Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Тодорова: Великият български фолклор и силата на българския дух ме вдъхновиха за новия ми албум „Велико 2020“

Певицата музикант-перкусионист Елица Тодорова издаде своя четвърти пореден албум „Велико 2020“. В него са включени 20 музикални композиции, част от които са 18 млади гост-музиканти
 „Щастлива съм да подам ръка на 18 млади гост-музиканти – креативни, артистични млади хора, които съм срещнала през последните години“ – каза в интервю за Радио Благоевград популярната певица. Тя уточни, че името на албума е свързано с великия български фолклор, българските ритми. „Има и нещо велико в българските корени, което помага на нацията ни да устоява и да преодолява предизвикателствата. Велико е и усещането да подам ръка на млади музиканти – деца от школата по народно пеене „Фолклорна магия“ на г-жа Павлинка Тодорова“. По думите на Елица Тодорова в новия и албум  е налице успешна симбиоза между няколко стила – фолклор, хип-хоп, етно, рокендрол и други музикални стилове.

  Песента „Росинка“ – с български и италиански текст, Елица Тодорова записва с популярния актьор и дубльор Петър Байков, който тръгва към своето ново предизвикателство като певец.

   „Цялата тази година, която се оказа голямо предизвикателство за много хора, се оказа много градивна за нас, музикантите, защото ние можем дори от разстояние да творим – да се концентрираме по-добре, да се фокусираме и да дадем един музикален продукт, който да повдига духа на хората. Ударните инструменти имат силата да лекуват, а когато ги съчетаем с народната музика и народните ни ритми, ефектът е още по-голям“.

  Песента „Олимпийски огън“ певицата записва с Дилян Калчев и Траяна Каписъзова и е свързана с предстоящата олимпиада в Токио през 2021 година. „За мен успехите на спортистите ни винаги са били много силна мотивация и заряд за изпълненията ми. С тази песен правим реверанс към Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Меси и компания. Опитали сме се да включим цветът на футболния елит в тази песен“.

  Най-голямата мотивация и заряд  Елица Тодорова получава при срещите си с децата, с публиката. „Реакцията на децата по време на концерт е най-добрия барометър за мен за творчеството, което създавам.

   Доколко различните музикални стилове в новия албум на певицата-музикант  биха изненадали  почитателите и? „Всеки един артист трябва да изненадва своята публика. Опитали сме се с китариста Николай Костадинов да направим това възможно с неговата песен 23, която е на английски език и е с рок звучене.  Ремиксите на Ди Джей 89 и Диан от „Дийп зон проджект" звучат по-клубно и по този начин обхващаме цялата палитра от аудиторията, която може да слуша този албум. Аз мен винаги е било важно албумите ми да се слушат от малки деца  до възрастни почитатели, защото  публиката е най-добрия барометър“.

  Посланието на Елица Тодорова към слушателите на Радио Благоевград: „Бъдете новатори, бъдете смели, общувайте с креативни и светли хора, които да носят светлина в деня ви и повече усмивки!“

Разговора на Лалка Радкова с Елица Тодорова можете да чуете в звуковия файл - > 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41

"Пойни птици" - стихове с аромат на барут и мащерка

Поетът Владислав Христов представи новата си книга с поезия „Пойни птици“. В изданието авторът е събрал свои стихове от последните няколко години. “Текстовете са свързани най-вече с това, което споходи света през последните две години - войната в Украйна. Нямаше как, като пишещ човек да не реагирам на случващото се. Другата част от стиховете са..

публикувано на 17.05.24 в 11:37

Мирена Станева: Опазването на културното наследство е мисия

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага на държавите да изграждат своите политики по отношение на опазването на живото наследство. „ Това е признание за нашата дългогодишна културна политика, която подкрепя и опазва наследството  ни и по..

публикувано на 17.05.24 в 10:15

Държавите в ЕС харчат милиарди за дейности, вредящи на природата

Нов доклад на WWF разкрива, че държавите-членки насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Макар че тези вредни субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях произхожда от селското стопанство. Според ново изследване до 60% от..

публикувано на 16.05.24 в 10:45

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си. Това каза в интервю за Радио Благоевград  Марио Нинов, председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Информацията идва на фона на новините, че в ТЕЦ „Марица Изток 3“ са започнали съкращения на специалисти. 80 души в края на миналата седмица са получили своите..

публикувано на 15.05.24 в 12:47