„Трихинелозата е паразитно заболяване, което освен остро, протича и хронично, възможно е да бъде и безсимптомно. Паразитите, които го причиняват се наричат трихинели. В групата на трихинелите се намират около 12 известни до този момент паразити, за България са установени 3 от тях. Два са тези, които образуват капсули в напречно набраздената мускулатура –Trichinella spiralis, Trichinella britovi, единични случаи има на Trichinella pseudospiralis като паразит, който не образува такива капсули при човека.“ – така коментира острото паразитното заболяване в здравния час на Радио Благоевград проф. д-р Искра Райнова, заместник директор на Националния център по заразни и паразитни болести и председател на Експертния съвет по медицинска паразитология към Министерството на здравеопазването.
Инкубационният период е различен – в зависимост от количеството паразити, които попадат в човешкия организъм. Той варира от 2 до 51 дни, средно между 5 и 21 дни. Според проучванията за България първите признаци възникват около 28-мия ден след консумация на заразено месо и месни продукти от свине – независимо дали са домашни или диви.
Симптомите са свързани с отделните фази на заболяването, тъй като трихинелите след попадането им в организма най-напред се освобождават от капсулата в стомаха, достигат до червата и там се разделят на мъжки и женски. Женските раждат живи трихинели в червата на гостоприемника, като това е единствения паразит, който се развива по този начин – няма яйца и други форми. Те се разпространяват по кръвен път и достигат до напречно набраздената мускулатура – най-вече диафрагрмата, корена на езика и междуребрената мускулатура.
Първите симптоми са свързани с гадене, повръщане, диария от страна на стомашно-чревния тракт, след което се появява фебрилитет, оток, мускулни болки, промени в кръвните показатели и ензими.
Степента на заболяването зависи както от степента на консумираното месо, така и от степента на термичната обработка. „Ако ядете сурово месо, в което има паразити, ще се заразите. Ако термичната обработка не е достатъчна – трихинелите са в капсули, които са доста устойчиви. Има един вид – Trichinella nativa, който се среща в северните страни и Европа, които издържат на замразяване при минус 21 градуса месеци наред.
Усложненията настъпват между третата и шестата седмица след заразяването, особено при повторна или многократна консумация на трихинелозно месо. Протичат най-вече под формата на тежък токсоалергичен миокардит, алергичен полимиозит, бронхопневмония, мененгит и др.
Заболяването е разпознаваемо, особено когато се знае, че месото е консумирано от ловци, които отстрелват диви прасета. Клиниката не е характерна, докато не се появи отокът по лицето и клепачите, които са типични за трихинелозата. Това е причината често да се оприличава на остро вирусно заболяване и колиентерит. Зависи откъде започват първите симптоми.
Лечението е както симптоматично, така и патогенетично. Антипиретици, аналгетици, могат да се използват кортикостероиди за потискане на алергичните реакции, които се получават при трихинелозата. Етиологичното лечение се извършва с „Албендазол“ около 10-14 дни в зависимост от тежестта на протичане.
Проф. Райнова препоръча преди консумация месото задължително да премине през продължителна термична обработка. Месото от диви прасета да се проверява в специализирани лаборатории. В Благоевград има такава в Агенцията по безопасност на храните. Месните продукти да бъдат с доказан произход и качество.
Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с проф. д-р Искра Райнова:Учител от Симитли сбъдна своята мечта да създаде пчелна стая за апитерапия. „Пчелната стая се намира на 2 километра над град Симитли. Тя е място, където хората могат да вдишат въздух от пчелни кошери или да си почиват в тях, като така се възползват от лечебните свойства на пчелните продукти и вибрациите на пчелите, което може да помогне при..
Столетниците са омайни, мъдри хора. Някои изумяват с бистър ум, ясна памет и красноречие, други са мълчаливи и умислени. Едни са весели, въпреки тежестта на годините, други са прегъбрени от тях. Някои са младолики, други – с набраздени от времето лица. Но всички са специални. Това е част от резюмето към дебютната книга на журналиста Мира Добрева...
Два златни медала и Наградата на кмета на Община Несебър е оценката на участието на Александра Полежанова в 16-тия Международен фестивал „Съзвездия в Несебър“. Младата певица и композитор от Банско завоюва отличията с изпълнения на свои авторски песни. Поредните музикални успехи идват след финала на Банско джаз фестивал, на който Александра..
Промените в Правилника за вписванията вече са обявени за обществено обсъждане. Те предвиждат да не се издават свободно незаверени преписи на актове за чужди имоти, а право да се снабдят с тях ще имат само страните по сделката, адвокатите, нотариусите и различни държавни органи. И всичко това с цел, да се стопират опитите за имотни измами...
Заради неблагоприятните климатични условия през пролетта и сухото лято, количеството на добития тази година тютюн се очаква да бъде по-малко, но колко точно са произвели тютюнопроизводителите, ще стане ясно след приключването на изкупната кампания на тютюна за 2025 г. Очакванията са тя да се развие през месеците ноември и декември, като ще..
В свят, в който хората често търсят смисъл, принадлежност и вдъхновение, въпросът „Какво всъщност ни мотивира?“ става все по-актуален. Може ли мотивацията да бъде изграждана и развивана системно, вместо да се оставя на случайността? В ефира на Радио Благоевград представихме „Мотивация 4.0“ – не просто книга или теория, а цяла визионерска система за..
Бившият вътрешен министър: „Назначението не стъпва на професионални резултати, а липсата на приемственост в системата отслабва МВР“ Назначаването на главен комисар Мирослав Рашков за главен секретар на Министерството на вътрешните работи продължава да предизвиква полемики в политическите среди и в системата на сигурността. В интервю за Радио..