Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Зелевият сок е еликсир за предпазване от простудни и вирусни заболявания

„Традиционните за българската трапеза туршии и зимнина са не само много вкусни, но и изключително полезни за повишаване устойчивостта на организма срещу болестотворните агенти на външната среда, сред които е и Covid-19“ - категорична проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика. За Радио Благоевград тя уточни, че това е така, защото, използваните за приготвянето на зимнината плодове и зеленчуци, са расли и зрели по нашите климато-географски ширини, което ги прави много подходящи за нашето здраве.

„Туршиите и киселото зеле например, са полезни, защото са съхранили в максимална степен хранителните си свойства, качества и състав. Ферментацията при тяхното консервиране е млечно – кисела, която  продължава да произвежда полезни съставки. Тези млечно - кисели бактерии са много полезни за липидната обмяна, намаляват лошия холестерол, който произвежда черният ни дроб. На второ място, те продължават да произвеждат Витамин С, който е имуномодулатор, имуностимулатор, потиска възпаленията и развитието на вирусите в организма на човека“ – коментира още проф. Байкова.

Тя уточни, че самите млечно – кисели бактерии, като своеобразни пробиотици, намаляват с около 30 % гнилостните и възпалителни процеси в организма – гастрити, колити, които са първопричина за поява на туморни заболявания.

„Тоест, сокът от киселото зеле намалява с около 30% риска от ракови заболявания на червата и храносмилателния тракт, но увеличава с около 40% имунната защита на организма срещу вируси и бактерии, защото се увеличават полезните бактерии, те образуват колонии, които ни предпазват от болестотворните бактерии. Така, киселото зеле и сокът от него, се оказват много полезни за имунната ни бариера“ – уточни още експертът по хранене и диететика.

Чуйте подробностите в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова:


Проф. Донка Байкова уточни още, че за да бъдат наистина полезни зимнините, трябва да внимаваме с влагането на добавки като сол, оцет и мазнина, защото, злоупотребата с тях води до редица заболявания на сърдечно-съдовата система.

„ За да няма риск от хипертонични кризи и повишени нива на кръвното налягане, заради високото количества на добавената сол при приготвянето на зимнината, се препоръчва 1,5% натриев хлорид към водата, която ще добавяме към съответната суровина зеленчук, който ще консервираме. Това означава, 15 грама морска сол или 1 супена лъжица сол с връх, на 1 литър вода“ – уточни още проф. Байкова.

Тя препоръча, за да не се развали нашата зимнина, да се добавят корен джинджифил, хрян, дюля или други плодове, които действат стягащо и не позволяват развитие на гнилостните бактерии. Така зимнината се съхранява за по-дълго време.   

Проф. Донка Байкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

България няма да загуби идентичността си след въвеждането на еврото

Темата с въвеждането на еврото в страната ни след 1 януари 2026 година все още предизвиква противополюсни мнения - едни са възторжени от предстоящото въвеждане, други са песимистично настроени и отказват да приемат еврото като своя валута. Все по-често в публичното пространство се чуват и реплики като „загуба на българска идентичност“...

публикувано на 15.07.25 в 12:49

Xtreme Map – адреналинът има своя карта!

България има нов пътеводител за търсачите на силни усещания –  Xtreme Map . Това е първата по рода си  интерактивна карта , която събира на едно място всички дестинации за  екстремни спортове в страната : от парапланеризъм и скално катерене до бънджи скокове, каяк, сноуборд и още. Зад идеята стои  Светозар Желев , създател на картата и страстен..

публикувано на 15.07.25 в 11:42

Три дни ще празнуват в село Беласица

На 20 юли, денят на Свети Пророк Илия, е празникът на петричкото село Беласица. Светецът е закрилник на населеното място, затова и местната черква носи неговото име. Тази година празникът ще бъде тридневен, като началото ще бъде поставено на 18 юли, петък. „Празничните дни ще открием с футболна среща между местния отбор и ветераните, която..

публикувано на 14.07.25 в 13:36
Веселин Боришев

Веселин Боришев: Аз не правя компромиси в работата

Започна пътуването към един голям и смислен разказ, озаглавен " Месец на фотографията на Веселин Боришев ". Седем изложби, преплитащи сюжетите си през и чрез личността на автора. За това пътуване, срещащо фотожурналиста с безмилостно точно и изобличаващо иронично око с художника-фотограф, осмислящ реалността, е разговорът на Валентин Дишев с Веселин..

публикувано на 13.07.25 в 12:42

От първо лице: За планината и инцидентите

Голям процент хора решават да отидат в планината без предварителна подготовка, което е предпоставка за инциденти. 7 спасителни акции за последните две седмици са провели планинските спасители в района на Седемте рилски езера, съобщиха от Планинската спасителна служба. Оказва се, че именно езерата са най-посещаваното място от туристи в..

публикувано на 11.07.25 в 15:00

Брокерите на имоти у нас отдавна са готови за еврозоната

Брокерите в България много отдавна са готови за прехода към еврозоната, защото ние всички отдавна работим с евро. Така че чисто оперативно не очаквам някакви трудности, нито за сектора, нито за клиентите. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Веселина Стоева, председател на Управителния съвет на Асоциацията за развитие на брокерите на имоти. През..

публикувано на 11.07.25 в 11:21

Директорът Емил Терзийски: Трябва да има санкции за учениците

Министерският съвет одобри промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от МОН. С част от тези промени се цели затягане на дисциплината, по-строга регулация на използването на мобилни устройства и повече правомощия за учителите в справянето с неприемливо поведение на учениците. В рамките на един месец предложените..

публикувано на 11.07.25 в 09:38