Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Започват Рождественските пости

| обновено на 15.11.20 в 09:32
Снимка: vidinskamitropoliya.com

От днес започват 40-дневните Рождественски пости. Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос.

Според православното християнство в основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна.

За вярващите това е време на смирение, молитви за пречистване от греховете, покаяние и прошка. До Коледа не се ядат месни продукти, както и храни със животински произход - мляко, сирене, и яйца и не се пие алкохол.

През първата седмица на Коледния пост и в края му - от 20 до 24 декември, постът е строг - християните приемат само растителна храна, но може тя да е приготвена с олио. Риба и вино са разрешени на Никулден (6 декември).

Според църквата постът служи да смири плътта, да провери силата на волята, да укрепи вярата.

Още за смисъла на Колядния пост  ни припомня отец Петър Стефанов от от храма „Въведение Богородично“ в Благоевград.  /Чуйте звуковия файл./





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Българи и сърби посрещат заедно 1 март

Българи и сърби ще посрещнат заедно 1 март, празника, посветен на Баба Марта и Деня на самодееца в България, с голям концерт в сръбския град Бабушница. Организатори са Пътуващо читалище "Бащино огнище", Фондация „Македония“ и Домът на културата в град Бабушница. В събитието ще участват местни самодейци и музикантите от българския оркестър..

публикувано на 28.02.25 в 15:38

Хазартната зависимост става все по-сериозен проблем и в малките населени места

Оказва се, че хазартната зависимост става все разпространена и в по-малките населени места, където игралните зали и казината „никнат като гъби“. Липсата на доходна работа и нежеланието на младите хора да работят за малко пари, са една от основните причини да се наблюдава увеличена хазартна зависимост в България, която дори на места измества..

публикувано на 28.02.25 в 15:04

Ученик от Бараково спечели голямата награда в Национален литературен конкурс

17-годишният Юлиян Димитров от кочериновското село Бараково спечели голямата награда в 11-ото издание на Националния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“ . Ученикът впечатли журито със своето есе на тема "Бих се родил отново".  „…Бих се родил, за да прощавам, защото е правилно. Прошката е освобождение за самия теб...

публикувано на 28.02.25 в 11:24

Да прочетеш 229 книги за една година, когато си само на 10 години. Невероятно, но е факт…

Във времето на социалните мрежи и живот в онлайн пространството, звучи като шега четвъртокласничка от Благоевград да е прочела 229 книги, но е истина. Само можем да се усмихнем и да кажем има  и такива деца. Тя е Йоанна Терзийска на 10 години е , учи в Средно училище с изучаване на чужди езици „Свети Климент Охридски“ в областния град. А..

публикувано на 28.02.25 в 09:21

Пукльовците - екосъстезание с мисия

Започна турнето с екоигри в 7 града в страната, сред които Перник, Кюстендил и Петрич. Състезанията се  организират от платформата „Пукльовците“, която цели да стимулира директното общуване и взаимоотношения между децата. И това не къде да е, а в училища среда – там, където започва тяхното истинско социализиране. Това сподели в ефира на Радио..

публикувано на 26.02.25 в 14:50

НЕ на тормоза в училище! – „Денят на розовата фланелка“

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като  „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училищетo . За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис..

публикувано на 26.02.25 в 11:33

Айше Емин събра в книга кулинарните съкровища на Родопите

Айше Емин от гърменското село Рибново събра в книга кулинарните съкровища на Родопите. Изданието съдържа 36 рецепти на традиционни и обичани ястия като салати, супи, печива, десерти. „Тази книга е изцяло в мой стил – рецептите са лесни за приготвяне, с достъпни продукти и пълни с любов. Вложих много старание, защото знам, че моите читатели заслужават..

публикувано на 26.02.25 в 11:24