Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Зелевият сок е еликсир за предпазване от простудни и вирусни заболявания

„Традиционните за българската трапеза туршии и зимнина са не само много вкусни, но и изключително полезни за повишаване устойчивостта на организма срещу болестотворните агенти на външната среда, сред които е и Covid-19“ - категорична проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика. За Радио Благоевград тя уточни, че това е така, защото, използваните за приготвянето на зимнината плодове и зеленчуци, са расли и зрели по нашите климато-географски ширини, което ги прави много подходящи за нашето здраве.

„Туршиите и киселото зеле например, са полезни, защото са съхранили в максимална степен хранителните си свойства, качества и състав. Ферментацията при тяхното консервиране е млечно – кисела, която  продължава да произвежда полезни съставки. Тези млечно - кисели бактерии са много полезни за липидната обмяна, намаляват лошия холестерол, който произвежда черният ни дроб. На второ място, те продължават да произвеждат Витамин С, който е имуномодулатор, имуностимулатор, потиска възпаленията и развитието на вирусите в организма на човека“ – коментира още проф. Байкова.

Тя уточни, че самите млечно – кисели бактерии, като своеобразни пробиотици, намаляват с около 30 % гнилостните и възпалителни процеси в организма – гастрити, колити, които са първопричина за поява на туморни заболявания.

„Тоест, сокът от киселото зеле намалява с около 30% риска от ракови заболявания на червата и храносмилателния тракт, но увеличава с около 40% имунната защита на организма срещу вируси и бактерии, защото се увеличават полезните бактерии, те образуват колонии, които ни предпазват от болестотворните бактерии. Така, киселото зеле и сокът от него, се оказват много полезни за имунната ни бариера“ – уточни още експертът по хранене и диететика.

Чуйте подробностите в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова:


Проф. Донка Байкова уточни още, че за да бъдат наистина полезни зимнините, трябва да внимаваме с влагането на добавки като сол, оцет и мазнина, защото, злоупотребата с тях води до редица заболявания на сърдечно-съдовата система.

„ За да няма риск от хипертонични кризи и повишени нива на кръвното налягане, заради високото количества на добавената сол при приготвянето на зимнината, се препоръчва 1,5% натриев хлорид към водата, която ще добавяме към съответната суровина зеленчук, който ще консервираме. Това означава, 15 грама морска сол или 1 супена лъжица сол с връх, на 1 литър вода“ – уточни още проф. Байкова.

Тя препоръча, за да не се развали нашата зимнина, да се добавят корен джинджифил, хрян, дюля или други плодове, които действат стягащо и не позволяват развитие на гнилостните бактерии. Така зимнината се съхранява за по-дълго време.   

Проф. Донка Байкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За майсторлъка при кукерските костюми

Да си майстор на кукерски костюми не винаги се предава от поколение на поколение, но е път, по който се върви с обич и желание за съхраняване на традициите. Иван Иванов е магьосникът, под чиито ръце се раждат най-красивите кукерски костюми. Той е от сурвакарската група на квартал „Струмско“ в Благоевград. Къщата му вече се е превърнала в..

публикувано на 22.11.25 в 15:15
Ваня Кромбоа

Женската енергия на Пиринско се обедини в „Тя, промяната“

Женската организация „Тя, промяната“ към ПП „Продължаваме промяната“ вече има своя областна структура в Пиринско. Клубът беше учреден в Благоевград, като на събитието присъстваха десетки жени от региона. В инициативата се включиха дами от различни градове, професии и възрасти, обединени от желанието да споделят опит, да търсят подкрепа и да работят за..

публикувано на 21.11.25 в 10:28

„Македонски алманахъ“ от 1940 г. оживява отново в Благоевград

Първото фототипно издание на „Македонски алманахъ“ ще бъде представено на 27 ноември от 18:00 часа в зала „22 септември“ в Благоевград. Поводът е 85-годишнината от издаването на оригинала през 1940 година в Индианаполис, САЩ. „Македонски алманахъ“ е уникална илюстрована енциклопедия, отразяваща живота, стремежите и духовността на македонските българи..

публикувано на 21.11.25 в 10:19

Мит ли е твърдението, че мечките не се събуждат по време на зимния си сън?

Над 10, от общо 17 мечки в Парка край Белица в момента, вече спят зимен сън. Това е едно много важно състояние за здравето на животните, което е известно като хибернация. Тя трябва да протича в спокойна среда, което е основната причина за затварянето на мечото селище за посетителите от 16 ноември.  „Хибернацията е много интересно явление,..

публикувано на 20.11.25 в 14:31

Благотворителен кулинарен базар в ОДК – Петрич

По повод 21 ноември - Денят на християнското семейство и младежта ОДК- Петрич организират благотворителен кулинарен базар. Средствата, събрани от инициативата, ще подкрепят две семейства в нужда, а в базара може да се включи всеки, който има желание, съобщи в ефира на Радио Благоевград директорът на ОДК- Петич Таня Димитрова. „Този свят..

публикувано на 19.11.25 в 14:34
Полковник Кирил Спаневиков

Денят 19 ноември е символ на приемственост и воинска чест

Полковник Кирил Спаневиков, бригадир на Трето бригадно командване, беше гост в ефира на Радио Благоевград по повод 19 ноември – празника на Българските сухопътни войски. В разговора той подчерта значението на датата като ден, който припомня дългия път и приноса на сухопътните войски в изграждането на съвременната българска армия. Полк. Спаневиков..

публикувано на 19.11.25 в 12:31
Съдия Пенка Братанова

Доверието на ВСС е подкрепа за целия Кюстендилски съдебен район

Съдия Пенка Братанова започва втория си мандат като председател и административен ръководител на Окръжен съд – Кюстендил, след като получи пълното доверие на Висшия съдебен съвет. В интервю за Радио Благоевград тя говори за приоритетите, предизвикателствата пред съдебната система и посоката, в която институцията ще работи през следващите години...

публикувано на 19.11.25 в 10:26