Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Спасова: Младите хора са активни, трябва им подкрепяща среда

| обновено на 26.10.20 в 15:35
3
Маргарита Спасова
Снимка: Елеонора Тахова

Форумът за глокална промяна създаде „Пътеводител на младежкото гражданско участие“ с намерението той да бъде в услуга на младежки работници, обучители, педагози, доброволци и всички хора, които са ангажирани с младежки дейности в България под една или друга форма.

"Пътеводителят е създаден в рамките на кампанията #ОтНасЗависи на гражданско обединение Равни БГ, от което Форум за глокална промяна е част. Ние като екип работим с млади хора и в сферата на неформалното образование наблюдаваме липса на ресурси на български език по темата "младежко гражданско участие". Ние смятаме, че гражданското участие е основата, която благоприятства развитието на всички други теми, които са важни за младите хора. Различни проучвания показват ниско ниво на младежката ангажираност в обществените и политически процеси у нас, но това не е случайно. Те не виждат смисъл от участието си и не се чувстват представени в институциите, което ги обезверява. Затова в Пътеводителя сме отделили цял раздел на тема "смисъл от участие" и какво това носи не само на младите хора, а на обществото като цяло", каза в интервю за Радио Благоевград Маргарита Спасова от Форума за глокална промяна.

По думите й е важно да се насърчава работата на всички младежки работници, обучители, педагози по темата гражданско участие, както и да се осигурява подкрепяща среда за младежите, за да се развият като активни граждани. Според Маргарита Спасова протестите също са форма на младежко гражданско участие, до която се стига, когато другите форми на диалог не дават резултат.

В Пътеводителя освен теория има и много практически примери и интервюта с младежки работници и обучители от цялата страна, които споделят добри практики. 

"Има и казуси, които да помогнат на младите хора нагледно да разберат теоретичните модели, а в края на Пътеводителя сме включили списък с полезни ресурси с методите на неформалното образование, които могат да подпомогнат учебния процес и да го направят по-интересен и достъпен", каза още Спасова.

Пътеводителят се опитва да отговори на следните важни въпроси:
- Какво е младежко гражданско участие?
- Какви модели на младежко гражданско участие съществуват?
- Какъв е смисълът от него?
- Кои са необходимите условия, за да има младежко гражданско участие и то да бъде успешно?
- Как младежите могат да участват на местно, национално и европейско ниво?

"За наша радост вече виждаме колеги, които използват „Пътеводителя на младежкото гражданско участие“ в техни обучения. През изминалите почивни дни Националният младежки форум използва акценти от него в обучението си "Диалог за младите на ЕС", каза още Спасова.

Пътеводителят може да бъде изтеглен напълно безплатно от ТУК.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Маргарита Спасова може да чуете в звуковия файл...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30