„Трихинелозата е паразитно заболяване, което освен остро, протича и хронично, възможно е да бъде и безсимптомно. Паразитите, които го причиняват се наричат трихинели. В групата на трихинелите се намират около 12 известни до този момент паразити, за България са установени 3 от тях. Два са тези, които образуват капсули в напречно набраздената мускулатура –Trichinella spiralis, Trichinella britovi, единични случаи има на Trichinella pseudospiralis като паразит, който не образува такива капсули при човека.“ – така коментира острото паразитното заболяване в здравния час на Радио Благоевград проф. д-р Искра Райнова, заместник директор на Националния център по заразни и паразитни болести и председател на Експертния съвет по медицинска паразитология към Министерството на здравеопазването.
Инкубационният период е различен – в зависимост от количеството паразити, които попадат в човешкия организъм. Той варира от 2 до 51 дни, средно между 5 и 21 дни. Според проучванията за България първите признаци възникват около 28-мия ден след консумация на заразено месо и месни продукти от свине – независимо дали са домашни или диви.
Симптомите са свързани с отделните фази на заболяването, тъй като трихинелите след попадането им в организма най-напред се освобождават от капсулата в стомаха, достигат до червата и там се разделят на мъжки и женски. Женските раждат живи трихинели в червата на гостоприемника, като това е единствения паразит, който се развива по този начин – няма яйца и други форми. Те се разпространяват по кръвен път и достигат до напречно набраздената мускулатура – най-вече диафрагрмата, корена на езика и междуребрената мускулатура.
Първите симптоми са свързани с гадене, повръщане, диария от страна на стомашно-чревния тракт, след което се появява фебрилитет, оток, мускулни болки, промени в кръвните показатели и ензими.
Степента на заболяването зависи както от степента на консумираното месо, така и от степента на термичната обработка. „Ако ядете сурово месо, в което има паразити, ще се заразите. Ако термичната обработка не е достатъчна – трихинелите са в капсули, които са доста устойчиви. Има един вид – Trichinella nativa, който се среща в северните страни и Европа, които издържат на замразяване при минус 21 градуса месеци наред.
Усложненията настъпват между третата и шестата седмица след заразяването, особено при повторна или многократна консумация на трихинелозно месо. Протичат най-вече под формата на тежък токсоалергичен миокардит, алергичен полимиозит, бронхопневмония, мененгит и др.
Заболяването е разпознаваемо, особено когато се знае, че месото е консумирано от ловци, които отстрелват диви прасета. Клиниката не е характерна, докато не се появи отокът по лицето и клепачите, които са типични за трихинелозата. Това е причината често да се оприличава на остро вирусно заболяване и колиентерит. Зависи откъде започват първите симптоми.
Лечението е както симптоматично, така и патогенетично. Антипиретици, аналгетици, могат да се използват кортикостероиди за потискане на алергичните реакции, които се получават при трихинелозата. Етиологичното лечение се извършва с „Албендазол“ около 10-14 дни в зависимост от тежестта на протичане.
Проф. Райнова препоръча преди консумация месото задължително да премине през продължителна термична обработка. Месото от диви прасета да се проверява в специализирани лаборатории. В Благоевград има такава в Агенцията по безопасност на храните. Месните продукти да бъдат с доказан произход и качество.
Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с проф. д-р Искра Райнова:Инициативен комитет от магистър-фармацевти обявява началото на мащабна национална кампания за насърчаване на здравословния начин на живот и профилактиката. Под мотото „Фармацевтите от семейните аптеки се грижат за теб – движи се към здравето си!“ и „Силата е в движението – имунитетът е твой съюзник!“, инициативата ще предложи поредица от..
Битката за геополитическото позициониране на България върви 35 години. Страната ни взе решаваща посока след Виденовата зима, но оттогава насетне не са спирали опитите да бъде препятствана нашата пълноценна евроинтеграция. Особено актуална е тази битка сега, защото с приемането ни в Шенген и в еврозоната този процес ще бъде завършен до степен на..
Смъртността на пчелите в България достига до 70-100% на отделни места, в Северозападна България, а прогнозата на пчеларите е, че през тази година броят на пчелните семейства ще намалее наполовина. Те настояват за ограничаване и строг контрол на пестицидите, които убиват пчелите, но подронват здравето и на човека. Ако не се предприемат мерки,..
На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път преди 43 години. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в обществото, защото музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимно разбирателство и сътрудничество между народите. Решението на 18 май..
Стартира кампания за безплатен микроблейдинг на жени, които са преминали през химиотерапия и са загубили веждите си в борбата с онкологично заболяване. Кампанията е под надслов „Красота с кауза – Плати с усмивка“. „Винаги съм се възхищавала на силата на жените, които преминават през това предизвикателство. Видях колко дълбоко може да се..
Фолклорна формация „Накит“ от Благоевград се завърна със специалната награда от международния фестивал „Бакши“ в град Хива, Узбекистан, който се провежда през две години. Нашите музиканти и певици се съревноваваха с професионални състави от 45 страни. Имало голяма конкуренция, защото всички били професионалисти. 30-минутната програма..
Заедно в града – това е новата акция на „Ела и ти“. Фондацията доказа, че планините в България могат да са достъпни и за хората със затруднени и напълно ограничени физически възможности. Гергана Дойчинова, която е двигателят на каузата и обедини сърцати доброволци от цялата страна, показа, че невъзможното изкачване е възможно вдъхновение за..