Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Рестарт на гражданския диалог между Сектор „Тютюн“ и Европейската комисия

Европейската комисия възобнови диалога с производителите в сектор "Тютюн". Това се случи за първи път от почти четири години, по време на проведеното на 16 февруари видеоконферентно заседание на Групата за граждански диалог за тютюна на Европейската комисия. На него, Европейската междубраншова асоциация в сферата на суровия тютюн в Европейския съюз COPA COGECA,запозна Европейската комисия със спецификите и дейностите на бранша в страните тютюнопроизводителки, сред които е и България.

„Приемаме това като успех, защото се случва след дълго прекъсване от 4 години, през което Секторът остана неглижиран. Ние сме не сме спрели да търсим комуникация с европейските институции, но наистина, за тези 4 години, отговорът беше – „щом е за тютюна, да го оставим този разговор за по-нататък, да не говорим за това сега“. И тук идеята беше, на топ ниво, по-високо ниво от това няма, един сектор от земеделието да комуникира с Европейската комисия, да изострим вниманието на европейските институции, че Секторът е жив, че го има, и за тези 4 години, въпреки липсата на диалог, той не е погубен, не е загинал, а напротив. Търсим равнопоставеност, защото смятаме, че тютюнът не е нищо друго, освен една земеделска култура наравно с останалите. Даже, нещо повече, смятам че няма по-регулиран и следен сектор от Сектор „Тютюн“ -  коментира председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев, който е и президент на Европейската междубраншова асоциация ELTI.

Европейска асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB-Европа също участва в заседанието като част от COPA COGECA - най-голямата асоциация на земеделски производители, в рамките на Европейския съюз. Европейската междубраншова асоциация ELTI в сферата на суровия тютюн, чийто президент е Цветан Филев, запозна Комисията със спецификите и дейностите на бранша в страните тютюнопроизводителки, включително и на тези в България.

А, имаше ли индикации, че всички тези аргументи ще бъдат взети под внимание от Европейската комисия, за да бъде тютюнопроизводството наистина равнопоставено на останалите земеделски дейности в Eвросъюза?

„Аз наричам тази среща рестарт на диалога на Сектор „Тютюн“ с Европейската комисия, така че, предстоят още много подобни срещи.

Аз съм вечният обречен оптимист, който като види 1 % шанс нещо да се случи и ние се хващаме за този 1 %, въпреки че 99 % казват, че няма как да стане равнопоставеност. Но, нашият голям успех е, че Европейската комисия кани Сектора на гражданския дебат и тук, явно опитът ни кара да го постигаме. Ние сме в пряко партньорство със  COPA COGECA, което е топ ниво в комуникацията. Винаги съм го казвал, дори и един тютюнев лист да остане, който да представляваме, ние няма да престанем да се борим за неговото съществуване“ – категоричен е Цветан Филев.

Репортаж на Биляна Славчева можете да чуете в звуковия файл – > 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Внимание: Опасна играчки крият химически рискове за здравето на децата!

Маска на клоун за Halloween е забранена за продажба в Европейския съюз. Разпоредени са мерки по изтеглянето на партидите от пазара, заради прекомерна концентрация на фталат, информират от онлайн платформата „Ние, потребителите“.  Лабораторните тестове са измерили стойност 40,96% от теглото. Това несъответствие е в нарушение на Регламента..

публикувано на 17.10.24 в 14:12

Кресна празнува

В деня на небесния покровител на българите свети Иван Рилски, Кресна отбелязва празника на града. На 19-и октомври е и храмовият празник на храм-паметника и костница в Кресна „Свети Иван Рилски“. В него се пазят костите на повече от 500 военни, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световни войни. В 7.30 е началото на..

публикувано на 16.10.24 в 11:31

Хижа „Македония“ е обявена за „Хижа за пример“

Хижа „Македония“ е обявена за „Хижа за пример“. Наградата е част от конкурса „Хижа на годината“. Паричното възнаграждение е 20 000 лева, които са предоставени на стопаните от дружество "Айгидик" в Благоевград.  В тазгодишната кампания “Хижа на годината” бяха номинирани над 100 хижи и заслони от всички планини в цялата страна. Конкурсните..

публикувано на 16.10.24 в 09:25

Ромен Рачков: Соргото - спасителната алтернатива в земеделието при критични климатични условия

Родината на соргото е Екваториална Африка. Тази древна култура е  растение от семейство житни, което със своята устойчивост на суша и високи температури става все по-категоричен заместител на традиционните зърнени култури, отглеждани и в Европа. Тя е позната и в България, но интересът към нея все още е слаб. „ Соргото  е отлична алтернатива  на..

публикувано на 14.10.24 в 10:08

Тихомир Стоицов: 2024 година е изключително тежка за пчеларите

Тихомир Стоицов е  председател на Браншовия пчеларски съюз „Пчела“ – град Кюстендил. За Радио Благоевград той сподели, че всяка изминала година е все по-трудна за пчеларите, техният брой бързо намалява, много се отказват и продават целите пчелини, заедно с инвентара за обслужването им. „ 2024 година  е изключително тежка година, да не кажа..

публикувано на 14.10.24 в 09:47

Фолклорен празник "Някога, когато хлябът имаше душа" в село Генерал Тодоров

Петричкото село Генерал Тодоров се подготвя за празника ,,Някога, когато хлябът имаше душа". Пътуването назад във времето и надникване в битието на хората от миналия век ще бъде на 13 октомври, неделя. 360 участници ще се включат в третото издание на фолклорния празник. „Над 5 часа на сцена гости от близо и далеч ще радват публиката с..

публикувано на 11.10.24 в 15:23

Жители на две дупнишки села готови на протести заради некачествена вода

Жители на селата Баланово и Палатово са готови на протести и блокиране на пътя Дупница-Кюстендил заради негодна за пиене и битови нужди вода. Повече от 10 години е проблемът с некачествената вода в тези населени места. Хората очакват решение от институциите на дългогодишния проблем.  В отворено писмо с над 200 подписа жителите..

публикувано на 10.10.24 в 15:16