Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова социална услуга ще бъде разкрита в Община Брезник

Над 2 милиона лева повече са заложени във финансовата рамка на проектобюджета на Община Брезник за тази година.

„От предвидените общо над 12 милиона и 300 хиляди лева, над 3 милиона и 700 хиляди лева са за образователни местни и държавни дейности. С част от тези средства ще бъдат подобрени условията в двете училища на територията на общината, 69 хиляди лева са отпуснати и за Общинския исторически музей“ – съобщи за Радио Благоевград Мария Добревска, заместник-кмет на Община Брезник.

Тя, уточни, че параметрите на проектобюджета ще станат факт след тяхното приемане, като преди това, ще бъде проведено обществено обсъждане на 10 февруари.

Ще бъде разкрита нов вид социална услуга „Асистентска подкрепа“, за която са отпуснати над 140 хиляди лева. Ще бъдат назначени 13 души домашни помощници, които ще обслужват над 40 души потребители. Това е нова, делегирана държавна дейност, за която се отпуска държавен бюджет.

„За първи път тази година са ни отпуснати три броя субсидирани дейности за Общинския исторически музей, в размер на 69 хиляди лева. Като част от тях ще бъдат изразходвани за поддръжка на материалната база в Музея, ще бъде назначен и експерт археолог“ – допълни Мария Добревска.

В новия проектобюджет на Община Брезник е заложено повишение на данък „битови отпадъци“ с 15 – 20%.

„Това се налага поради факта, че продължава сметта да се изхвърля на регионалното депо, там са завишени таксите. Предвижда се рекултивация и закриване на общинското депо, има спечелен проект за това. Ще бъде закупен и нов сметосъбиращ автомобил“ – уточни още заместник-кметът.

Мария Добревска съобщи, че се освобождават от такса родителите/настойниците на 4, 5 и 6 годишните деца, в задължителна предучилищна възраст. Таксата за детска градина остава непроменена – 30 лева, месечно.

В тазгодишния бюджет са предвидени доста средства за изграждане на довеждащи водопроводи до много населени места в община Брезник, ще се ремонтират и улици, както в самия град, така и по селата.

Подробностите можете да чуете в разговора на Биляна Славчева с Мария Добревска:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24

Екскурзоводи настояват за туристическа полиция

По данни на Министерството на туризма сертифицираните екскурзоводи в България са около 1600.  „ Професията на екскурзовода е една изключително трудна професия. Отстрани може да изглежда лесно, но човек трябва да притежава много качества да има богата култура – задълбочени знания в историята, да познава географията. И не само “, каза Николай..

публикувано на 21.06.24 в 14:08