудните моменти

Доброволци обединиха усилията си и обновиха емблематичната за Банско камбанария на църквата „Света Троица“. С доброволен труд и безвъзмездни дарения, само за три дни, те смениха вече разпадналите се керемиди на 30-метровата кула, които не са подменяни от 1994 година насам. Екипът от доброволци, воден от иконом Георги Касапинов, успешно..

публикувано на 18.10.24 в 12:01

Стартира програмата „Дигитални деца“

Рекордни близо 300 хиляди сигнала за онлайн злоупотреби над деца е обработил Националният център за безопасен интернет за периода януари-септември 2024 г. „ За съжаление, основна част от сигналите са свързани със сексуална онлайн експлоатация и изнудване на деца. Имаме сигнали за финансови измами и на двете линии, които управляваме –..

публикувано на 18.10.24 в 11:43